El Salvador nudi 5.000 besplatnih pasoša kvalificiranim stranim radnicima, donosimo listu zemalja sa najjeftinijim radnim dozvolama

Aktuelnosti Amela Keserović Polić 8. apr 2024. 11:59 > 8. apr 2024. 12:20
featured image

8. apr 2024. 11:59 > 8. apr 2024. 12:20

Da potraga za radnom snagom ne misli stati potvrđuje i El Salvador. Ova zemlja u Centralnoj Americi nudi 5000 “besplatnih pasoša” visokokvalificiranim radnicima iz inozemstva, objavio je u subotu predsjednik Nayib Bukele na svom X-u, želeći i na ovaj način potaknuti strana ulaganja u svoju zemlju.

“Naučnici, inžinjeri, ljekari, umjetnici i filozofi dobit će “punopravni status građana” uključujući pravo glasa”, stoji u Bukeleovoj izjavi na X-u.

Osim besplatnih pasoša, Vlada će finansirati i preseljenje porodica i imovine, oslobađajući ih obaveznih tarifa i poreza.

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele, Foto: REUTERS/Jose Cabezas

El Salvador usvojio i Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

Potez kojim će privući ne samo radnike već cijele porodice da se nasele u njegovu zemlju i nije iznenađenje, budući da je Bukele već ranije kao prvi čovjek El Salvadora vukao poteze koji nisu svakodnevna agenda reforme jedne zemlje.

Naime, 2021., El Salvador je usvojio Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja uz američki dolar. Iako je Međunarodni monetarni fond više puta preporučio da se zemlja odrekne kriptovalute, navodeći rizike uključujući visoku volatilnost, prošle godine, javio je Reuters, zakonodavna skupština odobrila je Zakon o migraciji koji ima za cilj ubrzati stjecanje državljanstva strancima koji doniranjem Bitcoina podržavaju programe društvenog i ekonomskog razvoja.

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

CNN podsje'a kako je Bukele također nadgledao brutalnu i naširoko kritiziranu akciju suzbijanja kriminala, za koju tvrdi da je značajno poboljšala sigurnost, ali protivnici kažu da je rezultirala velikim kršenjem ljudskih prava, uključujući masovna pritvaranja i navodna mučenja u zatvorima.

Gotovo da ne postoji zemlja na svijetu koja se u ovom desetljeću ne suočava sa deficitom kvalificirane radne snage. Izuzetak nije ni BiH, kao ni zemlje regije. Vijeće ministara BiH s tim u vezi je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Odluku o utvrđivanju nove, godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini, prema kojoj u 2024. godini, poslodavci mogu zaposliti ili produžiti radnu dozvolu za 6.073 strana radnika. O kolikom povećanju se radi jasno je iz brojke od 3.995, što je bila ukupna godišnja kvota radnih dozvola u 2023. godini.

Ocjena ekonomskih stručnjaka i poslodavaca je da će Bosna i Hercegovina, ukoko se nastavi odliv radne snage, u narednih pet godina doći u situaciju da će morati uvesti preko 100.000 stranih radnika, da bi održala zdravstvene i penzione fondove.

Foto: REUTERS/Timothy Aeppel

Zemlje sa najjeftinijim radnim vizama

Osiguravajuća kuća William Russell napravila je rang-listu zemalja koje nude najatraktivnije radne dozvole, uzimajući u obzir različite administrativne troškove. U Izraelu je najjeftinija radna dozvola i ona se kreće od 47 američkih dolara, slijedi Švicarska čija radna viza košta 55 dolara, Španija je treća sa radnom vizom od 57 dolara, dok je od 1. januara ove godine uvela posebne vize za “digitalne nomade” (jednogodišnja boravišna dozvola posebno stvorena za digitalne migrante koji nisu evropski građani i koja se može produžiti na četiri godine, s mogućnošću podnošenja zahtjeva za boravak u Španiji nakon pet godina.

Južna Koreja i Kanada također se ističu na popisu zemalja koje izdaju radne vize po niskim cijenama. Strani stručnjaci koji žele privremeno raditi na bilo kojoj od ovih lokacija platit će manje od 100 dolara za vizu.

Kako su nam kazali u Zavodu za zapošljavanje FBiH, naknada za administrativne troškove u postupku izdavanja radne dozvole iznosi 50 KM. Administrativni troškovi i u entitetu Republika Srpska također iznose 50 KM.