Austrijski milijarder kupio je čuvenu francusku kozmetičku kompaniju, a sada želi preuzeti sve

BIZNIS Forbes Hrvatska 10. apr 2024. 05:23
featured image

10. apr 2024. 05:23

Peti najbogatiji Austrijanac Reinold Geiger dogovara s investicijskim fondom Blackstone zajednički otkup preostalih dionica kozmetičke kompanije L’Occitane s honkonške burze

Austrijski milijarder Reinold Geiger u pregovorima je s američkim investicijskim fondom Blackstone o povlačenju kompanije L’Occitane s burze u Hong Kongu, javlja Bloomberg. Hongkonška berza u utorak je zaustavila trgovanje dionicama L’Occitanea koji ima trgovine i u nekoliko hrvatskih gradova – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Zadru.

Sedamdesetšestogodišnji Geiger ima 70 posto vlasničkog udjela u toj francuskoj kozmetičkoj kompaniji, a plan je zajedno s fondom otkupiti preostale dionice koje su izlistane na hongkonškoj berzi. Anonimni izvori za Bloomberg su otkrili kako su razgovori između dvije kompanije o finansranju duga za otkup preostalih dionica L’Occitanea u završnoj fazi.

Jedan od najvećih alternativnih investicijskih fondova Blackstone navodno je već proveo dubinsku analizu kozmetičke firme. Tržišna vrijednost L’Occitanea procjenjuje se na približno 46,3 milijarde hongkonških dolara, odnosno 5,1 milijardu eura, prenosi Forbes Slovenija.

L’Occitane, čiji su proizvodi inspirirani Provansom, ima osam brendova i upravlja s oko 3.400 trgovina u 90 zemalja. Kompanija nije oduvijek bila ovako velika. Kad je Geiger napravio prvu investiciju u firmu 1994. godine za nju se gotovo nije ni znalo. Dapače, prema pisanju Forbesa, poslovala je slabo. Austrijanac je zaslužan za globalnu ekspanziju do današnjih razmjera.

Geiger je bio na čelu kompanije 25 godine prije no što je 2021. godine odstupio s te dužnosti koju danas obnaša Laurent Marteau. Osim širenja po svijetu, austrijski investitor je poduzeo i sve što je bilo potrebno kako bi ona bila izlistana na berzi u Hong Kongu u maju 2010. godine. Bila je to prva francuska firma na hongkonškoj berzi. Iako više nije na funkciji glavnog izvršnog direktora, Geiger je ostao predsjednik upravnog odbora kompanije.

Prema Forbesovoj listi milijardera za ovu godinu Geiger je peti najbogatiji Austrijanac s bogatstvom koje se procjenjuje na tri milijarde dolara. Na prvom je mjestu uvjerljivo Mark Mateschitz, sin jedinac Dietricha Mateschitza koji je 1987. godine osnovao firmu za proizvodnju energetskih pića Red Bull.

Prema podacima Forbesa, Geiger posjeduje kuću za odmor u Alpama, vilu na plaži na otoku Ile de Re u Atlantskom oceanu i kuću u Trancosu u Brazilu.

Trgovina s kozmetiko L'Occitane
L’Occitane upravlja s oko tri hiljade trgovina u 90 država, Foto: Profimedia

Francuska grupacija čiji je većinski vlasnik posljednjih godina pak ne posluje najbolje, bilježi pad dobiti. U finansijskoj godini koja je trajala do marta 2023. dobit L’Occitana pala je za 51 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Iako je donedavno najveće tržište L’Occitanea bila Kina, na nju je otpadalo oko trećine prodaje, lani su tu ulogu preuzele Sjedinjene Američke Države (SAD).