Trump možda duguje 100 miliona dolara zbog nepravilnog obračuna poreskih olakšica

NOVAC Forbes 15. maj 2024. 09:23
featured image

15. maj 2024. 09:23

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi da duguje i do 100 miliona dolara zbog nepravilnosti u otpisu poreza za njegov neboder Trump Tower u Čikagu, pokazala je revizija američke poreske službe (IRS) koju su objavili ProPublica i New York Times. To je još jedan finansijski udarac za republikanskog predsjedničkog kandidata, čije je bogatstvo naglo poraslo zahvaljujući zaradi na njegovoj društvenoj mreži Truth Social.

Trump će možda biti primoran da plati ovaj ogroman dug koji je nastao zbog dvostrukog otpisa poreske obaveze nebodera, objavio je u subotu NYT u saradnji sa ProPublicom.

Former U.S. President Donald Trump greets his supporters, as he departs for his second civil trial after E. Jean Carroll accused Trump of raping her decades ago, outside a Trump Tower in the Manhattan borough of New York City, U.S., January 25, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Problem je otpis poreza iz 2008. godine, kada je Trump tvrdio da je zgrada „bezvrijedna“ zbog njegovog ogromnog duga na projektu. Trump je tada prijavio da je izgubio do 651 milion dolara na neboderu te godine, godinu prije nego što je zvanično otvoren, navoide Times i ProPublica.

Ipak, 2010. godine, Trump je prenio vlasništvo nad neboderom na novo partnerstvo koje je još pod njegovom kontrolom i prijavio gubitak od 168 miliona dolara — navodno pokušavajući da dva puta otpiše isti gubitak — što je privuklo pažnju IRS-a  i na kraju dovelo do revizije i novog poreskog računa od više od 100 miliona dolara, navodi se u izvještaju, koji se poziva na neimenovane poreske stručnjake.

Bogatstvo naglo poraslo

Trumpovo bogatstvo je naglo poraslo nakon što je matična kompanija koja stoji iza njegove društvene platforme Truth Social prvi put izašla na berzu. Trump poseduje 114,8 miliona akcija u matičnoj kompaniji Trump Media & Technology Group, a njegovo bogatstvo je poraslo za preko 100  posto: od četvrtka njegov većinski udio vrijedi oko 5,6 miliona dolara.

Zarada dolazi u veoma važnom trenutku za Trumpa, pošto je bivši predsjednik platio više od 542 miliona dolara kazni u tri tužbe od prošle godine, uključujući 454,2 miliona dolara nakon što ga je sud proglasio odgovornim za lažno uveličavanje vrijednosti svoje imovine.