‘Mir, ljubav’ i politika: Izjave i ispadi na politički napetom Eurosongu

featured image

14. maj 2024. 14:14

Pjesma Eurovizije je upravo bila svjedok jedne od politički najspornijih godina u svojoj historiji i nije nedostajalo strastvenih izjava tokom cijele emisije.

Od Bambie Thug-a koji prkosno viče “Ljubav će pobijediti mržnju!” do odluke dvojice sudija da se povuku iz ovogodišnjeg takmičenja, emisija je doživjela više protesta zbog odluke da se Izraelu dozvoli da se takmiči uprkos ratu u zemlji protiv Gaze koji je u toku.

Opšta poruka, međutim, koja se pojavila bila je poziv na mir usred tvrdnje emisije da ujedinjuje svijet kroz muziku.

Objavljujući sudijske poene, Francuska je iskoristila priliku da kaže svijetu da želi „da svi traže ljubav i mir“.

Majica austrijske jednakosti

U međuvremenu, kada je Austrija objavila svojih 12 bodova, to je učinila sa spikerom u crnoj majici na kojoj je samo velikim slovima pisalo “Jednakost”.

Swiss singer Nemo is welcomed by fans at the Zurich Airport after winning the 2024 Eurovision Song Contest, in Kloten, Switzerland, May 12, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Portugalski ‘mir će prevladati’

Na kraju portugalskog nastupa, pjevačica Lolanda je jednostavno rekla “mir će prevladati” i ponovila poruku svojim odabirom nail arta – palestinske Keffiyeh.

Irska ‘ljubav će trijumfovati nad mržnjom’

Poput Portugala, irski predstavnik je iskoristio priliku da pozove na mir na kraju svog nastupa, ali Bambi Thug je također iskoristio svoj nastup za promociju trans prava, noseći dvodijelni komad u bojama zastave trans “ponosa”.

Posljednji poziv Švicarske na mir

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja Nemo iz Švicarske hrabro je iskoristio priliku za vlastiti protest nakon što je preuzeo pehar.

Jednostavno su rekli: „Nadam se da će ovo takmičenje nastaviti da se zalaže za mir.”

Swiss singer Nemo is welcomed by fans at the Zurich Airport after winning the 2024 Eurovision Song Contest, in Kloten, Switzerland, May 12, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Publika je takođe pokušala da da svoje političke izjave i protestovala je zbog učešća Izraela u takmičenju uz povike tokom nastupa Edana Colana.

Ovo je praćeno i tokom objavljivanja rezultata, pri čemu su glasovi sudija i javnosti naišli na zvižduke.

Međutim, uprkos protestima protiv Izraela, ova zemlja se ipak pojavila kao jedna od najboljih kada je riječ o javnom glasanju, piše Idependet.