Kako Amerikanci vide Rimac Neveru? Ovo je hiperautomobil, niko ranije nije postigao ubrzanje od 100 km na sat za manje od dvije sekunde

BIZNIS Forbes 8. apr 2024. 13:00 > 8. apr 2024. 13:01
featured image

8. apr 2024. 13:00 > 8. apr 2024. 13:01

Među automobilima koji su ove godine od 29.marta do 08. aprila bili izloženi na Sajmu automobila u New Yorku, našao se i automobil Rimac Nevera. Tim povodom Forbes je razgovarao sa Scotty Reiss, osnivačicom sajta A Girls Guide To Cars, koji se reklamira kao najbolja internet stranica za žene posvećena automobilima. U svom opisu navode da žene učestvuju u kupovini ili utječu na kupovinu 85 posto automobila i na ovom sajtu žele da pruže objektivne informacije, iskustva i priče iz ličnog ugla odnosno ono što je važno o automobilima na zabavan, pametan i iz ugla savjeta najbolje prijateljice.

U nastavku pročitajte i pogledajte kako ona predstavlja Rimac Neveru:

„Ovo je Rimac Nevera. To je najnoviji, potpuno električni automobil hrvatskog proizvođača superautomobila, koji posluje 15 godina.

Ovaj automobil je ustvari napravljen u Hrvatskoj i vjerovatno je najskuplji auto na sajmu u New Yorku. Preporučena cijena proizvođača počinje od 2,1 miliona dolara. Ako želite da znate zašto je toliko skup, pa ima potpuno električno napajanje. Ima najveću bateriju među svim električnim automobilima i stvara gotovo 1.900 konjskih snaga.

Test vožnja u fabrici kao jedinstveno iskustvo

Ali, još bolje od toga, brzinu od 0 do 100 kilometara na sat dostići će za manje od dvije sekunde.

Ako ste zainteresirani za test vožnju Rimac Nevere, zakažete, odete u fabriku i to je posebno iskustvo jer ćete test vožnju imati na njihovoj stazi, sa njihovim inženjerima.

Ako odlučite da ga kupite, možete da sjednete s njihovim ljudima zaduženim za planiranje proizvoda i dogovorite izgled enterijera, spoljašnje detalje i stvarno ga učinite vašim. Ovaj izložbeni model je opremljen sa mnogo detalja na spoljašnosti koji podižu cijenu na 2,4 miliona dolara.

Rimac Nevera se smatra hiperautomobilom prije nego superautomobilom i to ne samo zbog ubrzanja od 0 do 100 kmh po čemu je prvi kojem je to ikada uspjelo za manje od dvije sekunde, već i zbog svih materijala, poput ugljeničnih vlakana, i inženjeringa. Sve je po mjeri na ovom automobilu, uključujući i bateriju. Rimac sam proizvodi bateriju, ne kupuju je od dobavljača.

Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Osjećaj trkačkog bolida

Oni su više investicija nego što su samo automobili. Imaju tendenciju da im raste vrijednost, vidjet ćete ih puno u auto salonima i takođe ćete ih vidjeti na aukcijama i na mjestima kao što su Pebble Beach (najprestižniji svjetski sajam automobila) gdje luksuzni i egzotični automobili idu na drugu, treću ili četvrtu prodaju i raste im cijena u odnosu na originalnu koju je preporučio proizvođač.

Ljudi koji ih kupuju vole da ih pokazuju na mjestima kao što je Miami Beach ili na sajmovima automobila ili na drugim događajima namijenjenim automobilima. Često će ih izvesti na trkačku stazu gdje su članovi i mogu da ih voze tako da zaista izvuku najbolje od njih i pokažu tih 1.000+ konjskih snaga motora, koji im daje osjećaj trkačkog bolida u veoma lijepom luksuznom automobilu.“