Ruski ratni brod Kommuna star je 111 godina, preživio je tri rata, a upravo ga je napala ukrajinska mornarica

Aktuelnosti Forbes 22. apr 2024. 13:21
featured image

22. apr 2024. 13:21

Ovo 111 godina staro plovilo u svojoj je dugoj karijeri imalo ogromnu sreću, blago rečeno. Ipak, moguće da mu je sreće napokon ponestalo. U nedjelju je ukrajinsko ministarstvo odbrane izjavilo kako su njihove snage uspješno napale brod krstarećim projektilom Neptune, dok je brod bio usidren u Sevastopolju na okupiranom Krimu.

Nejasno je koliko je šteta velika, ali čak i umjereno oštećenje moglo bi ovaj stari brod udaljiti iz službe na mnogo mjeseci, a možda čak i godina. “Još jedan loš dan za rusku crnomorsku flotu,” našalilo se ministarstvo u Kijevu.

Pomorski vremenski putnik iz jedne druge ere

A dan je pogotovo loš za podmornice cronomorske flote kojima Kommuna pruža vitalnu podršku.

Crnomorska flota na početku je rata imala oko tridesetak velikih ratnih brodova, među kojima je bila i Kommuna. U 26 mjeseci žestokih borbi, ruska flota zbog ukrajinskih je raketa, krstarećih projektila, pomorskih dronova ili sabotaže izgubila gotovo trećinu plovila koje je imala prije rata.

Među tim gubicima nalaze se kruzer, podmornica, opskrbni brod, nekoliko patrolnih brodova, dvije raketne korvete i najmanje šest desantnih brodova – da ne spominjemo jedno od rijetkih letećih plovila Beriev Be-200. Ipak, moguće je kako oštećenje Kommune Ruse najviše boli.

Kremlj ne može odmah zamijeniti niti jedan veliki brod koji su uništili Ukrajinci jer veliki brodovi koji ne mogu ploviti rijekama u Crno more mogu ući samo kroz Bospor, prolaz koji kontrolira Turska. Ta zemlja u vrijeme rata ne dozvoljava prolazak niti jednog ratnog broda kroz Bospor.

Kommuna je nezamjenjiva na jedan drugi način. Ona je pomorski vremenski putnik iz jedne druge ere, muzejski izložak koji je nekim čudom još uvijek u upotrebi, nekoliko generacija nakon što su njeni vršnjaci nestali u hrđi.

Gubitkom Kommune crnomorska flota gubi važnu snagu

Gubitkom Kommune, bilo privremenim ili trajnim, crnomorska flota gubi i važnu snagu: Kommuna je veliki katamaran iz kojeg posada može slati malene spasilačke podmornice ili podizati predmete poput komada potonulih plovila s morskog dna.

Kada su u aprilu 2022. godine dva ukrajinska projektila potopila ruski kruzer Moskvu na zapadnom Crnom moru, upravo je Kommuna navodno pomogla spasiti dijelove uništenog broda, ali i tijela članova posade.

Ova sposobnost spašavanja i pronalaženja podmornicama crnomorske flote daje sigurnost da isplovljavaju i bore se u sve opasnijim vodama.

Da, Kommuna je vrijedan povijesni artefakt, ali to joj ne daje pravo na poseban tretman u brutalnoj ratnoj zoni. “Objektivno, ona je legitimna meta,” kaže pomorski stručnjak H.I. Sutton.

Bez Kommune, preostale podmornice crnomorske flote možda će morati isplovljavati bez podrške, a ako jedna od njih iz bilo kojeg razloga padne na morsko dno, možda spasioci – navikli na rad iz Kommune – neće moći dosegnuti preživjele.

Autor: David Axe, Forbes
Link: The Russian Warship ‘Kommuna’ Is Special: A 111-Year-Old Veteran Of Three Fleets And Three Wars. The Ukrainian Navy Attacked Her Anyway.
(Prevela: Nataša Belančić)