Dior na Balkanu: U Tivtu će se graditi veleprodajni objekat ove luksuzne modne marke

BIZNIS Forbes Crna Gora 6. apr 2024. 18:13
featured image

6. apr 2024. 18:13

U Tivtu će se, na području Porto Montenegra, graditi veleprodajni objekat luksuzne modne kuće Dior, najavio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

„Očigledno je da postoji interesovanje tržišta za takve objekte u kojima može da se kupi skupocjena roba, koja se može naći u velikim evropskih gradovima. Jasno je ako govorimo o tim brendovima koji su zastupljeni, prije svega u Portu Montenegru, u Luštici da su to brendovi za ljude sa dubljim džepom. Jasno je da Tivat je destinacija u koju rado dolaze nautički turisti sa jahtama i sasvim je jednostavna situacija o kakvim se gostima radi“, rekao je Komnenović za Forbes magazin.

Tivat odavno slovi za omiljenu turističku destinaciju, Foto: Biljana Matijašević

Tivat na listi Green Destination

Tivat odavno slovi za omiljenu destinaciju turista i domaćih i stranih. Čuvene Pine, luksuzni rizorti kao što su Porto Montenegro i Luštica, karnevali, pozorište, ukusna hrana, dobri domaćini, samo su neki od razloga zbog kojih se gosti rado vraćaju ovom dijelu Boke.

Komnenović kaže da ljetnju sezonu dočekuju spremno i da nema razloga da i ovo ljeto ne bude u znaku uspjeha.

 „Tivat je, inače, na listi Green Destination od prije dvije godine, što je vrlo značajno za nas u smislu održivog razvoja, jer opština sama po sebi ima 70% zelenih površina i veći dio je, naravno, u zoni morskog dobra, međutim, ono što je veoma bitno jeste da na ovom malom prostoru imamo čitavu ponudu – od kupanja, plaža, elitnih turističkih lokaliteta do Brda Vrmac gdje, uglavnom, gosti vole da borave, pješače, voze bicikle, idu na izlete. Dakle, na jednom malom području imamo i dva investiciona poduhvata, to su Porto Montenegro i Luštica Bay, sa svojim ponudama. Tako da, mislim da ova sezona predstojeća, dosta obećava“, naveo je Komnenović.

Komnenović, Foto: Biljana Matijašević

Turisti iz regiona dominiraju

Kazao je da su hoteli već popunjeni, vlada veliko interesovanje i za privatni smještaj, a struktura gostiju koje očekuju je raznolika.

I dalje dominiraju turisti iz regiona prvenstveno iz Srbije, na drugom mjestu su gosti iz Rusije, a na trećem iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i ostalih destinacija.

Foto: Reuters

„Očekujem da, kao što je bio trend u prošloj sezoni da goste iz Rusije polako u broju dolazaka i noćenja zamijene gosti iz Evrope, što je trend koji je prisutan nekoliko godina. Raduje i činjenica da će biti i ovog ljeta aktivna linija iz Tel Aviva, što znači da će dolaziti značajan broj gostiju iz Izraela, kao i prošlih godina, takođe i sa ostalih evropskih destinacija“, rekao je Komnenović odgovarajući na pitanje kako će Tivat nadomjestiti eventualno smanjenje broja gostiju iz Rusije čiji je dolazak otežan zbog velikog broja ukinutih avio linija prema Rusiji.

Prema podacima Monstata, u Tivtu je prošle godine boravilo 160.864 turista, koji su ostvarili 1.312.052 noćenja.

Biljana Matijašević i Danijela Lasica, Forbes Crna Gora