Bill Gates prodaje svoju tek izgrađenu jahtu na vodik. Cijena? Oko 600 miliona eura

BIZNIS Forbes Hrvatska 15. maj 2024. 08:49 > 15. maj 2024. 08:50
featured image

15. maj 2024. 08:49 > 15. maj 2024. 08:50

Bill Gates odlučio je prodati svoju još neisporučenu jahtu. Radi je o brodu dugom 119 metara, kojem je glavno pogonsko gorivo vodik. Cijena je oko 600 miliona eura što je dvostruko više od Zuckerbergove jahte gotovo iste dužine.

Suosnivač Microsofta Bill Gates nije još ni dobio svoju jahtu, a već ju je odlučio prodati.

Riječ je o 119 metarskoj jahti na vodik, izgrađenoj u brodogradilištu Feadship u Amsterdamu. Tamo se gradila pod nazivom Projekt 821 i najavljivana je kao prva super jahta na vodik. Kao i inače kod pogona na vodik, vodikove ćelije proizvode struju uz vodu kao jedini ispuh.

Prostor za skladištenje tekućeg vodika osam do deset puta je veći od onog potrebnog za spremanje ekvivalentnog iznosa dizela. Iz tog razloga, čak ni jahta spomenutih dimenzija ne može uskladištiti dovoljno vodika za dužu rutu.

Energija se troši na grijanje

Ipak, značajno smanjuje ugljični otisak – 70 do 78 posto vodika troši se na energiju koja se troši na grijanje, klimatizaciju i drugu potrošnju struje na brodu. Na dužim putovanjima, struju proizvodi i biogorivo kojim se pokreću generatori.

S 119, odnosno 118,80 metara, riječ je o najvećoj jahti proizvedenoj u Nizozemskoj. 80 centimetara je duža od Zuckerbergovog Launchpada, također izgrađenog u istom brodogradilištu.

Gatesova jahta ima 14 balkona koji su neprimjetni dok na pritisak gumba ne izađu vani. Glavni apartman ima dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i garderobe, ostavu, teretanu, dva ureda, kamin i dnevnu sobu. Prema podacima sa SuperYachtTimesa, predviđena je za 44 člana posade i 30 gostiju.

Informaciju da je jahta na prodaju moguće je pronaći na stranicama brodogradilišta, gdje se navodi da se prodaje preko Edminstona. Vijest o tome da se radi o Gatesovoj jahti prvi je objavio kanal eSysman, koji se poziva na pouzdane izvore.