Norveška stala uz agenciju UNRWA: Ukidanje humanitarne pomoći Palestincima je “kolektivna kazna” izgladnjelim civilima

NOVAC Ika Ferrer Gotić 30. jan 2024. 08:32
featured image

30. jan 2024. 08:32

Izraelske optužbe da je 12 zaposlenika agencije Ujedinjenih nacija bilo umiješano u Hamasov napad 7. oktobra, navelo je 12 zapadnih zemalja da prekinu finansiranje, no Norveška je odlučila nastaviti pružati ovu krucijalnu pomoć agenciji.

Obustava finansiranja od strane država donatora uticat će na pomoć u spašavanju života za više od dva miliona civila, od kojih su više od polovine djeca, a koji se oslanjaju na pomoć UNRWA-e u Gazi. Stanovništvo se suočava sa glađu i izbijanjem bolesti pod stalnim neselektivnim bombardovanjem Izraela i namjernim uskraćivanjem pomoći u Gazi.

“Norveška osuđuje potez uskraćivanja pomoći agenciji UNRWA od strane zapadnih saveznika, ovo je kolektivna kazna nevinim civilima.”, rekao je norveški ministar vanjskih poslova, Espen Barth Eide.

Uz ministra vanjskih poslova Norveške, Espena Bartha Eidea, stao je i generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice, Jan Egeland rekavši: “Ukidanje finansiranja je najgora moguća reakcija na ove optužbe”. Egeland poziva na detaljniju istragu, ali kaže da donatori moraju nastaviti da podržavaju agencije za pomoć, pri čemu je UNRWA najvažnija. „Svi mi zajedno sa drugim grupama nismo ni blizu da budemo ono što je UNRWA za narod Gaze“, kaže Egeland. UNRWA je odgovorila na optužbe najavljujući da će “odmah raskinuti ugovore ovih članova osoblja i pokrenuti istragu”.

Norway's Minister of Foreign Affairs Espen Barth Eide, REUTERS/Abdel Hadi Ramahi

Izrael se dugo bunio protiv agencije, optužujući je da toleriše ili čak sarađuje s Hamasom i da produžava 75-godišnju palestinsku izbjegličku krizu. Izraelska vlada optužila je Hamas i druge militantne grupe za izvlačenje pomoći i korištenje objekata UN-a u vojne svrhe.

UNRWA odbacuje te optužbe i kaže da je poduzela brzu akciju protiv zaposlenika optuženih za sudjelovanje u napadu. Sjedinjene Države i jedanaest drugih zapadnih zemalja koje su zajedno osigurale više od polovine budžeta UNRWA-e 2022. godine ipak su obustavile financiranje za UN-ovu agenciju.

Palestinci ukidanje finansiranja UNRWA-e vide kao “smrtnu kaznu”

Palestinians carry bags of flour they grabbed from an aid truck near an Israeli checkpoint, as Gaza residents face crisis levels of hunger, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Gaza City January 27, 2024. REUTERS/Hossam Azam

“Ovo će biti katastrofalna situacija”, rekla je Haneen Harara, radnica u nizozemskoj nevladinoj organizaciji, koja se nalazi u najjužnijem gradu Gaze Rafah. Njena porodica je već provodila sate svakog dana u redovima čekajući na ono malo hrane i vode koje je bilo dostupno, od čega je veliki dio osigurala UNRWA, rekla je. “Ako se UNRWA zatvori, to će pogoršati situaciju. Čak i prije ove vijesti postojala su ogromna ograničenja za ulazak pomoći u Gazu.”

Dok je osoblje UNRWA obučeno za hitne reakcije, planiranje najgoreg scenarija za Gazu predviđa 150.000 raseljenih osoba u 50 skloništa u maksimalnom trajanju od 50 dana. Rat, koji je ušao u četvrti mjesec, raselio je 85% stanovništva iz svojih domova, a civile je u hladnim i vlažnim zimskim uslovima suočio s akutnom nestašicom hrane, vode i lijekova.

“Pravi rizik je da će se najočajniji ljudi, žene s novorođenčadima koje se javljaju po hranu i lijekove, vodu i higijenske proizvode, suočiti s najgorim udarcem.” Palestinci koji ovise o pomoći UNRWA-e smatraju zaustavljanje finansiranja “smrtnom presudom”, rekavši da će ljudi gladovati na ulicama ako se obustave isporuke pomoći.

Gaza, REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Agencija, osnovana 1949. nakon stvaranja Izraela, podržava više od 5,6 miliona Palestinaca na okupiranim teritorijama, uključujući Jerusalem, uključujući izbjeglice i njihove potomke u Siriji, Libanu i Jordanu. Već se borila za prikupljanje sredstava posljednjih godina, što je pitanje dramatično pogoršano odlukom Donalda Trumpa iz 2018. da smanji podršku SAD-a, koju je kasnije obnovila Bidenova administracija.

U 2022. godini, SAD su bile najveći donator agencije sa 340 miliona dolara. U ratu su do danas ubijena ukupno 152 radnika UN-a. Ranije ove sedmice, Hamas i Izrael razmijenili su krivicu za napad na zgradu UNRWA u Khan Younisu koja se koristila kao sklonište u kojem je ubijeno 13 ljudi.

U Gazi je rasprostranjeno vjerovanje da je svako ko je 7. oktobra prešao ogradu u Izrael – bez obzira da li je učestvovao u zločinima ili ne – stavljen na listu izraelskih meta za ubistvo dronom ili zračnim napadom.