Cijene plina u Evropi rastu, šta je uzrok?

BIZNIS Forbes Slovenija 17. apr 2024. 16:57
featured image

17. apr 2024. 16:57

Cijena prirodnog plina u Evropi dosegla je najviši nivo u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, rezimira njemačka dpa. Cijena megavat sata (MWh) plina s rokom isporuke od mjesec dana danas je u nizozemskom čvorištu TTF porasla na 33,95 eura. Riječ je o najvišoj cijeni od početka januara. Cijena megavat sata 5. jauara iznosila je 34,6 eura.

Među razlozima poskupljenja je i strah ulagača od novog rata na Bliskom istoku te mogući utjecaj na opskrbu plinom iz regije, navodi dpa. Robna tržišta čekaju odgovor Izraela na iranski napad na njega u subotu, koji je uslijedio nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

Od početka rata u Ukrajini, EU je zamijenila ruski plin plinom iz Norveške i Sjedinjenih Država, ali i Katara. Posljednji izvor energije vadi se u Perzijskom zaljevu . Katar je prošle godine u EU izvezao 15,5 milijardi kubičnih metara plina. To je 5,3 posto ukupnog uvoza plina u EU, pokazuju podaci Evropske komisije.

Terminal za uvoz LNG-a i postrojenje za regasifikaciju u Barceloni
Evropska skladišta plina popunjena 62 posto, Foto: Profimedia

Puni spremnici plina

Cijena plina u posljednjih sedam dana porasla je više od 20 posto, nakon pada u prvim mjesecima godine zbog relativno blage zime i velikih skladišnih kapaciteta. U februaru je dosegla 22,31 eura po MWh, što je najniže od prošlog ljeta.

Skladišta plina širom Evrope popunjena su 62 posto. Prema podacima Evropske udruge operatora plinske infrastrukture (GIE), skladišta su u to vrijeme u posljednjih pet godina bila prosječno popunjena 43 posto.

Evropski povjerenik za energetiku Kadri Simson prošlog je petka objavio da su skladišta plina u EU krajem marta bila popunjena 58 posto. To je bio rekordni nivo, piše STA.