Prestižni Svjetski Press Kongres stiže u Sarajevo: Među govornicima i bh. novinari; Ferrer Gotić, Jurišić, Hasanbegović-Konaković

LIDERI Forbes BiH 14. maj 2024. 13:15
featured image

14. maj 2024. 13:15

Svjetski Kongres i Festival medijskih inovacija u organizaciji Međunarodnog instituta za štampu (International Press Institute – IPI) okupit će vodeće novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta u Sarajevu od 22. do 24. maja 2024. godine. Pod temom „Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici“, ovaj događaj će pružiti vitalni prostor za medijske profesionalce, urednike i inovatore da istraže nova rješenja, podstaknu razumijevanje i kritički preispitaju ulogu medija u rješavanju velikih problema.

Najveću pažnju javnosti izazvala je vijest o dolasku šefa biroa Al Jazeere u Gazi, Waela Al-Dahdouha, u glavni grad BiH, koji će se obratiti prisutnima na večeri otvaranja IPI Svjetskog Kongresa i Festivala medijskih inovacija 22. maja.

Wael Al-Dahdouh / REUTERS

IPI Svjetski Kongres i Festival medijskih inovacija će biti i domaćin “Razgovora s Waelom Al-Dahdouhom” u srijedu, 22. maja. Ova sesija, kao dio večeri otvaranja Kongresa, predstavit će potresno istraživanje uticaja koji je rat u Gazi imao na novinarstvo – i novinare. Wael će ispričati i svoju tešku ličnu priču o gubitku članova porodice u Gazi u proteklih sedam mjeseci.

Panel o novinarima u Gazi

Novinari pod napadom izraelske artiljerije / REUTERS

Rat Izraela i Gaze doveo je do krize sigurnosti novinara bez presedana. Više od stotinu novinara i članova njihovih porodica ubijeno je u izraelskim zračnim napadima. U međuvremenu, stranim dopisnicima je praktično zabranjen pristup Gazi, ograničavajući protok vijesti i prisiljavajući lokalne novinare da sami snose teret. Na ovom panelu će se govoriti kako se novinari nose sa ovim izazovima – i kakva im je podrška sada potrebna.

Forbes BiH / IPI

Panel će voditi novinarka N1 televizije i urednica Forbes BiH, Ika Ferrer Gotić, a njeni govornici su poznati novinari i urednici:

Walid Batrawi, palestinski stručnjak za medije i komunikacije. Batrawi je radio kao državni direktor u Palestini za BBC Media Action.

Ayman Mhanna, izvršni direktor Fondacije Samir Kassir sa sjedištem u Bejrutu, vodeće nevladine organizacije za slobodu izražavanja u regiji Levant.

Adelin Petrisor, međunarodni dopisnik TVR, nagrađivana rumunska ratna dopisnica sa decenijama iskustva izvještavanja širom svijeta.

Wafa’ Abdel Rahman, osnivačica i generalna direktorica Filastiniyat-a, Mediji za žene i mlade. Abdel Rahman je posvećena zagovornica žena i mladih u Palestini.

Paneli o zaštiti novinara i cyber prijetnjama

Pluralistički medijski pejzaž – i na mreži i van mreže – preduslov je za demokratiju, mir i sigurnost. Novinarke se i dalje suočavaju sa nizom prijetnji po svoju sigurnost koje su jedinstvene za njihov spol, narušavajući njihov novinarski rad i jednak doprinos javnoj debati u demokratskom društvu, do ruba da ih udalje od javne arene.

Dalija Hasanbegović – Konaković / Lični arhiv

Rodno zasnovan govor mržnje i dezinformacije, koji su rasprostranjeni na digitalnim platformama, pojačavaju neprijateljstvo prema novinarkama. Istraživanja UNESCO-a i ICFJ-a otkrivaju da se 73% novinarki suočavaju s rodno zasnovanim nasiljem na internetu, a 20% pati od vanmrežne štete povezane s online zlostavljanjem. Osim toga, podaci su pokazali da je 41% njih doživjelo nasilje na internetu u kontekstu orkestriranih kampanja rodno dezinformiranih. Partizanski mediji i rastući populizam pogoršavaju ovu opasnost, demonizirajući glasove neslaganja.

Ovaj prateći događaj na IPI Svjetskom Kongresu stavit će poseban fokus na sigurnost novinarki na internetu u kontekstu preovlađujućeg rodno uvjetovanog govora mržnje i dezinformacija. Jedna od govornica na ovom panelu je i novinarka Al Jazeere Balkans, Dalija Hasanbegović – Konaković.

Panel o izvještavanju u ratnom Sarajevu

Ratno Sarajevo / Foto: REUTERS

Oslanjajući se na svoja iskustva izvještavanja tokom opsade Sarajeva, vodeći novinari i urednici podijelit će lekcije koje su naučili usred haosa sukoba. Istražit ćemo duboke implikacije i pouke njihovog rada za savremeno izvještavanje o ratu i razmisliti o kritičnoj važnosti zaštite novinara i društava u vremenima prevrata.

Govornici ovog panela su dugogodišnja novinarka i aktuelna zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Duška Jurišić; novinarka AP-a, Aida Čerkez; direktor WARM Fondacije, Damir Šagolj; viši reporter Centra za istraživačko novinarstvo, Michael Montgomery.

O Institutu

Od svog osnivanja u trenutku globalnog preokreta, IPI globalna mreža nastoji da zaštiti slobodu štampe i odbrani nezavisno novinarstvo kao ključ za rešavanje zajedničkih izazova. Više od 70 godina kasnije, IPI Svjetski kongres nastavlja da utjelovljuje isti duh razumijevanja i saradnje.

Scott Griffen, zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu (IPI), globalne mreže urednika, izdavača i novinara koji brane slobodu štampe od 1950. godine / Foto: piedepagina.mx

Danas se naš svijet bori sa zamršenom mrežom kriza i mnogi od nas osjećaju pravi osjećaj da su na prekretnici. Klimatske promjene, ekonomska nejednakost, rat i geopolitički sukobi, humanitarni sukobi, širenje dezinformacija i intenzivna polarizacija prijete globalnom prosperitetu. U međuvremenu, demokratija i vladavina prava su na začelju dok autoritarni talas jača.

“U tom kontekstu, IPI Svjetski kongres će pružiti forum za učesnike da se uključe u dijalog o ulozi medija u rješavanju kriza našeg vremena i zacrtaju put naprijed. Znamo da postoje veliki izazovi – ali takođe znamo da nam slobodna i kritička štampa može pomoći da se snađemo u njima”, kaže Scott Griffen, zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu (IPI).

Cijeli program potražite na službenoj stranici Instituta.