‘Naša artiljerija umire od gladi:’ Ukrajina strepi čekajući odluku američkog Kongresa da odobri 60 milijardi dolara vojne pomoći

featured image

23. apr 2024. 13:33

Vojnici na linijama fronta u Ukrajini kažu da će izgledi za konačno odobrenje u američkom Kongresu paketa vojne pomoći Kijevu u vrijednosti od 60 milijardi dolara poslužiti kao ogroman moralni poticaj dok Rusija želi da pojača svoje napredovanje.

Nacrt zakona o pomoći Ukrajini,  usvojen u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država u subotu , sada bi trebao ići u Senat u utorak . Ako bude usvojen u gornjem domu Kongresa, predsjednik Joe Biden je rekao da će ga odmah potpisati, tako da “možemo brzo poslati oružje i opremu u Ukrajinu kako bismo zadovoljili njihove hitne potrebe na bojnom polju”.

Ukrajinska lista želja nije tajna. Na vrhu: artiljerijske granate i sistemi protivvazdušne odbrane.

Mjesecima su ukrajinski vojnici na linijama fronta govorili da ih ruske snage teško nadmašuju. Predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da je omjer deset prema jedan u korist Rusije.

“Da bismo pobijedili, potrebna nam je municija… naša artiljerija gladuje”, rekao je za CNN nakon glasanja u subotu komandant artiljerijskog izviđanja 110. mehanizovane brigade, kodnog naziva Teren.

Servicemen of the 1148th separate artillery brigade of Air Assault Troops of Ukraine fire a M777 howitzer towards Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region, Ukraine April 20, 2024. Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Teren zna o čemu govori, jer je proveo dvije godine braneći industrijski grad Avdijevku prije nego što je pao pod Rusiju u februaru. Od tada, moskovske snage su imale značajan uspeh u guranju dalje na zapad.

Da istaknem samo jednu od nekoliko lokacija u regionu Donjecka: Ukrajinska grupa za praćenje, DeepState, pratila je niz ruskih napredovanja u protekloj sedmici duž željezničke pruge u centar velikog sela zvanog Ocheretyne.

Iako sam Ocheretyne nema stratešku vrijednost, nalazi se na grebenu, što ga čini poželjnom vojnom metom. Oficir Istočne komande Ukrajine – koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašten da govori u zapisniku – rekao je za CNN da bi, ako ruske snage uspiju osvojiti i zadržati selo, ono moglo donijeti vitalne ukrajinske logističke rute, povezujući tri ključne vojne čvorišta – Kostiantynivka, Pokrovsk i Velika Novosilka – pod ruskom vatrenom kontrolom.

SAD daje zeleno svjetlo za pomoć

Sada, kada je nova američka vojna pomoć očigledno samo nekoliko dana od dobijanja zelenog svjetla, pitanje je koliko brzo vitalna municija poput granata haubica od 155 mm može doći do linije fronta kako bi zaustavila napredovanje Rusije.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder, govoreći prošle sedmice prije glasanja u Predstavničkom domu, rekao je da je Ministarstvo odbrane SAD “spremno da odgovori brzo”, čim dobije bilo kakvo naređenje.

“Kao što znate, imamo vrlo robusnu logističku mrežu koja nam omogućava da vrlo brzo premjestimo materijal. Kao što smo to radili i ranije, možemo krenuti u roku od nekoliko dana”, rekao je.

Tu poruku je ponovio Mark Warner, predsjedavajući obavještajnog odbora Senata, koji je za CBS News u nedjelju rekao da se nada da će materijal biti “u tranzitu do kraja sedmice”.

Iako američki zvaničnici to neće otvoreno reći, američki izvor upoznat s pružanjem vojne pomoći Ukrajini rekao je da je veliki dio već unaprijed pozicioniran u skladištima u Njemačkoj i Poljskoj, što bi očigledno skratilo vrijeme potrebno dolazak u Ukrajinu. Izvor je također rekao da će artiljerijske granate biti među prvim materijalima koji se pokreću.

A serviceman of the 1148th separate artillery brigade of Air Assault Troops of Ukraine prepares a M777 howitzer to fire towards Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region, Ukraine April 20, 2024. Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Kada pređu granicu, zvaničnici u Kijevu će nastojati da ga dovedu tamo gde je potrebno što je prije moguće – ali će to i dalje predstavljati značajan logistički izazov s obzirom na veliku količinu materijala.

Drugim riječima, navedena prednost u odnosu 10 prema jedan koju Rusija trenutno uživa neće biti odmah anulirana.

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorava da će Ukrajina “vjerovatno nastaviti da se suočava sa tekućim nedostatkom artiljerijske municije i presretača za protuzračnu odbranu u narednim sedmicama i odgovarajućim ograničenjima koja ta nestašica postavljaju na sposobnost Ukrajine da provodi efikasne odbrambene operacije”.

Rusija će napasti transportne mreže?

ISW spekuliše da bi Rusija mogla napasti transportne mreže poput željeznice kako bi zakomplikovala distribuciju – nešto na šta je u petak ciljala u ukrajinskom Dnjepropetrovskom regionu – i nastojati da poveća tempo duž linija fronta u ograničenom roku prije nego što stigne američka pomoć.

Jedno mjesto koje bi moglo biti fokus svake pojačane, kratkoročne, ruske ofanzive mogao bi biti grad Chasiv Yar, važna prednja vojna lokacija Ukrajine od ruskog zauzimanja Bakhmuta.

Višestruki izvještaji ukrajinskih vojnika opisuju teške borbe u nizu sela između Chasiv Yar-a i Bakhmuta dok ruske snage pokušavaju napredovati. Šef ukrajinske vojske rekao je da vjeruje da je Kremlj naredio da se grad zauzme do 9. maja, na dan kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

Chasiv Yar je također iz zraka udaran ogromnim “navođenim” bombama bačenim iz ruskih ratnih aviona. Analitičar Rob Lee objavio je seriju video zapisa na svom X nalogu proteklih dana na kojima se vidi kako ruski avioni Su-25 neometano lete nebom iznad grada, nešto što on naziva “jasnim znakom nedostatka municije za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu”.

Ukrajina će tražiti od SAD-a da obezbijedi niz raketnih sistema zemlja-vazduh za suprotstavljanje toj prijetnji, pored više presretača za sistem protuzračne odbrane Patriot, primarnog sredstva za poraz raketnih napada na gradove i ključnu infrastrukturu, kao što su elektrane.

“Potrebna nam je prednja protivvazdušna odbrana koliko nam je potrebna zaštita naših gradova i sela”, rekao je Zelenski.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy awards an injured Ukrainian serviceman in a hospital, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region, Ukraine April 19, 2024. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Dobiće taktične raketne sisteme

Konačno, pored svojih neposrednih potreba za oružjem, izgleda da će Ukrajina dobiti i taktičke raketne sisteme većeg dometa (ATACMS) u početnoj tranši isporuka oružja, nakon što je Warner, predsjedavajući obavještajnog odbora Senata, ukazao da vjeruje da će oni biti dio prve pošiljke.

SAD su Ukrajini već dostavile verzije ATACMS kraćeg dometa, ali ukrajinski zvaničnici nisu krili da žele da se dočepaju novije verzije. Sa dometom od oko 300 kilometara (186 milja), projektili bi Kijevu dali mogućnost da pojača napade na ruske aerodrome, skladišta goriva i skladišta oružja, što bi imalo dugoročniji uticaj na ratne napore Rusije.

I ako evropski saveznici Ukrajine vjeruju da bi sada mogli imati malo prostora za disanje prije nego što budu ponovo pritisnuti da traže dodatnu pomoć, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba jasno je stavio do znanja da smatra da potez SAD-a daje zamah u cijelom svijetu.

“Možemo spriječiti najgore scenarije ako djelujemo zajedno i bez straha”, rekao je on na online sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane EU u ponedjeljak, apelujući na te zemlje s Patriotom i evropskim sistemima protuzračne odbrane SAMP/T da donirati ih Ukrajini, zajedno sa artiljerijom i municijom.

“Sada kada ste svi za stolom, vrijeme je za djelovanje, a ne za debatu”, rekao je Kuleba.