Kineski bespilotni taksi dobio zeleno svjetlo: Kreće masovna proizvodnja

featured image

9. apr 2024. 12:26

Kineska kompanija Ehang prva je tvrtka u svijetu koja je dobila certifikat za proizvodnju bespilotnih letjelica za prijevoz putnika.

Kineska uprava za civilno zrakoplovstvo dala je zeleno svjetlo za masovnu proizvodnju električnih dronova s ​​vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem za prevoz putnika. Domaćoj kompaniji Ehang izdala je prvi certifikat u svijetu za proizvodnju ovog tipa zrakoplova, što predstavlja važan korak na putu njihove masovne proizvodnje, javlja srbijanska novinska agencija Tanjug, a prenosi slovenski STA.

Dron EH216-S, visok 1,93 metra i širok 5,73 metra, može prevesti dva putnika brzinom od 130 kilometara na sat i s maksimalnim dometom od 30 kilometara. Može se koristiti u prijevozu putnika, za putovanja, u logistici, ali i za hitne službe.

Bespilotna letjelica EH216-S visine je 1,93 metra i širine 5,73 metra; Foto: Profimedia

Prema Reutersu, Ehang, globalni lider u razvoju tehnoloških platformi za urbanu zračnu mobilnost, već je prošlog oktobra dobio sigurnosni certifikat od Uprave za civilno zrakoplovstvo Kine za svoje putničke bespilotne letjelice, što je prvi korak prema načinima njihove šire komercijalne upotrebe.

Među kompanijama koje već ulažu u novi sektor električnih putničkih aviona s ​​vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem su Boeing, Airbus, United Airlines, Toyota i Stellantis – navodi Reuters. Ispunjavanje strogih sigurnosnih zahtjeva jedan je od najtežih izazova za sektor, uglavnom zbog rada u gusto naseljenim urbanim sredinama, kao i zahtjeva u pogledu buke i onečišćenja zraka.