“Državna tajna”: I Srbija među izvoznicima oružja u Izrael, 14 miliona eura u naoružanju preko Jugoimporta

BIZNIS Ika Ferrer Gotić 10. apr 2024. 19:25
featured image

10. apr 2024. 19:25

Uprkos apelima eksperata UN-a iz februara ove godine da se obustavi izvoz oružja u Izrael zbog zločina u Gazi, Srbija je u martu izvezla naoružanje vrijedno 14 miliona eura u ovu zemlju, pokazuju podaci Uprave carine koje skuplja Checkpoint, a objavio je BIRN.

Ovo je treća isporuka naoružanja koje je Srbija poslala Izraelu od napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. godine.

BIRN je prethodno otkrio da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura.

“Ministarstvo trgovine Srbije je samo u dva slučaja odbilo da BIRN-u dostavi tražene informacije – u slučaju oružja koje je nađeno poslije sukoba u Banjskoj, i nedavno, o izvozu naoružanja u Izrael, što je proglašeno za državnu tajnu”, kaže za N1 novinar BIRN-a Saša Dragojlo.

U oktobru 2023. Jugoimport je izvezao robu vrijednu 540.120 eura, dok je u februaru ove godine u Izreal uputio pošiljku vrijednu 510.000 eura.

Ministarstvo unutrašnje i vanjske trgovine odbilo je da BIRN-u dostavi detaljne podatke o tome koliko je oružja izvezeno u Izrael od napada Hamasa u oktobru 2023, proglasivši to državnom tajnom.

Ko su najveći izvoznici oružja u Izrael

Izrael insistira na tome da njegove snage rade na izbjegavanju civilnih žrtava, optužuje Hamas da namjerno stavlja civile na liniju vatre i kaže da nema ograničenja u isporuci pomoći.

REUTERS / Ronen Zvulun

SAD

Sjedinjene Američke Države su daleko najveći dobavljač oružja Izraelu, jer su mu pomogle da izgradi jednu od tehnološki najsofisticiranijih vojski na svijetu. Prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), SAD su činile 69 posto izraelskog uvoza oružja između 2019. i 2023. godine.

SAD daju Izraelu 3,8 milijardi dolara (3 milijarde funti) godišnje vojne pomoći prema 10-godišnjem sporazumu koji ima za cilj da omogući njegovom savezniku da zadrži ono što naziva “kvalitativnom vojnom prednosti” nad susjednim zemljama.

Njemačka

Njemačka je sljedeći najveći izvoznik oružja u Izrael, sa 30 posto uvoza između 2019. i 2023., prema SIPRI-ju. Početkom novembra, prodaja oružja Izraelu prošle godine iznosila je 300 miliona eura (326 miliona dolara; 257 miliona dolara) – desetostruko povećanje u poređenju sa 2022 – pri čemu je većina tih izvoznih dozvola izdata nakon napada 7. oktobra.

IDF / REUTERS

Komponente za sisteme protiuvazdušne odbrane i komunikacionu opremu činile su većinu prodaje, navodi novinska agencija DPA. Kancelar Olaf Scholz je bio nepokolebljivi pristalica prava Izraela na samoodbranu tokom cijelog rata i, iako se njegov ton o izraelskim akcijama u Gazi promijenio posljednjih sedmica i u Njemačkoj je bilo debate, prodaja oružja ne izgleda kao u opasnosti od suspenzije.

Italija

Italija je treći najveći izvoznik oružja u Izrael, ali je činila samo 0,9% izraelskog uvoza između 2019. i 2023. Navodno su uključivali helikoptere i pomorsku artiljeriju. Prodaja je prošle godine iznosila 13,7 miliona eura (14,8 miliona dolara; 11,7 miliona funti), prema podacima nacionalnog statističkog biroa ISTAT.

Od oktobra do decembra odobreno je oko 2,1 milion eura izvoza, uprkos uvjeravanjima vlade da ih blokira po zakonu koji zabranjuje prodaju oružja zemljama koje vode rat ili se smatra da krše ljudska prava. Ministar odbrane Guido Crosetto rekao je parlamentu prošlog mjeseca da je Italija poštovala postojeće ugovore nakon što ih je provjerila od slučaja do slučaja i osigurala da se “ne odnose na materijale koji bi se mogli koristiti protiv civila”.