“Ne bih mogla otići dok se moje komšije pate”: Amerikanka spašena ispod ruševina, traži odgovore od Bidena

featured image

15. mar 2024. 18:56

Amerikanka Deborah (Huda) Droll živi u pojasu Gaze više od jedne decenije, kaže; izgubila je broj ratova koje je proživjela u opkoljenom Pojasu. Ali, ovoga puta skoro da nije preživjela. Satima je bila zarobljena pod ruševinama u izraelskom zračnom napadu. Nakon što su je komšije Palestinci spasili, liječena je kao i oni; bez anestezije. Ona sada želi odgovore od svoje vlade koja, kako kaže, “finansira cijeli ovaj haos”.

Još jedna runda humanitarnih akcija međunarodnih donatora. Civili na ivici gladi, očajnički se bore da vide šta je danas stiglo. Ipak, usred svake isporuke hrane, rat se nastavlja.

“Ne bacam bombe. Ne pucam u nikoga. Zašto su došli i napali mene? Tražit ću odgovore za to. Joe Biden, treba mi odgovor! Zašto im dopuštate da ciljaju Amerikance u Gazi?”, rekla je Deborah.

Deborah i ne pomišlja da se vrati u Sjedinjene Američke Države. Kaže da bi to bila potpuna izdaja onih koje voli, a koji nemaju načina da napuste Pojas. “Da, mogla bih pobjeći i vratiti se u Ameriku. Ali, smatram da to nije u redu. Ostajem uz svoje najmilije, trebala bih imati načina da im pomognem.”, rekla je za američke medije.

Netanyahuov plan za Rafah

Izraelska vojska u Pojasu Gaze, REUTERS/Ronen Zvulun

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odobrio planove za vojnu operaciju u gradu Rafah u južnom pojasu Gaze, javlja Anadolija. Nekoliko zemalja upozorilo je Izrael da ne izvodi vojnu operaciju u Rafahu, gdje se nalazi više od 1,4 miliona Palestinaca, prema međunarodnim izvještajima.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja u Gazi je broj poginulih u izraelskim napadima na enklavu od početka rata porastao na 31.490, a 73.439 je ranjeno.

Ministarstvo je navelo da je u posljednja 24 sata ubijeno 149 osoba, a ranjeno 300.

Moguć prekid vatre?

Rafah, Pojas Gaze, REUTERS/Mohammed Salem

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da će delegacija otputovati u glavni grad Katara, Dohu, kako bi razgovarala o stavu Izraela o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi, javlja Al Jazeera.

Netanyahuov ured opisao je posljednje prijedloge Hamasa za razmjenu zarobljenika i primirje kao “nerealne”, objavila je novinska agencija Reuters, ponavljajući prethodno saopštenje objavljeno dan ranije.

Izvori iz Hamasa rekli su za Al Jazeeru da je grupa podnijela prijedlog za primirje u tri faze koje uključuje olakšavanje isporuke pomoći i vraćanje raseljenih Palestinaca njihovim domovima.

Svaka od tri faze bi trajala 42 dana.

U prvoj fazi, izraelske snage bi se povukle izvan ulice Salah al-Din u blizini grada Gaze u centralnoj Gazi kako bi omogućile nekim od raseljenih da se vrate kućama. Hamas bi oslobodio po jednu izraelsku rezervistkinju koja je zatočena u Gazi za svakih 50 palestinskih zatvorenika koje Izrael oslobodi.

Druga faza bi se sastojala od trajnog prekida vatre koji bi bio objavljen prije nego što Hamas oslobodi zarobljene izraelske vojnike.

U završnoj fazi, grupa je predložila okončanje izraelske opsade Gaze i početak napora za obnovu.