Milioni tinejdžera koriste aplikaciju za domaće zadaće, problem bi mogao biti što ima istog vlasnika kao i TikTok

TEHNOLOGIJA Forbes 8. apr 2024. 13:58
featured image

8. apr 2024. 13:58

Gauth AI aplikaciji koja koristi generativnu umjetnu inteligenciju kako bi pomogla djeci školske dobi pri rješavanju domaće zadaće, porasla je popularnost posljednjih mjeseci. Aplikacija u vlasništvu ByteDancea, u Appleovim i Googleovim trgovinama aplikacija u kategoriji obrazovanja, dostigla je drugo mjesto. Preuzeta je više od deset miliona puta samo na Android telefonima, a donedavno se na njegovoj web stranici hvalilo kako ju je podržalo više od 200 miliona studenata. Međutim, njegovo kinesko vlasništvo moglo bi predstavljati probleme jer se TikTok — najpoznatija aplikacija u vlasništvu ByteDancea — bori za život protiv zakonodavaca u Washingtonu DC.

Gauth nudi plaćenu “Plus” verziju, koja povezuje studente sa mentorima

Za razliku od TikToka, Gauth je edukativna aplikacija, osmišljena posebno za pomoć korisnicima s domaćom zadaćom. Da biste ga koristili, fotografirate domaću zadaću – poput lista matematičkih zadataka, na primjer – i gledate kako AI rješava probleme umjesto vas. Nakon preuzimanja aplikacije, prvi upit koji dobijete je zahtjev za dopuštenjem za korištenje kamere. Aplikacija se čini sličnom kineskoj aplikaciji ByteDance poznatoj kao “Hippo Learning.”

Uz pomoć umjetne inteligencije, Gauth također nudi plaćenu “Plus” verziju, koja povezuje studente sa mentorima u određenom predmetnom području.

“Imamo pedeset hiljada predanih stručnjaka spremnih da vam pomognu 24/7 s više tema”, stoji u opisu aplikacije u Appleovoj trgovini aplikacija.

Gauth traži mentore putem web stranice, gauthexpert.com, gdje nudi isplatu do 1500 američkih dolara mjesečno za mentore koji su stručni u matematici, hemiji, fizici ili biologiji. Glasnogovornik ByteDancea Mike Hughes rekao je za Forbes da su učitelji smješteni u Sjedinjenim Državama, Indiji, Filipinima i dijelovima Afrike.

Gauth također nudi set mjerača vremena i podsjetnika za domaće zadaće i druge zabavne značajke, uključujući animirani “Personal AI Study Buddy” i izbor lofi beat zvučnih zapisa. Tu je i sistem “bodova” koji se mogu koristiti za kupovinu putem aplikacije; bodove možete kupiti gotovinom ili ih skupljati gledajući oglase. U vašim postavkama postoji prekidač za “ciljane oglase”, koji je automatski postavljen na “isključeno”.

Gauthov skok došao je u prelomnom trenutku za ByteDance. 13. marta, Zastupnički dom Kongresa velikom je većinom usvojio prijedlog zakona koji zahtijeva da kompanija proda svoj udio u TikToku ili se suoči sa zabranom aplikacije u Sjedinjenim Državama. Prijedlog zakona nastao je zbog zabrinutosti da bi kineska Vlada mogla zahtijevati od ByteDancea da špijunira Amerikance putem TikToka ili da ga koristi za utjecaj na građanski diskurs u Sjedinjenim Državama. Ministarstvo pravosuđa otvorilo je istražni postupak protiv ByteDancea nakon što je koristio TikTok za nadzor novinara, uključujući ovog novinara, 2022., a kineska Vlada je vodila kampanje utjecaja na platformu.

Iako je Gauth fokusiran na matematiku i nauku, nudi i chatbot koji može odgovoriti na pitanja o društvenim i humanističkim naukama. U nekoliko razgovora s Forbesom, Gauth je dao necenzurirane odgovore na pitanja o postupanju kineske Vlade prema ujgurskim zajednicama i događajima od 4. juna 1989. na trgu Tiananmen. Na pitanje izgleda li predsjednik Xi Jinping kao Winnie the Pooh (poređenje koje je rezultiralo zabranu prijateljskog žutog medvjeda u Kini), aplikacija je kazala, “neki su ljudi primijetili sličnost, ali što se tiče prave stvari, ja ću prepustite to svačijem ličnom sudu.”

Foto: Mobile App Daily

Pristup podacima

Hughes je primijetio da chatbot pokreće OpenAI tehnologija koja je dostupna putem Microsoft Azure licence.

“Ne koriste se LLM-ovi iz ByteDancea”, rekao je. Ranije ove godine, Forbes je izvijestio da je ByteDance koristio OpenAI GPT za pokretanje nekoliko drugih međunarodnih generativnih AI aplikacija.

Edukativne aplikacije dugo su bile područje interesa ByteDancea, koji je 2020. pokrenuo svoj brend za osnovno obrazovanje, Dali. Kompanija je dodatno povećala svoju edukativnu ponudu tokom pandemije COVID-19, kada su učenici bili “zaglavljeni” u učenju od kuće. Međutim, krajem 2021. kineska Vlada je naredila promovisanje edukativnih aplikacija, zabrinuta da bi privatizacija i naplaćivanje obrazovanja moglo učiniti nedostižnim za neke učenike. Smanjenje je rezultiralo masovnim otpuštanjima u ByteDanceu, no kompanija je od tada tražila načine da se ponovo vrati na tržište.

Za neke zakonodavce u SAD-u, Gauth bi mogao biti dobrodošao dodatak dječjoj prehrani uz ekran. Senator Ted Cruz, naprimjer, pohvalio je ByteDanceov Douyin, kinesku verziju TikToka, za promoviranje edukativnih videa kineskim tinejdžerima, dok je kritizirao TikTok za promoviranje opasnih izazova. Cruz je, međutim, ranije izrazio žestoku zabrinutost zbog politike privatnosti koja je TikToku dopuštala dijeljenje privatnih korisničkih podataka s drugim kompanijama u ByteDanceovoj “korporacijskoj grupi”, uključujući one sa sjedištem u Kini.

Prema Gauthovoj politici privatnosti, informacije koje prikuplja također se mogu dijeliti s drugim “entitetima unutar naše korporativne grupe”.

U razgovoru za chat, Forbes je direktno pitao Gautha je li sadržaj chata vidljiv zaposlenicima ByteDancea u Kini. Kao odgovor, Gauth je rekao: “Vaša je privatnost važna, a ja sam ovdje da popričam s vama. Ali specifičnosti kako stvari funkcioniraju iza kulisa? Nije moje područje stručnosti. Nastavimo razgovor – imaš li kakvih zabavnih tema za razgovor?”

Na pitanje o pristupu podacima iz Kine, Hughes je rekao: “Ograničen broj zaposlenika kojima je potreban pristup za obavljanje posla može vidjeti Gauth podatke.”