Rat ne bira sredstva: Rusi su na svoje gigantske tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa

Aktuelnosti Forbes 6. maj 2024. 11:21
featured image

6. maj 2024. 11:21

Početkom aprila, ukrajinski piloti dronova izvan Krasnohorivske u Donjecku su zamijetili ruski tenk T-72 s improviziranim metalnim krovom iznad trupa i kupole.

Uskoro su se slično “nadograđeni” tenkovi – mnogi i s radio ometačima – pojavili duž čitave fronte u ratu.

Rusi ova bizarna vozila nazivaju “carevim roštiljem”, dok ih Ukrajinci nazivaju “tenkovi kornjače”. Sada, mjesec dana nakon što su se pojavili u ruskoj zimsko-proljetnoj ofenzivi, ovi tenkovi dobili su još jedan sloj improviziranog oklopa: metalne rešetke povrh oklopa od čvrstog metala.

Tenkovi kornjače postaju sve veći i sve neobičniji. To ne znači da oni ne ispunjavaju svoju navodnu primarnu zadaću. Opremljeno metalnim valjcima za aktiviranje mina, ovo vozilo “se koristi kao vozilo za raščišćavanje mina prije dolaska jurišnih skupina,” objašnjava povjesničar za oružje Matthew Moss.

Slojevi improviziranog oklopa postavljaju se u radionicama u blizini fronte, a njihova zadaća je zaštititi tenkove od 100.000 eksplozivnih FPV dronova koje Ukrajinci svakog mjeseca bacaju na Ruse.

“Svi se smiju toj konstrukciji, ali to zapravo suludo dobro funkcionira,” stoji u jednom ukrajinskom kanalu na Telegramu. “Mnogo FPV dronova potroši se na samo jedan tenk.”

Tenkovi kornjače su adaptacija. Problem je u tome što su oni adaptacija na tek jednu prijetnju. Dokle god ukrajinske trupe nemaju dovoljno artiljerije i protutenkovskih raketa, zbog čega tu nestašicu moraju nadoknađivati velikim brojem FPV dronova lokalne izrade, tenkovi kornjače imaju solidne izglede da će preživjeti napade.

Ipak, Republikanci u američkom Kongresu napokon su, nakon šest mjeseci blokade, odobrili nove pakete pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od ukupno 61 milijardu dolara. To znači da će ukrajinske brigade uskoro dobiti mnogo novih raketa i granata. Pentagon je već poslao paket streljiva u vrijednosti od milijardu dolara.

Dvostruki oklop tenkova kornjača može ih zaštititi od laganih FPV dronova, ali “oklopi su slabašna zaštita od bilo čega drugoga,” govori Moss.

Ovaj oklop mogao bi biti pogotovo beskoristan protiv moćnih raketa Javelin, posebno dizajniranih za probijanje kroz nekoliko slojeva zaštite.

Ne treba računati na to da će posada ovih tenkova uspjeti i izbjeći Javeline. Ne samo da su njihova improvizirana vozila teška i spora, već nedavne snimke dodatno pokazuju koliko posade slabo vide kroz sav taj silni improvizirani oklop. Vidljivost je toliko loša da je jedna posada krivo skrenula usred napada, udaljivši tenk od ukrajinskih linija koje su Rusi napadali.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: The Russians Have Added Yet Another Layer Of Armor To Their Giant Turtle Tanks
(Prevela: Nataša Belančić)