Koliko Stormy Daniels zarađuje od Donalda Trumpa?

NOVAC Forbes 15. maj 2024. 17:48
featured image

15. maj 2024. 17:48

Zvijezda filmova za odrasle koja je u središtu krivičnog postupka protiv Donalda Trumpa zaradila je mnogo više nakon što je njen tajni dogovor o šutnji procurio, iako nije toliko koliko su sugerisali bivši predsjednikovi advokati.

Donald Trump ne bi bio suočen sa 34 krivične tačke u New Yorku da nije bilo filmske glumice za odrasle po imenu Storma Deniels, koja tvrdi da je imala seks sa tajkunom za nekretnine. Trump poriče optužbu, a njegovi advokati rade na podrivanju kredibiliteta Denijelsove tokom njegovog aktuelnog suđenja, prikazujući je kao oportunistu. „Ta priča ti je donijela dosta novca, zar ne?“ upitao je jedan od Trumpovih advokata Denijelsovu 7. maja.

„To me je takođe mnogo koštalo“, odgovorila je Deniels.

Zaista, priča je dovela do prave sage, sa ogromnim oscilacijama u finansijama Danijelsove. Bilo je inicijalne isplate, zatim slave, turneje po strip klubovima, tužbi, knjiga, krađe i još tužbi. Teško je precizno odrediti koliko je Deniels zaradila na skandalu, ali Forbes je sastavio okvirnu sumu, isključujući poreske obaveze i mnoge pravne troškove.

Zaključak: Deniels je vjerovatno pojačala svoje prihode za nekoliko stotina hiljada dolara. Lijepa suma, ali daleko od „miliona dolara“ koje je Trumpov advokat sugerisao da je Deniels zaradila.


Dio I: Prodaja priče

Okvirno: 100.000 dolaraProcjena ukupne zarade: 100.000 dolara
REUTERS/Brendan McDermid/Pool

Navodni incident se dogodio 2006. godine u hotelu u Nevadi. Pet godina kasnije, Deniels je ispričala svoju priču magazinu In Touch, očekujući da će dobiti 15.000 dolara kada članak izađe. Ali nikada nije izašao. Deniels je svjedočila da je čula da je Michael Cohen, bivši Trumpov advokat, zaprijetio tužbom magazinu.

Deniels je 2016. godine, sa Trumpom koji se kandidovao za predsjednika, imala još jednu priliku da profitira. Trump, koristeći Cohena kao posrednika, kupio je njenu šutnju za 130.000 dolara. Nakon što je platila advokata i publicistu, uzela je 96.000 dolara.

Moglo je biti malo više. Deniels je tužila svog advokata, Keitha Davidsona, zbog navodnog kršenja njegove fiducijarne dužnosti, i Cohena, zbog pomaganja i podsticanja advokata. Deniels je odustala od slučaja protiv Davidsona, ali je postigla tajno poravnanje sa Cohenom u maju 2019. godine, prema Los Angeles Timesu. Deniels je odbila da odgovori na većinu pitanja Forbesa, navodeći da ne daje intervjue dok se ne završi suđenje Trumpu.


Dio II: Slava je bogatstvo

Okvirno: +20.000 dolaraProcjena ukupne zarade: 120.000 dolara
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Wall Street Journal je 2018. godine objavio vijest o isplati, što je Stormy Deniels učinilo imenom poznatim u svakom domaćinstvu. Bez obzira na dogovor o šutnji, ojsetila je priliku da profitira. „Htjela je da priča o svom životu i da oživi svoju karijeru“, svjedočio je Davidson 2. maja.

Pažnja je dovela do prilika. Deniels je potpisala profitabilniji ugovor za režiranje i nastupanje u filmovima za odrasle. Krenula je na turneju „Napalimo ponovo Ameriku“ (Make America Horny Again) po striptiz klubovima širom zemlje, pri čemu su honorari za pojavljivanje navodno udvostručeni, a rezervacije utrostručene. Stručnjaci industrije su tada rekli za Forbes da će skandal vjerovatno udvostručiti godišnji prihod Deniels, koji je prethodno bio procijenjen na niskih šest cifara.

Michael Avenatti, njen advokat u tom trenutku, rekao je tada da je povećani publicitet dodao manje od 20.000 dolara njenom neto prihodu, pri čemu su veći prihodi neutralisani većim troškovima obezbjeđenja.

Deniels takođe prodaje robu povezanu sa susretom, poput svijeća „Stormy svetica optužbi“ (40 dolara) i majica „Stormy 202Whore“ (25 dolara).

Slava, naravno, može doći sa cijenom. Pored troškova obezbjeđenja, Deniels je svjedočila da je nova pažnja navela da angažuje privatne učitelje za svoju kćerku i preseli se na sigurnije mjesto za život.


Dio III: Sudski troškovi

Okvirno: -560.000 dolaraProcjena ukupne zarade: -440.000 dolara
REUTERS/Jane Rosenberg

U martu 2018. godine, Denijels je tužila Trumpa i Cohena za klevetu dok je pokušavala da izađe iz sporazuma o šutnji. Kasnije je odustala od tužbe za klevetu. Trump i Cohen su se složili da ne sprovode sporazum, a sudija im je naredio da joj plate pravne troškove od 44.000 dolara. Trump je uložio žalbu, ponovo izgubio i naređeno mu je da pokrije dodatnih 54.000 dolara troškova. Ni Deniels ni njeni advokati, međutim, nisu vidjeli novac.

U aprilu 2018. godine, Avenatti je objavio crtež muškarca koji je navodno prijetio Deniels na parkingu u Las Vegasu. Trump je tvitovao da je crtež „potpuna prevara“. Avenatti je tužio za klevetu u ime Deniels, koja je svjedočila 7. maja da nije željela da podnese tužbu. „Djelovalo je veoma riskantno“, rekla je.

Bilo je. Sudija je odbacio tužbu i naredio Deniels da plati Trumpove pravne troškove od 293.000 dolara. Ona je uložila dva puta žalbu, oba puta izgubila i na kraju ostala dužna 660.000 dolara na ime Trumpovih troškova za advokate. „Radije ću ići u zatvor nego da platim cent“, tvitovala je u martu 2022. godine, izjavu koju je dala na svjedočenju. Trump je trenutno tuži u Floridi kako bi dobio novac.


Dio IV: Novac od medija

Okvirno: +980.000 dolaraProcjena ukupne zarade: 540.000 dolara
Gina M Randazzo / Zuma Press / Profimedia

Deniels je u aprilu 2018. potpisala ugovor o knjizi sa izdavačkom kućom St. Martin’s Press koji je uključivao avans od 800.000 dolara. Njen agent je uzeo standardnih 15%, ali je Avenatti ukrao oko 300.000 dolara. On je vratio samo polovinu do trenutka kada je tužen u maju 2019. zbog prevare sa bankovnim transferima i teškim krađama identiteta. Osuđen je na četiri godine zatvora i naređeno mu je da Deniels plati 149.000 dolara odštete. On je u zatvoru do 2035. godine, međutim, dužan je i 11 miliona dolara odštete drugim žrtvama, tako da će možda proći neko vrijeme pre nego što Deniels dobije svoj novac.

„Ništa nisam dobila od Avenattija“, rekla je Deniels za Forbes. „I on je još više ukrao od mene nego što je bilo pokriveno na suđenju za knjigu.“

Deniels je takođe tužila svog agenta za knjigu, Lucasa Janklova 2022. godine zbog navodnog nepoštovanja plaćanja od 175.000 dolara. Deniels je tražila dodatnih 150.000 dolara za kaznene troškove i emocionalnu štetu. Ipak, odustala je od tužbe u oktobru 2023. godine, a uslovi poravnanja nisu objavljeni javno.

Deniels je 2018. prodala prava na svoju knjigu i druge materijale za 125.000 dolara tvorcima dokumentarca pod imenom Stormy, koji je trenutno dostupan na Pikoku. Deniels je svjedočila u utorak da je primila samo 100.000 dolara i ne očekuje da dobije ostatak. Takođe je prodavala ulaznice za gledanje u barovima, ali je svjedočila u četvrtak da prihodi samo pokrivaju troškove putovanja, obezbjeđenja i drugih troškova.

Deniels tvrdi da joj je Trump obećao ulogu u emisiji The Celebrity Apprentice, koju nikada nije dobila, ali je glumila u sezoni 2022. godine u The Surreal Life, rijaliti emisiji na VH1 u kojoj osam poznatih ličnosti živi zajedno. Posao joj je donio 200.000 dolara, svjedočila je u četvrtak. Iako se pojavljivala u mejnstrim medijima prije nego što je navodna afera postala javna, poput filmova The 40-Year-Old Virgin i Knocked Up, čini se malo vjerovatnim da bi mogla da traži takav honorar bez slave koju je stekla u vezi sa Trumpom.


Dio V: Isplata policije

Okvirno: +450.000 dolaraProcjena ukupne zarade: 990.000 dolara
SARAH YENESEL/Pool via REUTERS

Deniels se ponovo obratila sudovima u januaru 2019. godine, optužujući članove policije iz Kolumbusa, Ohajo, za kršenje njenih građanskih prava prethodne godine kada su postavili zasjedu kako bi je uhvatili zbog navodnog kršenja saveznog zakona koji zabranjuje striptizeti da dodiruje klijente. Grad je odobrio poravnanje od 450.000 dolara sa Deniels u novembru 2019. godine.


Da li Deniels misli da je sve bilo vrijedno toga? Na svjedočenju nije zvučala kao da jeste, jer je žalila za danima kada je manje ljudi znalo njeno ime. „Pisala sam i režirala veoma uspješne filmove“, rekla je. „Napisala sam i režirala jedan od najskupljih filmova za odrasle ikada“.

„Moj konj kojeg sam kupila u Irskoj bio je osmi u zemlji“, dodala je. „To je bio moj san. Moja kćerka je bila odličan učenik. Imala sam kuću u Teksasu sa stvarno divnim prijateljima. Moje komšije u mom kraju nisu znali da žive pored Stormy Deniels. Samo su znali da žive pored – neću reći ime moje kćerke – mame. I bilo je zaista dobro, zapravo“.

Autor: Zach Everson, novinar Forbesa