Da li je Ukrajina uspjela izgraditi svoj prvi ratni brod bez posade?

TEHNOLOGIJA Forbes 10. apr 2024. 17:14
featured image

10. apr 2024. 17:14

Malena plovila bez posade, natovarena eksplozivima i na satelitsko upravljanje, jedna su od glavnih oružja u ukrajinskoj pomorskoj kampanji protiv ruske crnomorske flote.

Ta plovila udarila su, a moguće i potopila, tri ruska bojna broda. Nedavna žrtva bila je raketna korveta Sergej Kotov u blizini luke Feodosija na jugoistoku Krima, napadnuta 5. ožujka.

Ako ta ukrajinska plovila, odnosno USV-ovi (eng. unmanned surface vehicles) imaju manu, onda je to činjenica da njihove bojeve glave – navodno težine 180 do 220 kilograma – najčešće nisu dovoljno velike da bi potopile brod. Zbog toga ta plovila napadaju grupno, a piloti žele pogoditi metu na više mjesta.

Moguće je kako Ukrajinci žele stvoriti USV s većom standardnom bojevom glavom: čudovištem od 500 kilograma navodno uzetim s protubrodskog projektila Styx.

Ako je to istina, ukrajinski piloti USV-ova možda na raspolaganju imaju novu vrstu oružja – onog koje bi moglo potopiti brodove, a možda i uništiti mostove poput onog koji spaja ruski teritorij s poluotokom Krimom.

Prvi dokaz za moguće novo plovilo pojavio se prošlog tjedna, kada su rumunjski dužnosnici u Crnom moru otkrili prevrnuto plovilo na napuhavanje čvrstog trupa. Plovilo rumunjske pomorske službe spašavanja odvuklo je olupinu u luku Constanta gdje su ju analizirali vladini stručnjaci.

Rumunjski mediji prenose kako je plovilo bilo opremljeno radioometačem. U blizini je pronađena i eksplozivna naprava – moguće je da se radilo o bojevog glavi USV-a. Neobično je to što se čini da fotografije oštećenog plovila prikazuju bojevu glavu još uvije pričvršćenu na pramac plovila.

Ne znamo točno kome taj navodni pomorski dron pripada i kako je završio u rumunjskim vodama. Pomorski stručnjak H.I. Sutton zaključio je kako je sam trup broda modifikacija plovila za potražnju i spašavanje američke izrade koje je Ukrajina dobila kao pomoć. Ogromna bojeva glava dolazi od starog protubrodskog projektila Styx kojim se nekoć koristila ukrajinska mornarica.

Ako je Sutton u pravu što se tiče tehničkih detalja i ovo plovilo zaista jest ukrajinsko, moguće je kako Ukrajinci pokušavaju dodati pravi bojni brod bez posade u svoju flotu dronova za uništavanje: to je pomorski robot ozbiljne moću.

Očito je zašto bi Ukrajinci željeli većeg pomorskog drona. Ukrajinske posade već standardno svoje pomorske dronove šalju u skupinama od 10 do 12. Trebalo im je 10 USV-ova kako bi uništili ruski desantni brod Cezar Kunikov na jugu Krima 14. veljače.

“Bitka je trajala 20 minuta,” prisjeća se jedan preživjeli Rus. “Četiri od 10 pomorskih dronova je uništeno. Peti dron pogodio je brod u krmu, imobilizirajući ga, a nakon toga je još četiri drona pogodilo brod s lijeve strane, želeći ga prevrnuti.”

U teoriji bi USV s bojevom glavom od 500 kilograma mogao nanijeti jednaku štetu kao i dva USV-a s bojevim glavama od 220 kilograma, čime više ne bi bilo potrebno da jedan dron stvori rupu u trupu broda, a drugi uleti u tu rupu i uništi brod iznutra.

Takav veći USV mogao bi kao metu imati i stupove Krimskog mosta, baš kao što je bio slučaj i s manjim USV-ov 17. srpnja prošle godine.

U tom ranijem napadu, USV upola manji od broda kojeg su otkrili Rumunji imao je, kako je prenio CNN, ogromnu bojevu glavu od preko 800 kilograma. Moguće je kako Ukrajinci optimiziraju svoje dronove za napad na most pričvršćujući na njih veću bojevu glavu.

Jednako tako je moguće da su dronovi dizajnirani za potapanje ruskih brodova jednim udarcem.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Fitting A Bigger Warhead To A Bigger Hull, Did Ukraine Just Build Its First Drone Battleship?
(Prevela: Nataša Belančić)