Kriza? U Njemačkoj strani ulagači najavili skok investicija koje se mjere u desecima milijardi eura

EKONOMIJA Forbes Hrvatska 15. maj 2024. 09:03
featured image

15. maj 2024. 09:03

Među najvećim ulagačkim projektima u Njemačkoj ističe se onaj tajvanske kompanije TSMC koja je kod Dresdena odlučila graditi novu tvornicu čipova, što je investicija od oko 10 milijardi eura

Unatoč ne baš sjajnim ekonomskim pokazateljima te visokim cijenama energije, Njemačka je i dalje atraktivna stranim investitorima: lani su najavili rekordnu razinu investicija, kako je u svojoj analizi objavila savezna agencija za trgovinu i investicije, a prenosi Reuters.

Radi se o 34,8 milijardi eura najavljenih stranih ulaganja, što je za trećinu više nego 2022. godine.

TSCM, Apple, Eli Lilly, BP…

Među najvećim ulagačkim projektima u Njemačkoj ističe onaj tajvanske kompanije TSM koja je kod Dresdena odlučila graditi novu tvornicu čipova, što je investicija od oko 10 milijardi eura. Također, američka kompanija čipova Wolfspeed planira investirati tri milijarde eura u tvornicu u Saarlandu u Njemačkoj, a Apple proširiti svoj evropski centar za dizajn čipova koji se nalazi u Munchenu i u to uložiti milijardu eura, piše Reuters.

S ulaganjima se ističe i američka farmaceutska kompanija Eli Lilly koja će graditi novu tvornicu u Njemačkoj, kao i BP koji će uložiti 6,8 milijardi eura u novu vjteroelektranu na Sjevernom moru.  

Lani je najavljeno 1759 stranih projekata, a najveći strani investitor u Njemačkoj i dalje su Sjedinjene Države, sa čak 235 projekata. No, Reuters piše da je to ipak 16 posto manje nego 2022. godine, što je vjerojatno posljedica više milijardi teškog programa potpora za poticanje investicije koji je donijela američka vlada (Inflation Reduction Act). Druga je Švicarska, a odmah iza Kina sa 200 projekata.