Šta su to iranski Shahed 136 dronovi koji su letjeli ka Izraelu?

featured image

13. apr 2024. 23:20

Počeo je iranski napad na Izrael i dronovima će biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelskog zračnog prostora. GPS servisi su nedostupni na više lokacija u Izraelu.

Bespilotne letelice Shahed, poznate i kao kamikaze ili dronovi samoubice, pojavile su se kao značajan igrač u modernom ratovanju, posebno u asimetričnim sukobima. Ova municija iranske proizvodnje ima jedinstvene karakteristike, što ih čini i isplativim i smrtonosnim sistemom oružja.

Porodica dronova Shahed uključuje široko poznat Shahed 136, mali bespilotnu letjelicu s propelerom koja može nositi nosivost do 30 kilograma. Sa impresivnim dometom od 2.500 kilometara i sposobnošću letenja do 12 sati, Shahed 136 može autonomno letjeti do cilja i samouništiti se nakon udara, što ga čini strašnim oružjem u različitim scenarijima.

Shahed 136 / REUTERS

Iranske bespilotne letjelice Shahed, poznate i kao “Shahed UAV” su serija domaćih bespilotnih letjelica razvijenih od strane Irana. Ove letjelice su dizajnirane za različite svrhe, uključujući nadzor, izviđanje, prikupljanje obavještajnih podataka i borbene operacije.

Iran je ove iste dronove isporučio Rusiji za upotrebu u Ukrajini. Dronovi Shahed-136 “kamikaze” nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Specifikacije dronova Shahed 136

Shahed 136 Kamikaze / REUTERS

Postoje razne varijante Shahed letjelica, svaka sa svojim specifikacijama i mogućnostima. Međutim, neke zajedničke karakteristike i sposobnosti širom serije Shahed uključuju:

Nadzor i Izviđanje

Shahed letjelice su opremljene kamerama i senzorima kako bi prikupljale obavještajne podatke i pratile aktivnosti na terenu iz zračne perspektive. Mogu se koristiti za nadzor granica, praćenje kritične infrastrukture i izviđačke misije.

Dugotrajnost

Mnoge Shahed letjelice su dizajnirane da imaju dugotrajnu sposobnost leta, što im omogućuje da ostanu u zraku tokom dužeg perioda i pređu velike udaljenosti bez potrebe za čestim ponovnim punjenjem gorivom ili zamjenom baterija.

Naoružanje

Neke varijante Shahed letjelica, poput Shahed 136, su sposobne nositi i ispaljivati oružje, poput zrak-zemlja raketa ili bombi. Ova sposobnost poboljšava njihovu efikasnost u borbenim scenarijima, omogućavajući im da udaljeno napadaju ciljeve.

Prelazak komunikacije

Pored svojih izviđačkih sposobnosti, Shahed letjelice također mogu služiti kao prijenosnici komunikacije, pružajući vezu između kopnenih snaga i komandnih centara, čime se proširuje operativni opseg komunikacijskih mreža.

Shahed 136 fabrika / REUTERS

Autonomno djelovanje

Mnoge Shahed letjelice su dizajnirane za autonomno ili polu-autonomno djelovanje, što znači da mogu izvršavati unaprijed definirane misije bez stalne ljudske intervencije. Ova mogućnost omogućava efikasno korištenje resursa i smanjuje radno opterećenje ljudskih operatera.

Shahed 136, poznat po svojim dalekometnim sposobnostima i dizajnu samoubilačke misije, korišten je za efikasno gađanje fiksnih ciljeva. Raspoređivanje ovih dronova dodaje novu dimenziju sukobu i izaziva zabrinutost zbog upotrebe napredne vojne tehnologije u regionu.

Shahed 136

Proizvođač: HESA Iran

Lansiran: 2021

Bojeva glava: 36 kg eksploziva

Domet: 2500 kilometara

Maksimalna brzina: 185 km/h

Težina: 200 kg

Dužina: 3,5 metara

Raspon krila: 2,5 metara

Kako se vojna tehnologija razvija, utjecaj dronova Shahed na dinamiku sukoba nesumnjivo će biti predmet kontinuiranog proučavanja i strateške analize. Kao takve, međunarodna zajednica mora pomno pratiti njihovo širenje i upotrebu, osiguravajući da je njihovo raspoređivanje u skladu sa principima odgovornog i etičkog ratovanja.