McDonald's na Bliskom istoku: Od optužbi za antisemitizam do podrške ratu

BIZNIS Vedran Drljević 8. apr 2024. 15:01
featured image

8. apr 2024. 15:01

Iznenadna odluka McDonald'sa da preuzme vlasništvo nad svojim podružnicama u Izraelu gurnula je franšiznu kompaniju Alonyal i njenog izvršnog direktora Omrija Padana u centar pažnje.

McDonald's će otkupiti sve svoje izraelske restorane nakon što je globalna prodaja pala zbog bojkota brenda zbog njegove percipirane podrške Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa u Gazi.

Gigant brze hrane koristi sistem franšize što znači da su pojedinačni operateri licencirani za vođenje prodajnih mjesta i zapošljavanje osoblja. Ali, kompanija je naišla na kritike nakon što je Padan ponudio besplatne obroke izraelskim snagama oko početka rata između Izraela i Gaze 7. oktobra.

Bojkot je pokrenut nakon što su muslimanske većinske zemlje poput Kuvajta, Malezije i Pakistana izdale izjave u kojima se distanciraju od firme zbog onoga što su vidjeli kao podršku Izraelu.

Padanu, međutim, ovo nijje prvi put da izaziva kontraverze oko izraelsko-palestinskog sukoba. U 30 godina biznismena koji upravlja restoranima za McDonald's u Izraelu, bio je u središtu brojnih sporova.

An automated screen to select and order your food is shown at a McDonald’s restaurant, as California begins a new wage law that applies to fast-food chains with at least 60 locations nationwide to increase their minimum wage to $20 an hour for fast-food workers, in Del Mar, California, U.S., April 1, 2024. REUTERS/Mike Blake

Optužen i za antisemitizam

Izraelski biznismen je 2013. razljutio pokret izraelskih doseljenika kada je odbio pozive da otvori ogranak lanca brze hrane u naselju Ariel na okupiranoj Zapadnoj obali. Od Padanove kompanije Alonyal zatraženo je da otvori restoran u trgovačkom centru, ali je odbila, rekavši da firma ima politiku držanja van okupiranih teritorija.

U to vrijeme, kompanija je rekla da odluka nije koordinirana sa sjedištem McDonald'sa u SAD-u.

Izrael je izgradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Jevreja otkako je okupirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalim – zemlju koju Palestinci žele kao dio buduće države – u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Velika većina međunarodne zajednice smatra da su naselja nezakonita prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Gospodin Padan je jedan od osnivača grupe Peace Now, koja se protivi svim naseljima i smatra ih preprekama miru. Peace Now kaže da više nije član grupe koja je osnovana 1978. godine.

Vođa Yesha Council-a, krovne organizacije doseljenika, rekao je u to vrijeme da je McDonald's od profitne kompanije prešao u kompaniju s “antiizraelskom političkom agendom”.

Alonyalova odluka se ponovo pojavila 2019. godine kada je McDonald's pobijedio na tenderu za vođenje restorana i štanda za hot dog na izraelskom aerodromu Ben-Gurion.

Kao odgovor, lideri naselja na Zapadnoj obali poslali su nekoliko pisama protesta u kojima su pozvala ministarstva finansija i transporta, kao i izraelske aerodromske uprave, da blokiraju taj potez. Protesti su održani i ispred restorana lanca brze hrane u Tel Avivu.

People walk outside a closed McDonald's restaurant after the company halted its operations due to a system disruption in Nikko, north of Tokyo, Japan on March 15, 2024. REUTERS/Issei Kato

Franšiza prodata američkom prehrambenom divu

A u četvrtak je iznenada objavljeno da će Alonyal prodati veliku franšizu nazad američkom prehrambenom divu.

Odlazak gospodina Padana uslijedio je nakon što je McDonald's rekao da je sukob Izraela i Gaze “značajno uticao” na učinak na nekim prekomorskim tržištima u četvrtom tromjesečju 2023.

Za jedinicu koja uključuje Bliski istok, Kinu i Indiju, rast prodaje iznosio je 0,7% u četvrtom kvartalu 2023. – daleko ispod očekivanja tržišta.

Početkom godine, izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski okrivio je reakciju na “dezinformacije”.

Bojkot je takođe opisala kao “obeshrabrujući i neutemeljen” od strane firme, koja se oslanja na hiljade nezavisnih preduzeća da poseduju i upravljaju većinom od svojih više od 40.000 prodavnica širom svijeta. Oko 5% se nalazi na Bliskom istoku.

Stručnjak za upravljanje brendovima je rekao: “Shvatam. Oni otkupljuju franšize kako bi povratili kontrolu, ali nisam siguran da jesu.”

McDonald's je u četvrtak rekao da “ostaje posvećen izraelskom tržištu i osiguravanju pozitivnog iskustva zaposlenika i kupaca na tržištu u budućnosti”.

Takođe je zahvalio Alonyalu na izgradnji brenda u Izraelu, dok je Padan rekao: “Ohrabreni smo onim što budućnost nosi”, piše BBC.