Kako se Meta obračunava sa kritikama upućenim kompaniji? Jednostavno, blokiraju vas!?

featured image

7. apr 2024. 11:52

Meta je satima blokirao kritički izvještaj jedne novine o tome na Facebooku i drugim društvenim stranicama, što je izazvalo reakciju koja se pojačala nakon što se činilo da je kompanija naknadno blokirala linkove na web stranicu nezavisnog novinara koji je ponovo objavio izvještaj.

Kontroverza je počela u četvrtak ujutro kada su korisnici primijetili da su sve veze ka neprofitnim novinama Kansas Reflector označene kao prijetnja sajber sigurnosti i da su njihovi postovi uklonjeni. Otprilike sedam sati kasnije, navodi list, većina njegovih linkova je obnovljena, osim jedne – kolumne koja je kritikovala Facebook i optužila ga da potiskuje objave vezane za klimatske promjene.

Meta se u četvrtak izvinio Reflektoru i njegovim čitaocima zbog onoga što je šef komunikacija kompanije, Andy Stone, nazvao “greškom koja nije imala nikakve veze sa nedavnom kritikom Reflektora na račun Mete”.

FILE PHOTO: People are seen behind a logo of Meta Platforms, during a conference in Mumbai, India, September 20, 2023. REUTERS/Francis Mascarenhas/File Photo

Ali u petak, korisnicima koji su pokušali podijeliti kolumnu na Facebooku, Instagramu ili Threads , prikazano je upozorenje da krši smjernice zajednice. To se učinilo sumnjivim Marisi Kabas, nezavisnoj novinarki iz New Yorka, koja je od Reflektora zatražila dozvolu da objavi tekst kolumne na svojoj web stranici Handbasket.

“Mislio sam da će to biti kul eksperiment”, rekla je Kabas za CNN u petak. Oko 13:00, objavila je priču na svom sajtu, “u pokušaju da zaobiđe Metinu cenzuru”, napisala je u predgovoru.

Zatim je podijelila svoju objavu na Threads. “Nekoliko minuta kasnije, dobiola sam upozorenje da je označen i uklonjen zbog zlonamjernog sadržaja”, kaže Kabas za CNN.

Postovi blokirani

Kabasov post je u petak nekoliko sati bio zabranjen sa svih Meta platformi. I oko dva sata, rekla je, svi linkovi na njenu stranicu bili su blokirani. Sve njene veze su obnovljene do petka kasno popodne, rekla je.

objavi na Threads -u u petak, Stone je rekao da su blokirani linkovi „zbog sigurnosne greške“ koja je također greškom blokirala linkove na The Handbasket i neprofitnu web lokaciju za prikupljanje vijesti News From The States.

“Neispravno primijenjeni blokovi su sada uklonjeni”, napisao je. “Ovo je nesumnjivo frustrirajuće i iskreno se izvinjavamo svima koji su pogođeni.”

FILE PHOTO: People walk behind Meta Platforms logo during a conference in Mumbai, India, September 20, 2023. REUTERS/Francis Mascarenhas//File Photo

Stone nije odmah odgovorio na CNN-ov zahtjev za detalje.

“Zvuči kao greška s našim scraperom za dijeljenje ili je moguće da je domen greškom uhvaćen u sigurnosnu mjeru”, rekao je voditelj Instagrama Adam Mosseri u objavama u petak. “Svakako ne blokiramo linkove na članke koji su upućeni kao kritika nama i o nama… Sada ću razgovarati s timom i istražiti grešku kako bismo je mogli popraviti što je prije moguće.”

Glavni urednik časopisa Kansas Reflector, Sherman Smith, napisao je u petak da Stone “neće elaborirati kako se greška dogodila i rekao da neće biti daljeg objašnjenja”.

Kabas dodaje da je šteta već napravljena jer su članci već označeni kao zlonamjerni. „To je veliki problem, jer to podriva naše povjerenje“, rekla je ona.