Njemačka deportuje britansko-palestinskog hirurga kako bi ga spriječila da govori o zločinima nad civilima

featured image

12. apr 2024. 19:13

Doktor Ghassan Abu-Sittah, globalno priznati plastični hirurg i rektor Univerziteta u Glasgowu, trebao je govoriti na Berlinskoj konferenciji, ali je priveden na aerodromu i čeka svoju deportaciju.

Njemačka deportacija doktora Ghassana Abu-Sittaha, vodećeg ratnog hirurga koji je nedavno služio u Gazi i izabran za rektora Univerziteta u Glasgowu ovog mjeseca, šokantna je uvreda za slobodu govora u Njemačkoj, rekao je doktor za DAWN danas.

Abu-Sittah je danas stigao u Berlin kako bi održao govor na konferenciji “Palaestina Kongress” u Berlinu o zločinima kojima je svjedočio u Gazi.

Dr. Ghassan Abu-Sittah / REUTERS

“Njemačka deportacija dr. Abu-Sittaha je goli čin autoritarne cenzure, više u skladu s politikom diktatura poput Saudijske Arabije i Kine nego demokratije koja poštuje prava”, rekla je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica DAWN-a.

“U svojim upornim naporima da odbrani Izrael od kritika i podrži njegovu genocidnu politiku u Gazi, Njemačka klizi u autoritarizam i lišava svoje građane slobode govora i informacija.”, dodao je doktor.

Ghassan Abu-Sittah je britanski državljanin palestinskog porijekla koji praktikuje medicinu u Londonu, a prethodno je bio na čelu Odsjeka za plastičnu i rekonstruktivnu estetsku hirurgiju bolnice Američkog univerziteta u Bejrutu, gdje je osnovao Program za medicinu sukoba – Globalni zdravstveni institut na Američkom univerzitetu Bejruta.

Dr. Ghassan Abu-Sittah / REUTERS

Abu-Sittah je radio kao hirurg za “Medicin sans Frontiers” u brojnim konfliktnim zonama širom svijeta, uključujući Gazu, Jemen i Irak. Proveo je mjesece u Gazi liječeći ratne ranjenike nakon izraelskog napada na tu teritoriju i opširno je dokumentovao zločine kojima je tamo svjedočio, uključujući ponovljene izraelske napade na bolnice i medicinsko osoblje. Doktor je danas stigao u Berlin da iznese primjedbe na konferenciji.

Na aerodromu su ga njemačke granične sigurnosne snage zadržale tri sata i rekle mu da mu neće dozvoliti da uđe u zemlju dok se održava konferencija. U trenutku pisanja ovog teksta, dr. Abu-Sittah čeka svoju prisilnu deportaciju nazad u London.

Nikaragva je 1. marta podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde optužujući Njemačku da je pomagala i podržavala izraelsku genocidnu politiku u Gazi kršeći Konvenciju o genocidu pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu dok se vojna kampanja nastavlja u Gazi, i obustavom finansiranja glavne humanitarne agencije UN-a u Gazi, UNRWA.

Gaza / REUTERS

Sud također saslušava tužbu Južne Afrike protiv Izraela zbog genocida i utvrdio je da su akcije Izraela uvjerljivo genocidne. Izrael nije postupio u skladu sa naredbama suda da okonča ubijanje i ranjavanje Palestinaca i dozvoli da pomoć nesmetano uđe na teritoriju.

“Ovo je pokušaj Njemačke da ućutka svjedoke i zastraši ljude poput mene koji su pružili dokaze ICJ-u i MKS-u”, rekao je dr. Abu Sitta za DAWN. “Njemačka me pokušala spriječiti da na konferenciji pružim dokaze o svom ličnom iskustvu doktora u Gazi, ističući napade na bolnicu Al-Ahli, ali svojim naporima da me ućutkaju, samo će privući više pažnje na izraelske zločine.”

Njemačka je uvela teška ograničenja kako bi spriječila javne proteste i govor protiv izraelskih zločina u Gazi. Njemačke vlasti su kaznile i povukle sredstva sa univerziteta i kulturnih institucija koje su dijelile informacije i kulturne događaje o izraelskoj okupaciji i aparthejdu, kao i o tekućem ratu u Gazi, te pokušale ugasiti organizacije koje nastoje braniti palestinska prava.