Elon Musk svijet čini budnim: AI će sljedeće godine nadmašiti ljudsku inteligenciju

TEHNOLOGIJA Forbes BiH 9. apr 2024. 12:00
featured image

9. apr 2024. 12:00

Umjetna inteligencija i njen razvoj postaju dominantne teme medijskog, ekonomskog, političkog života. Njegov munjeviti razvoj i najave o tome u šta će se tranformirati, drže ljudsko oko sve više budnim. U ponedjeljak je Elon Musk u intervjuu na X-u s Nicolaiem Tangenom, izvršnim direktorom Norges Bank Investment Managementa skrenuo pažnju u kojem pravcu bi umjetna inteligencija mogla ići u narednom periodu. Do kraja naredne godine, smatra on, novi modeli umjetne inteligencije mogli bi nadmašiti ljudsku inteligenciju, sve dok opskrba električnom energijom i hardverom budu zadovoljavale zahtjeve sve moćnije tehnologije.

“Pretpostavljam da ćemo vjerovatno krajem sljedeće godine imati AI koja je pametnija od bilo kojeg čovjeka”, rekao je poduzetnik milijarder koji vodi Teslu, X i SpaceX.

Izjave Muska, koji je 2015. godine i sam učestvovao u rađanju i razvoju umjetne inteligencije kao suosnivač OpenAI-a prije nego što se posvađao sa izvršnim direktorom i suosnivačem Samom Altmanom i napustio kompaniju), nekada su kontradiktorne. Ne tako davno, upozoravao je i pozivao na trenutnu pauzu u naprednom razvoju AI-ja, napomenuvši kako su rizici za društvo i čovječanstvo veliki ukoliko se super moćni AI alati ne “obuzdaju”, odnosno ukoliko se ne napravi pauza u obuci bilo kojeg sistema moćnijeg od OpenAI-jevog GPT-4, vodećeg modela na tržištu. U ponedjeljak u intervjuu na X-u izjavljuje pak kako unapređuje vlastiti AI start-up, xAI, čija druga verzija modela Grok bi trebala biti bolja od GPT-4.

“U sljedećih pet godina, sposobnosti umjetne inteligencije vjerovatno će nadmašiti sposobnosti svih ljudi”, kazao je Musk u ponedjeljak tokom intervjua na X-u.

Musk je cijelu prošlu godinu proveo u pokušao da prikupi milijarde dolara od investitora iz SAD-a, Bliskog istoka i Hong Konga kako bi se nadmetao s OpenAI-jem.