Evrovizija zbog učešća Izraela pod nikad viđenim mjerama sigurnosti: U Malmou će biti izvedena i policija sa težim naoružanjem

featured image

17. apr 2024. 19:21

Oružje i muzika- kombinacija koja ne bi trebala ići zajedno. Ali, globalne prilike diktiraju kako će se živjeti i pjevati. Malmo, domaćin ovogodišnje Evrovizije već je obznanio da će mjere sigurnosti od 7-11.maja, koliko će trajati manifestacija uključujući dolaske učesnika, publike, polufinalnu i finalnu noć, biti pojačane. Razlog je učešće Izraela na ovom najstarijem muzičkom takmičenju. Invazija ove zemlje na Gazu ulazi u sedmi mjesec, broj žrtava je prešo 32.000, među njima najviše djece, te su i prosvjedi ljudi širom svijeta sv učestaliji.

Dok svijet poziva na hitni prekid vatre, upozoravajući da je čovječanstvo ušlo u kataklizmu, da se ne poštuju međunarodne norme, koje običnom građaninu osiguravaju osnovna ljudska prava, umjetnici pokušavaju bojkotom učešća na manifestacijama od globalnog ugleda skrenuti pažnju na stradanja u pojasu Gaze i potrebu za mirom.

Evrovizija je i danas najgledaniji muzički show, Foto: Reuters

EBU je odbacio pozive da se Izraelu zabrani učešće

Već neko vrijeme traju protesti u Švedskoj, koja je ove godine domaćin Evrovizije, i do sada su podneseni brojni zahtjevi gradskim vlastima Malmoa, za izdavanje dozvola za demonstracije u znak protesta zbog izraelskog učešća na takmičenju koje organizira Evropska radiodifuzna unija (EBU) zajedno sa švedskim javnim emiterom SVT.

Osim civilnog sektora, poziv na zabranu je stigao i sa nekih političkih adresa. Belgijska ministrica kulture Benedikt Linard tražila je da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji sve dok traje rat u Gazi.

“Baš kao što je Rusija isključena iz Evrovizije nakon invazije na Ukrajinu, i Izrael bi trebalo da bude isključen sve dok ne okonča flagrantna kršenja međunarodnog prava, koja izazivaju hiljade žrtava, posebno djece”, napisala je ona na društvoj mreži X.

EBU je odbacio pozive da se Izraelu zabrani učešće napomenuvši da se takmičenje odvija između javnih emitera, a ne vlada, te da izraelski kandidat ispunjava sve kriterije za učešće. Međutim, Izrael je za ulaznicu na Evroviziju morao izmijeniti tekst pjesme koju izvodi njegova predstavnica, Eden Golan.

Originalna pjesma “Oktobarska kiša”, zaključeno je, svojim stihom “Svi su bili dobra djeca, svako od njih”, upućuje na napade Hamasa od 7. oktobra i zabranjena je zbog kršenja pravila o političkoj neutralnosti.

Izraelski javni emiter izmijenio je pjesmu i ona će biti izvedena pod nazivom “Uragan”.

Analizirajući situaciju u gradu u kojem živi više od 360.000 ljudi, gradske vlasti kažu da situaciju drže pod kontrolom, ali su obećale vidljive mjere, uključujući policiju sa puškomitraljezima i pojačanje iz Danske i Norveške koje bi trebalo pomoći u održavanju sigurnosti tokom događaja.

Eden Golan, izraelska predstavnica na Evroviziji ove godine, tokom nastupa u “Rising Staru”, izraelskom nacionalnom showu za takmičenje za pjesmu Evrovizije, Foto: REUTERS/Koko

Najgledaniji festival na svijetu

“U Malmou će ovaj put biti puno policije, s uobičajenim naoružanjem, ali i s težim oružjem”, uključujući puškomitraljeze, rekla je Petra Stenkula, šefica malmoške policije.

Evropska unija za radiodifuziju osmislila je Pjesmu Evrovizije na prijedlog Marcela Bezencona na sastanku u Monacu 1955.godine, po uzoru na uspješni pilot projekt Sanremo. Osnivanje muzičkih festivala odvijalo se paralelno sa Evropskom zajednicom za ugalj i čelik, koja je imala za cilj ujediniti u razumijevanju i saradnji poslijeratnu Evropu.

Ovo muzičko povezivanje putem nacionalnih TV frekvencija, bilo je i jedan vid ambicioznog tehnološkog eksperimenta. Na prvom takmičenju u švicarskom Luganu 24.maja 1956., učestvovale su sa po dvije pjesme (i to je bilo prvi i jedini put da su se zemlje predstavile sa dvije kompozicije),Francuska, SR Njemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i Švicarska. naredne godine priključile su se UK, Danska i Austrija. Od tada broj zemalja učesnica je samo rastao, pa su na Evroviziji u Beogradu 2008. godine, učestvovale 43 zemlje.

Iako geografski ne pripada evropskom kontinentu državna televizija Izraela (IBA) je članica Evropske radiodifuzne unije koja je i organizator samog festivala, te ova zemlja na Evroviziji učestvuje od 1973. godine, pobijedivši do sada tri puta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavnica Izraela u pratnji sigurnosnog tima

Iako ga posljednjih godina neki kritiziraju kao festival kičeraja, loših melodija i program koji se gleda samo ako se nema nešto pametnije u tom trenutku za raditi, Evrovizija je ipak najgledaniji, najiščekivaniji, ali i najspektakularniji muzički festival na svijetu.

Vlade tradicionalno finansiraju od 30 posto do punog iznosa takmičenje. Da li će se zemlji domaćinu isplatiti Evrovizija, u smislu zarade od evrovizojskog turizma, to je također veliko pitanje i djeluje kao svojevrsno kockanje.

Kalush Orchestra iz Ukrajne, pobjednici su Evrovizije 2022., u Turinu u Italiji, Foto: REUTERS/Yara Nardi

Ove godine očekuje se da će u Malmo samo sedam dana prije događaja, doći više od 100.000 posjetitelja, onda samo možemo zamisliti koliki će biti konačni broj tokom polufinalne i finalne večeri. Kako pišu izraelski mediji, navodno su dužnosnici ove zemlje upozorili građane koji planiraju doći i gledati Evroviziju, na mjere opreza, dok je u Channel 12 News izvijestio da će izraelska predstavnica biti u pratnji puno većeg kalibra sigurnosnog tima nego bilo koji dosad.