Kako je rat u Ukrajini zbližio Kinu i Rusiju

featured image

16. maj 2024. 10:17

Kako su zemlje širom svijeta pojačavale sankcije Rusiji nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu u februaru 2022. godine, postalo je jasno da ruski predsjednik i dalje ima moćnog prijatelja u Xi Jinpingu.

Kineski lider, koji je nekoliko nedjelja prije invazije proglasio “bez ograničenja” partnerstvo sa Rusijom, postavio je politiku osude na sankcije i nastavak jačanja veza sa Putinom. Xi je u četvrtak poželio dobrodošlicu ruskom predsjedniku Kini u dvodnevnu državnu posjetu – njihov četvrti lični sastanak od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping meet in Beijing, China May 16, 2024. Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Rat je zbližio dvojicu lidera i njihove ekonomije – sa trgovinom koja je prošle godine dostigla rekordne nivoe dok je Rusija povećala uvoz ključnih roba iz Kine, a kineski kupci su koristili sniženo rusko gorivo .

Sjedinjene Države kažu da kineski izvoz proizvoda kao što su alatni strojevi i mikroelektronika omogućava Rusiji da ojača odbrambeno-industrijsku bazu koja pokreće njen rat u Ukrajini, a službeni podaci pokazuju značajno povećanje srodne robe koja je u skladu s tim tvrdnjama.

Kina je više puta  branila svoju trgovinu  sa Rusijom kao dio normalnih bilateralnih odnosa. Također se kaže da zadržava neutralnu poziciju prema ratu i ne igra nikakvu drugu ulogu osim traženja mira.

Evo kako su dvije strane unaprijedile svoje veze od februara 2022.

Sankcije približavaju ekonomije

Evropska unija, SAD i mnogi njeni saveznici i drugi širom svijeta uveli su niz sankcija usmjerenih na ruske entitete i protok robe u i iz zaraćene zemlje. To uključuje napore da ograniči svoje prihode od ključnog izvoza kao što je gorivo, kao i pristup tehnologijama i robi s vojnom primjenom.

Uprkos ovim naporima da se izoluje Putinova vlada i smanji njena ratna blagajna, ruska ekonomija je nadmašila prethodna očekivanja rasta od 3,6% u 2023. godini, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. To je uslijedilo nakon smanjenja 2022. godine, navode ruski državni mediji.

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping meet in Beijing, China May 16, 2024. Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Sankcije su izazvale ogromnu promjenu u tome s kim Rusija trguje — a Kina se pojavila kao ključna ekonomska linija spasa, uvelike proširujući trgovinske veze sa svojim sjevernim susjedom. Dvije zemlje su prošle godine ostvarile 240 milijardi dolara bilateralne trgovine , postižući cilj da premaše 200 milijardi dolara u dvosmjernoj trgovini do 2024. prije roka – podvig koji hvale i Putin i Xi.

To je dovelo do toga da se Kina rangira kao najveći trgovinski partner Rusije, izjavio je Putin prošle godine, a njegov predsjednički pomoćnik je kasnije potvrdio ruskim državnim medijima da je zemlja nadmašila EU i zauzela to mjesto .

Kako je EU smanjila kupovinu ruskog goriva i ograničila izvoz u rasponu od visokotehnološke robe do transportne opreme, Kina je pojačala vlastiti izvoz industrijske i komercijalne robe u zemlju, kao što su vozila, mašine i kućni aparati, pokazuju podaci i službene izjave .

Rusija je također postala glavni kineski dobavljač nafte, prestigavši ​​Saudijsku Arabiju, prema službenim kineskim trgovinskim podacima. Kina, međutim, nije jedina koja koristi prednost Rusije da pronađe nova tržišta za svoje gorivo, a Indija je također među kupcima koji su povećali uvoz nakon rata.

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping attend talks at the Great Hall of the People in Beijing, China May 16, 2024. Sputnik/Konstantin Zavrazhin/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Vlade upozoravaju na podršku ruskim ratnim naporima

Ratni porast trgovine i sve veće kupovine nafte izazvali su kritike na Zapadu da Kina pomaže u finansiranju rata u Rusiji.

Zapadne vlade i nezavisni analitičari također su podigli uzbunu da je roba dvostruke namjene s potencijalnom vojnom primjenom dio ovog rastućeg uvoza, piše CNN.

Zvaničnici Bijele kuće su se posljednjih sedmica suočili s Kinom zbog, kako vjeruju, značajne podrške Pekinga ruskoj vojnoj industrijskoj bazi, uključujući izvoz poput poluvodiča, materijala i alatnih mašina za koji kažu da omogućavaju Rusiji da poveća proizvodnju tenkova, municije i oklopnih vozila .

U posjeti Pekingu krajem prošlog mjeseca, američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je kineske lidere da će SAD i druge zemlje djelovati ako Peking ne preduzme korak da zaustavi ovaj tok.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova kolegica iz Evropske komisije Ursula von der Leyen također su vršili pritisak na Xija u vezi s takvim zalihama tokom prošlonedjeljne posjete lidera Francuskoj, a Von der Leyen je nakon sastanka rekla da je „potrebno više napora da se smanji isporuka dvostruke namjene roba u Rusiju koja nađe put do bojnog polja.”

Peking je ranije kritikovao SAD da iznose “neosnovane optužbe” zbog “normalne trgovinske i ekonomske razmjene” između Kine i Rusije. Ali analitičari su ukazali na nastajanje potencijalnih znakova da Kina možda želi da smanji takav uvoz – s tim da je mjesečni izvoz Kine u Rusiju opao i u martu i u aprilu u poređenju sa istim periodima 2023, prema zvaničnim podacima kineske carine.

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping attend an official welcoming ceremony in Beijing, China May 16, 2024. Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Putinovo i Xijevo prijateljstvo na visokom nivou

Čini se da je odnos Xija i Putina ojačao kako su oba lidera konsolidovala vlast, mijenjajući prethodne granice mandata u posljednjih nekoliko godina kako bi produžila svoja duga pravila.

Rat nije promijenio tu dinamiku. Putinova putovanja u inostranstvo su opala od izbijanja sukoba, ali ovo putovanje označava njegovo drugo putovanje u Kinu od invazije i četvrti lični sastanak dvojice lidera u to vrijeme.

Xi je obavio jedan poznati telefonski poziv ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom tokom tog perioda i dva puta se lično sastao sa američkim predsjednikom Bidenom na marginama međunarodnih samita otkako je Biden preuzeo dužnost 2021.

Xi i Putin imaju historiju zajedničkog obilježavanja prekretnica. Ovosedmična posjeta je Putinovo simbolično prvo međunarodno putovanje od početka petog mandata nakon njegove pobjede na strogo kontrolisanim izborima u martu. To odražava Xijevu državnu posjetu Rusiji u martu 2023, što je bilo prvo putovanje kineskog lidera u inostranstvo nakon što je započeo treći mandat predsjednika koji je rušio norme.