Vojska će u maju ukloniti djelove mosta u Baltimoru kako bi otvorili prolaz brodovima

Aktuelnosti Forbes 7. apr 2024. 10:50
featured image

7. apr 2024. 10:50

Inženjerski korpus Armije SAD-a saopštio je u četvrtak preliminarni vremenski plan za ponovno otvaranje kanala Fort Mekhenri (Fort McHenry) ka Luci Baltimor. Ponovno otvaranje kanala očekuje se krajem sljedećeg meseca, a plan bi mogao da ublaži ekonomski uticaj rušenja mosta Fransis Skot Ki (Francis Scott Key) koji se dogodio prošle nedjelje.

Ključne činjenice

Inženjerski korpus je izjavio da očekuje otvaranje kanala širine 85 metara i dubine od 10 metara do Luke Baltimor u naredne četiri nedjelje, sa ponovnim otvaranjem stalnog kanala Fort Mekhenri do kraja maja, prema informacijama luke.

Kanal Fort Mekhenri je širok 213 metara i dubok 15 metara.

Ponovno otvaranje kanala bi moglo da vrati pristup luci na normalan kapacitet, navodi se u saopštenju Korpusa.

Foto: Reuters/Julia Nikhinson

General potpukovnik Skot A. Spelmon (Scott A. Spellmon) je saopštio da bi „ambiciozni vremenski okviri“ mogli da budu prilagođeni „značajnim nepovoljnim vremenskim uslovima ili složenim ruševinama“.

Vremenski okvir dolazi nakon što se više od 500 lokalnih preduzeća koja su pogođena kolapsom mosta prijavilo za dugoročne kredite sa niskom kamatnom stopom kako bi pokrili troškove i nastavili operacije dok luka ne bude ponovo otvorena.

Veliki broj

15.000. To je broj radnih mjesta koji su pogođeni kolapsom mosta Ki, rekla je zvaničnica Agencije za mala preduzeća Izabel Kasilas Guzmen (Isabel Casillas Guzman) za Forbes u četvrtak, napominjući da administracija još prikuplja podatke o obimu kolapsa mosta.

Ključni kontekst

Pad mosta dogodio se početkom prošle nedjelje kada je teretni brod udario u jedan od stubova mosta, a potom je ostao zarobljen ispod nekoliko greda. Tom prilikom stradalo je šest radnika koji su bili na mostu koji se brzo rušio.

Ves Mur (Wes Moore), guverner Merilenda, rekao je da je posada broda izdala mejdej upozorenje nakon što je brod imao problem sa napajanjem koji ga je spriječio da izbjegne most.

Radnici rade na premještanju kontejnera sa pramca broda do obližnjeg logističkog centra, prema Baltimor Banneru, koji se pozvao na zvaničnike Jedinstvene komande. Do četvrtka radiće se na pripremi uklanjanja dijela ruševina mosta koji se nalazi sjeverno od glavnog kanala do četvrtka, izvijestio je Banner.

Antonio Pequeño IV, Forbes

Port Of Baltimore May Regain Permanent Channel Next Month, Army Corps Of Engineers Says