Istraga EU: Izrael ne može dokazati da je osoblje UNRWA-e učestvovalo u napadu 7. oktobra

NOVAC Ika Ferrer Gotić 18. mar 2024. 08:18
featured image

18. mar 2024. 08:18

Najviši zvaničnik Evropske unije za humanitarnu pomoć izjavio je da nije vidio nikakve dokaze iz Izraela koji bi podržali optužbe protiv osoblja palestinske agencije UN-a za izbjeglice (UNRWA), a koja bi trebala nastaviti igrati “kritičnu” ulogu u Gazi. UNRWA, koja pruža pomoć i usluge palestinskim izbjeglicama u Gazi i širom regiona, u krizi je otkako je Izrael optužio desetak osoblja UNRWA-e za umiješanost u Hamasove napade 7. oktobra na Izrael.

Optužbe su potaknule najvećeg donatora UNRWA-e, Ujedinjene Države, i neke druge da pauziraju finansiranje, dovodeći budućnost agencije u pitanje. Šef UNRWA-e ranije ovog mjeseca izrazio je oprezan optimizam da će se neki donatori uskoro vratiti, iako su američki zvaničnici rekli da bi pauza u finansiranju Washingtona mogla postati trajna zbog protivljenja u Kongresu. Izvršna komisija EU je vodeći donator UNRWA nakon Sjedinjenih Država. Izjavili su 1. marta da će platiti agenciji 50 miliona eura, ali će zadržati 32 miliona eura dok se bavi izraelskim optužbama.

Janez Lenarčić, šef za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama u Evropskoj komisiji, rekao je da Izrael nije osigurao dokaze ni njemu ni, prema njegovim saznanjima, bilo kome drugom u izvršnoj vlasti EU, niti bilo kom drugom donatoru UNRWA. “Čak i ako se te tvrdnje, na kraju krajeva, pokažu tačnima, to ne znači da je UNRWA počinilac”, rekao je novinarima.

Okupirana Gaza / REUTERS, Saleh Salem

U tom slučaju, Lenarčić je rekao da će individualna odgovornost biti u redu, a ne po kratkom postupku – i da će se od “nezamjenjive” agencije tražiti da počisti nered i nastavi dalje. “UNRWA je reagovala kako treba, odmah, efikasno. Poduzela je nekoliko mjera. Istraga je u toku. Postoji revizija. Za sada smo sa svim procesima zadovoljni”, rekao je Lenarčić.

Izrael je pokrenuo rat protiv Hamasa kao odgovor na oktobarski napad tokom kojeg su borci ubili 1.200 ljudi i zarobili više od 250 talaca, prema izraelskim podacima. Zdravstveni zvaničnici Gaze rekli su da je više od 100.000 Palestinaca ubijeno ili ranjeno otkako je Izrael pokrenuo svoju vojnu ofanzivu na enklavu. Sukob na Bliskom istoku razotkrio je podjele u Evropskoj uniji između zemalja uključujući Irsku, Španiju i Belgiju čije su vlade bile naklonjenije Palestincima, te onih Njemačke i Mađarske koje su više stali na stranu Izraela.