Evropsko nogometno prvenstvo se približava, borba navijača za smještaj počinje, soba ima, ali cijene munjevito rastu, donosimo njihov pregled

Aktuelnosti Forbes BiH 15. maj 2024. 20:56
featured image

15. maj 2024. 20:56

Početak Evropskog nogometnog prvenstva EURO 2024 se približava. Od 14.juna do 14. jula u deset njemačkih gradova će se igrati utakmice: Berlinu, Leipzigu, Hamburgu, Gelsenkirchenu, Dortmundu, Düsseldorfu, Kölnu, Frankfurtu, Stuttgartu i Münchenu. I sudeći prema njemačkoj štampi već sada vlada prava groznica i nestrpljenje. No, nestrpljivi nisu samo navijači najvažnije sporedne stvari na svijetu , već i hotelijeri i ugostitelji, koji će sigurno tokom mjeseca, koliko će EP trajati, popraviti bilans stanja.

Kako piše fenix-magazine.de cijene hotelskog smještaja su naglo skočile u svim navedenim gradovima. Soba ima, ali da biste naprimjer prespavali u dvokrevetnom hostelu u Kölnu, koji je grad domaćin prve utakmice EP-a između Mađarske i Švicarske, platit ćete 269 eura ili 526 KM, dok naprimjer dvokrevetna soba u hotelu solidne kategorizacije – tri zvjezdice se kreće oko 340 eura ili 660 KM.

U hotelu s tri zvjezdice Eden Hotel Früh am Dom, dvokrevetna soba košta 660 KM, Foto: booking.com

Spomenuti portal otkrivajući cijenu najskuplje sobe u hotelu više kategorije koja iznosi oko 1200 eura, upoređuje cijene sa periodom kada se ne održava sportski spektakl ovog tipa, pa navodi da naprimjer, soba u hostelu košta oko 120 eura, a u hotelu sa četiri zvjezdice oko 180 eura.

Oni među vama koji su rezervirali karte za utakmice, smještaj mogu potražiti i u navijačkom kampu u Deutz Youth Parku, a također, ne treba isključiti ni ponudu bookinga i Airbnb-a.

U Deutz Youth Parku mobilna kućica od šest kvadratnih metara, sa dva bračna kreveta na sprat za četiri osobe i zajedničkim kupatilom košta 546 eura ili 1.067 KM. Doručak se može rezervirati za 9,90 eura, a parking mjesto za deset eura.

Za događaj koji će trajati mjesec, dostupno je, javlja Reuters, 2,7 miliona ulaznica. Gradovi: Berlin, Minhen, Keln, Dortmund, Dizeldorf, Frankfurt, Gelzenkirhen, Hamburg, Lajpcig i Štutgart mogu da očekuju navalu domaćih i stranih gostiju.

“Ljudi su aktivniji kada su u pitanju putovanja, odlazak na velike događaje i koncerte međunarodnih zvijezda”, rekao je Norbert Kunz, generalni direktor Njemačkog turističkog udruženja (DTV).

Očekuje se da će organizacija EP donijeti i rast njene ekonomije.