Mještani Ibize žive u automobilima, dok na ostrvu za zabave rastu rente stanova

featured image

8. apr 2024. 13:56

César Nebrera sipa šoljicu kafe koju je skuhao na šporetu u prtljažniku svog automobila. Stara zelena Kia limuzina nalazi se u hladu stabla rogača odmah pored glavne ceste u blizini grada Ibice.

„Nedostaju mi ​​osnovne stvari koje čine život udobnim, kao što je mogućnost da živite u svom domu, da možete pravilno da kuhate ili čak da otvorite fioku i izvučete neke čarape“, kaže on.

“To su stvari koje vam nedostaju kada živite u autu.”

Cezarova Kia je bio njegov dom posljednje tri godine. Radi kao kuhar, ali s obzirom da su troškovi iznajmljivanja na španskom ostrvu porasli, ne može sebi priuštiti život u stanu.

„Na Ibici je smještaj veoma skup, i sve je skuplji“, kaže on. “A trošak iznajmljivanja je potpuno neujednačen s onim što zarađujete. Dakle, ovakav život je alternativa. Manje je udoban, ali mi omogućava da nastavim živjeti na ostrvu.”

Ibica je jedno od četiri glavna mediteranska ostrva koja čine španska Balearska ostrva. Ostale su Majorka, Menorka i Formentera.

Shutterstock

Visoki troškovi najma

Mnogi lokalni profesionalci na Ibici žive u sličnim nesigurnim uvjetima zbog visokih troškova najma. Prošle godine, IGC, predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde, saopštilo je da “troje ili četiri” njenih službenika žive u vozilima na ostrvu.

Ostali mještani su pribjegli životu u šatorima ili u vrlo jednostavnom zajedničkom smještaju.

Daniel Granda, glasnogovornik Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, organizacije koja predstavlja lokalne stanare, kaže da takve situacije postaju uobičajene.

„Mnogi ljudi završe u prilično jadnim uslovima, a mi počinjemo da viđamo sirotinjske četvrti širom ostrva“, kaže on. „Bez mogućnosti da nađemo smještaj koji nam omogućava normalan život, mi koji živimo na ostrvu imamo osjećaj da smo gurnuti s njega“.

Visoke kamatne stope i nedavna kriza troškova života odvratili su mnoge Špance od kupovine nekretnina, stvarajući povećanje potražnje za iznajmljenim smještajem, što je povećalo troškove iznajmljivanja. Cijene najma na Balearskim ostrvima porasle su u prosjeku za 18% samo u protekloj godini, u poređenju sa prosječnim povećanjem od 12% u cijeloj zemlji.

Međutim, status Ibize kao turističkog središta smještenog na relativno malom području pojačao je ovaj fenomen na ostrvu, što je dovelo do vrtoglavog povećanja, u nekim slučajevima i do 40 ili 50% samo u prošloj godini.

Isabel María Pérez, koja je tražila pristupačan smještaj na ostrvu, kaže da jednokrevetna soba košta između 700 i 1.000 eura (760 i 1.086 dolara; 600 i 857 funti) mjesečno, dok skroman stan može koštati oko 1.500 eura.

Shutterstock

Mnogi žele opet na kopno

Izabel, koja radi kao blagajnica u supermarketu, i njen partner, koji ima posao u hotelu sa pet zvjezdica, morali su da se isele iz svog iznajmljenog stana kada je on prodan. Od tada žive sa Isabelinom svekrvom. Porjeklom iz centralne španske regije Castilla La Mancha, Isabel kaže da ona i njena porodica sada razmišljaju o povratku na kopno, isključivo zbog stambene situacije.

„Problem u drugim dijelovima Španije je što nema mnogo posla“, kaže ona. “Ovdje ima sav posao koji možete poželjeti, ali nema gdje živjeti.”

Nezaposlenost u gradu Ibica, glavnom gradu ostrva, je nešto ispod 5%, u poređenju sa 8% u Madridu ili 19% u glavnom gradu regije Andaluzija, Sevilji.

Sa populacijom od samo 160.000 ljudi, Ibica je prošle godine primila blizu četiri miliona turista, što je novi rekord, a 84% njene ekonomske aktivnosti povezano je s turizmom, navodi lokalna vlada. Dok njegovi hoteli, restorani i klubovi pružaju obilje zaposlenja, veliki dio njegovog smještaja dostupan je samo po kratkoročnim turističkim cijenama.

Konzervativna regionalna vlada Balearskih ostrva, koja je došla na vlast prošle godine, odlučila je da ne implementira zakon o stanovanju koji je odobrila španska vlada u Madridu, a koji nastoji da ograniči najam u dijelovima zemlje u kojima su oni porasli.

Shutterstock

Kršenje zakona no…

Umjesto toga, lokalne vlasti uglavnom pripisuju stambeni problem vlasnicima kuća u stambenim područjima Ibize koji krše zakon nudeći svoje nekretnine za kratkoročni najam, kada lokalni zakoni navode da moraju iznajmljivati ​​najmanje šest mjeseci u isto vrijeme. Lokalna uprava kaže da je od 2019. godine izrekla kazne od oko 4 miliona eura u vezi sa nezakonitim aktivnostima u sektoru turizma.

“Problem je u tome što zarađujete mnogo više novca od iznajmljivanja danima ili sedmicama nego ako iznajmljujete u skladu sa zakonom”, kaže Huan Miguel Costa, šef turizma na Ibici.

On kaže da regionalne i opštinske vlasti moraju da rade zajedno “da napadnu tu ideju o nekažnjivosti koja postoji na ostrvu, da je vrlo lako ponuditi stan [za turizam] ilegalno u stambenoj zgradi, ili ponuditi nekretninu kao kuću za odmor bez dozvole.”

Gospodin Costa također pripisuje povećanje najma mnogim domovima koji ostaju neiskorišteni tokom cijele godine, zbog zabrinutosti vlasnika o mogućem skvotiranju, što dodatno smanjuje ponudu smještaja za lokalne radnike, piše BBC.

Ironija stambene krize na Ibici je u tome što ona sada prijeti da potkopa istu turističku industriju za koju se tako naširoko okrivljuje da je uzrokovala porast najma.

„Svako ko živi ovdje stalno govori istu stvar: nešto mora dati jer cijene rastu“, kaže George McBlain, operativni direktor u O Beachu, diskoteci i restoranu koji zapošljava radnike sa ostrva, kontinentalne Španije i inostranstva.

„Očigledno je da plate malo rastu, ali nedovoljno“, dodaje. “Imam prijatelje ovdje i njihove kirije su skočile duplo u razmaku od godinu dana. I ako se to nastavi, ono što ćete vidjeti – a to se već dešava – je da će radnici koji dolaze na ostrvo odlaziti negdje drugo.”