Melinda Gates napušta Fondaciju koju je osnovala sa bivšim suprugom, izlaskom će dobiti 12,5 milijardi dolara

Aktuelnosti Forbes BiH 15. maj 2024. 15:15
featured image

15. maj 2024. 15:15

Početkom sedmice Melinda French Gates objavila je kako će nakon 20 godina rada i kopredsjedanja, narednog mjeseca napustiti Fondaciju Bill & Melinda Gates. Odlaskom, ona će dobiti i 12,5 milijardi dolara koje će dalje koristiti za svoj humanitarni rad u organizaciji Pivotal Ventures, koju je osnovala u cilju društvenog napretka žena i porodica. Odlazak iz Fondacije dolazi tri godine nakon razvoda od Billa Gatesa, s kojim ju je i osnovala, a spomenuti iznos dio je njihovog sporazuma iz brakoravodne parnice 2021. godine.

Melinda i Bill Gates, Foto: REUTERS/Rick Wilking

Razvod nakon 27 godina braka

Glasnogovornik Gates fondacije rekao je za Forbes da 12,5 milijardi dolara neće biti uplaćeno iz fonda fondacije, već je “predmet ličnog sporazuma koji su Bill i Melinda sklopili” i da će doći sa Billovog ličnog računa.

Par se razveo nakon 27 godina braka, zbog kako su pisali američki mediji, Billove nevjere i povezanosti sa  Jeffreyem Epsteinom. Melinda Gates, piše New York Times, nije krila nelagodu zbog toga što njen muž provodi vrijeme sa optuženim seksualnim prijestupnikom, ali je on, svejedno, nastavio da to čini. U istom tonu pisao je i Wall Street Journal, naglasivši da je Melinda razmišljala o razvodu još 2019.

Njihov razvod bio je veliko iznenađenje 2021. godine, jer su važili za stabilan i najmoćniji par na polju humanitarnog rada i filantropije. Fondacija, koja je imala imidž jedne od najvećih i najutjecajnijih snaga u globalnom javnom zdravstvu, od svog osnivanja potrošila je više od 75 milijardi dolara, a sve u cilju stvaranja poslovnog pristupa borbi protiv siromaštva i bolesti.

Zahtjev za razvod podnesen sudu u Seatleu, nije sadržavao detalje o dogovoru između njih dvoje o tome kako će podijeliti imovinu, dok je neke detalje javno u ponedjeljak obznanila na X-u Melinda.

Melinda humanitarni i filantropski rad nastavlja samostalno kroz svoju organizaciji Pivotal Ventures, koju je osnovala u cilju društvenog napretka žena i porodica, Foto: Reuters

Rad na polju dobrobiti porodica i javnog zdravlja

“Prema uslovima mog sporazuma s Billom, napuštajući fondaciju, imat ću dodatnih 12,5 milijardi dolara da se posvetim svom radu u ime žena i porodice”, rekla je Melinda Gates na platformi društvenih medija X, ne otkrivajući više detalja o planovima.

Njenim odlaskom kao kopredsjedavajuće, fondacija će promijeniti ime u Gates Foundation, a Bill Gates će biti njen jedini predsjedavajući, rekao je izvršni direktor Mark Suzman, dodajući kako će baštiniti naslijeđe Billa starijeg i Melindin doprinos.

Glasnogovornik Gates fondacije rekao je za Forbes da 12,5 milijardi dolara neće doći iz fonda fondacije, već je “predmet ličnog sporazuma koji su Bill i Melinda sklopili” i da će doći sa Billovog ličnog računa.

Prema procjenama Forbesa Melinda French Gates posjeduje imovinu neto vrijednosti od približno 11,3 milijarde dolara, što je čini 182. najbogatijom osobom na svijetu.

Tokom rada u Fondaciji Bill & Melinda Gates, koju su osnovali 2000. godine sa uvjerenjem “da svaki život ima jednaku vrijednost”, fondacija je davala grantove za rad u području rodne ravnopravnosti, globalnom zdravlju i globalnoj politici, dok se Melinda fokusirala na planiranje porodice, zdravlje majke i djeteta, što će, sudeći prema njenim ovosedmičnim najavama, činiti i u buduće.