Umjetna inteligencija bi mogla biti jednako važna za ekonomiju kao i električna energija?

featured image

8. apr 2024. 12:37

Jamie Dimon vjeruje da će umjetna inteligencija imati ogroman utjecaj na globalno poslovanje ove godine.

Dimon, jedan od najutjecajnijih svjetskih poslovnih lidera, rekao je u svom godišnjem pismu dioničarima u ponedjeljak da, iako još ne zna potpuni efekat koji će AI imati na poslovanje, ekonomiju ili društvo, zna da će njegov utjecaj biti značajan.

“Potpuno smo uvjereni da će posljedice biti izvanredne i možda transformativne kao i neki od glavnih tehnoloških izuma u posljednjih nekoliko stotina godina”, rekao je izvršni direktor JPMorgan.

Eksplozija umjetne inteligencije već je transformisala radna mjesta širom svijeta i skoro 40% globalne zaposlenosti mogla bi da poremeti AI, prema Međunarodnom monetarnom fondu. Industrije od medicine preko finansija do muzike već su osjetile njegove efekte.

Dionice kompanija povezanih s bumom umjetne inteligencije su porasle. Proizvođač čipova Nvidia ( NVDA ) je u porastu za više od 219% u posljednjih 12 mjeseci, dok je Microsoft ( MSFT ) porastao za skoro 50%.

Pixaby

JPMorgan, najveća svjetska banka po tržišnoj kapitalizaciji, istražuje potencijal generativne AI unutar svog vlastitog ekosistema, rekao je Dimon. Softverski inženjering, korisnička služba i operacije i opšta produktivnost zaposlenih dobijaju AI preobrazbe.

“S vremenom,” napisao je Dimon, “predviđamo da naša upotreba AI ima potencijal da poveća gotovo svaki posao, kao i da utiče na sastav naše radne snage. To može smanjiti određene kategorije poslova ili uloga, ali može stvoriti i druge.”

JPMorganova organizacija sada uključuje više od 2.000 stručnjaka za umjetnu inteligenciju i strojno učenje, a banka je nedavno objavila novu poziciju za glavnog službenika za podatke i analitiku koji sjedi u njihovom operativnom odboru.

Dimon je također prepoznao rizike koji dolaze s bumom umjetne inteligencije. „Možda ste već svjesni da postoje loši akteri koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi pokušali infiltrirati sisteme kompanija i ukrali novac i intelektualnu svojinu, ili jednostavno izazvali poremećaj i štetu“, napisao je.

U januaru, JPMorgan je rekao da je vidio značajan porast dnevnih pokušaja hakera da se infiltriraju u njegove sisteme tokom prošle godine, ističući eskalirajuće izazove sajber bezbjednosti sa kojima se suočavaju banka i druge firme sa Wall Streeta.

JPMorgan Chase, najveća američka banka po imovini, sada ulaže 15 milijardi dolara godišnje i zapošljava 62.000 tehničara  kako bi, dijelom, pomogli u jačanju svoje odbrane od sajber kriminala.

Prva republička kupovina

JPMorgan je kupio većinu imovine First Republic prošlog maja nakon što je regionalnu banku sa sjedištem u San Francisku zaplijenila vlada., piše CNN.

Pad je bio dio kolapsa tri američka regionalna zajmodavca prošlog proljeća, zbog čega su se finansijske institucije i regulatori trudili spriječiti širenje bankarske krize.

„Kada smo kupili First Republic u maju 2023. nakon propasti još dvije regionalne banke, Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, mislili smo da je trenutna bankarska kriza gotova“, napisao je Dimon u ponedjeljak.

Samo su te tri banke, kako je rekao, imale “toksičnu kombinaciju” ekstremne izloženosti kamatnim stopama, velikih nerealizovanih gubitaka i visoko koncentrisanih depozita. Ali, upozorio je, ako se kamatne stope povećaju ili dođe do recesije, “biće mnogo stresa – ne samo u bankarskom sistemu, već i kod kompanija sa zaduživanjem”.

Pixaby

Inflatorne brige

Dimon je još jednom upozorio investitore da SAD “možda ulaze u jednu od najizdajničkijih geopolitičkih era od Drugog svjetskog rata”.

Iako se čini da su ključni ekonomski pokazatelji jaki, a stope inflacije popuštaju, on vidi mnoge potencijalne rizike.

„Čini se da su svi sljedeći faktori inflatorni: tekuća fiskalna potrošnja, remilitarizacija svijeta, restrukturiranje globalne trgovine, kapitalne potrebe nove zelene ekonomije i moguće veći troškovi energije u budućnosti (iako trenutno postoji prevelika ponuda gasa i obilnih rezervnih kapaciteta u nafti) zbog nedostatka potrebnih ulaganja u energetsku infrastrukturu”, napisao je.

Tržišta trenutno određuju cijene sa 70% do 80% šanse za meko slijetanje, gdje se inflacija smanjuje bez pokretanja ekonomskog pada. Dimon je napisao da su te šanse previše optimistične.

Trgovci, kako je rekao, obraćaju previše pažnje na mjesečne mahinacije Federalnih rezervi, a premalo pažnje na dugoročne geopolitičke i političke rizike.

“Čini se da je ogroman fokus, previše, na mjesečnim podacima o inflaciji i skromnim promjenama kamatnih stopa,” napisao je.

Umjesto toga, investitori bi trebali razmišljati o tome šta bi se moglo dogoditi za godinu ili dvije od sada. “Male promjene kamatnih stopa danas mogu imati manji uticaj na inflaciju u budućnosti nego što mnogi ljudi vjeruju”, rekao je on.

Dimon je ranije govorio o svojim strahovima u vezi sa visokim nivoom američkog duga, fiskalnim stimulansima i potrošnjom deficita, kao i efektima kvantitativnog pooštravanja.

„Uticaji ovih geopolitičkih i ekonomskih sila su veliki i donekle bez presedana“, napisao je.