Industrijska proizvodnja u Njemačkoj raste, ali je izvoz, još uvijek, u padu

featured image

8. apr 2024. 15:41

Proizvodnja u industriji, bez energetike i građevinarstva, u februaru je bila 1,9 posto veća nego u januaru. Taj rast rezultat je povećanja proizvodnje u automobilskoj industriji za 5,7 posto te u hemijskoj industriji za 4,6 posto.

Izvoz Njemačke, najvećeg evropske ekonomije, pao je u februaru za 2 posto na mjesečnoj razini, dok je uvoz porastao za 3,2 posto, pokazuju podaci državnog statističkog ureda Destatis. Obje brojke uvelike su premašile očekivanja analitičara, a trgovinski suficit bio je manji od prognoziranog.

Vrijednost izvoza u februaru bila je 132,9 milijardi eura, a vrijednost uvoza 111,5 milijardi eura. Time je ostvaren trgovinski suficit od 21,4 milijarde eura, što je manje od 25,1 milijarde koliko su predviđali analitičari.

Izvoz i uvoz još uvijek nisu na prošlogodišnjoj razini

Razina vanjske trgovine u Njemačkoj niža je nego prije godinu dana. Izvoz je 4,4 posto manji od razine iz početka prošle godine, a uvoz 8,7 posto.

Njemačka je u februaru u članice Evropske unije izvezla robe u vrijednosti od 72,9 milijardi eura, a iz tih zemalja uvezla robe u vrijednosti od 57,5 ​​milijardi eura. U odnosu na prethodni mjesec izvoz u zemlje EU manji je za 3,9 posto, a uvoz za 5,7 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Vrijednost robe izvezene u zemlje eurozone u februaru 2024. iznosila je 50,8 milijardi eura, a vrijednost robe uvezene iz tih zemalja 38,1 milijardu eura.

Nakon što je prošlu godinu industrijska proizvodnja u Njemačkoj imala vrlo snažan pad, početkom ove godine situacija se popravila. U veljači je industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini porasla za 2,1 posto, što je drugi uzastopni mjesečni rast. Analitičari su predviđali rast od 0,6 posto.

Građevinski sektor podigao industrijsku proizvodnju

Mjesečni rast industrijske proizvodnje u februaru najvećim je dijelom rezultat aktivnosti u građevinskom sektoru. Naime, ovaj je sektor ojačao za 7,9 posto. Nasuprot tome, pad proizvodnje u sektoru energetike od 6,5 posto negativno je utjecao na rast općeg indeksa.

Proizvodnja u industriji, bez energetike i građevinarstva, u veljači je bila 1,9 posto veća nego u januaru. Taj rast rezultat je povećanja proizvodnje u automobilskoj industriji za 5,7 posto te u hemijskoj industriji za 4,6 posto.

Proizvodnja u industriji bez energetike i građevinarstva u veljači je u usporedbi s prošlom godinom manja za 5,5 posto.