Izrael je izgubio rat u Pojasu, ovo je najozbiljniji skandal; poručuje bivši vojni komandant izraelskih snaga

featured image

18. mar 2024. 18:25

Izrael je izgubio rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je jučer bivši izraelski vojni komandant. “Ne možete dugo lagati cijelom svijetu”, rekao je Yitzhak Brick, bivši general-major, u članku u novinama Maariv, prenosi Anadolu. “Ono što se dešava u Pojasu Gaze i protiv Hezbolaha u Libanu će nam eksplodirati u lice prije ili kasnije”, upozorio je.

Foto: REUTERS

Brick je rekao da izraelski domaći front “nije spreman za regionalni rat, koji će biti hiljadama puta teži i ozbiljniji od rata u Pojasu Gaze”. “Svakodnevno naši vojnici stradaju i teško su ranjeni od zamki i eksploziva kada ulaze u domove Palsetinaca, bez ikakve prethodne inspekcije. Ne poduzimaju ni odgovarajuće mjere prije ulaska”, rekao je.

Ovo je najozbiljniji skandal od osnivanja izraelske vojske”, rekao je bivši izraelski vojni komandant Yitzhak Brick. “Već smo izgubili rat s Hamasom, a gubimo i naše saveznike u svijetu vrtoglavom brzinom.”

Bivši vojni komandant kritizirao je načelnika Generalštaba Herzi Halevija, rekavši da je “odsječen” od stvarnosti. „Davno je izgubio kontrolu nad terenom, ali je počeo da postavlja pukovnike i potpukovnike po ličnoj dužnosti“, rekao je Brick.

Brick je rekao da ako se politički i vojni propusti nastave na ovaj način, “naći ćemo se u mnogo goroj situaciji nego prije napada na pojas Gaze”. Izrael je rekao da odbija zaustaviti rat u Gazi sve dok se ne izruči više od 130 zarobljenika, kao i potpunog uništenja Hamasa.

IDF, REUTERS

“Ako neke od otetih ne uspijemo da vratimo žive, ovaj rat će ući u svijest javnosti kao najgori neuspjeh u izraelskim ratovima od osnivanja države, kako od strašnog udarca koji smo zadobili od Hamasa 7. oktobra 2023. tako i od mučnog neuspjeha u borbama u Pojasu Gaze”, rekao je Brick.

Od početka kopnenog napada na Gazu 27. oktobra, izraelska okupaciona vojska se suočila sa žestokim otporom palestinskih frakcija. Prema podacima vojske, 591 izraelski oficir i vojnik je ubijen od 7. oktobra, uključujući 249 od kopnene invazije na Gazu, dok je 3.079 drugih ranjeno, ali palestinski otpor navodi da je „broj mnogo veći i da je izraelska vojska namjerno potcijenila svoje gubitke.”