Kina povećala prodaju dijelova koje Rusija koristi za izradu dronova i raketa?

TEHNOLOGIJA Forbes 14. apr 2024. 08:06
featured image

14. apr 2024. 08:06

Neimenovani američki dužnosnici navode da Kina opskrbljuje Rusiju s opremom koja se koristi za izradu dronova, krstarećih raketa i optičkih dijelova za tenkove i druga oklopljena vozila. Bidenova administracija upozorava da tvrtkama koje sudjeluju u nabavi za potrebe ruske vojske prijete sankcije

Kina je povećala prodaju dijelova za vojnu opremu Rusiji koju ta zemlja koristi u ukrajinskom ratu, rekao je anonimni američki dužnosnik za nekoliko medija, što je potencijalno zabrinjavajući znak za Washington dok se pojačavaju tenzije u odnosima s Moskvom i Pekingom.

Kako su prenijele agencija AP i Bloomberg, neimenovani dužnosnici su naveli da Kina opskrbljuje Rusiju s opremom koja se koristi za izradu dronova, krstarećih raketa i optičkih dijelova za tenkove i druga oklopljena vozila. Američki dužnosnici nastoje uvjeriti kineske kompanije da zaustave prodaju Rusiji te traže od zapadnih saveznika da pritisnu Kinu da prestane sa svojom podrškom koja se, navodno, šalje preko skupine kineskih kompanija koje uključuju Hikvision, Wuhan Global Densor Technology i Wuhan Tongsheng Technology.

Skoro 90 posto ruske mikroelektronike prošle je godine došlo iz Kine, a komponente su također korištene za avione, a Kina i Rusija, prema izjavama neimenovanih američkih dužnosnika, zajedno rade na proizvodnji bespilotnih letjelica u Rusiji, pri čemu se za proizvodnju streljiva koristi kineski celulozni nitrat.

Kineske kompanije koje podržavaju ruski rat u Ukrajini mogle bi se suočiti s američkim sankcijama, kako je ovog tjedna na konferenciji za novinare upozorila američka ministrica financija Janet Yellen. Izjavila je da je Bidenova administracija zabrinuta zbog uloge kineskih kompanija koje sudjeluju u ruskoj vojnoj nabavi. Slična su upozorenja američki dužnosnici već ranije slali otkako je Rusija u veljači 2022. godine izvršila invaziju na Ukrajinu.

Autor originalnog članka je Brian Bushard, Forbes