Kako bi zaustavili ruske kamione, Ukrajinci iz dronova izbacuju antičko rimsko oružje

Aktuelnosti Forbes 21. apr 2024. 09:06
featured image

21. apr 2024. 09:06

Ruse iza linije fronte čeka nova prijetnja: trošiljci, metalne prepreke koje buše gume, a koje izbacuju ukrajinski dronovi. To je inventivna nova upotreba vrlo starog oružja koja stvara probleme već ionako prerastegnutom ruskom lancu opskrbe.

Ukrajinski FPV dronovi redovito napadaju ruska vozila za logistiku koja prevoze opremu trupama na fronti. Jedini način za dostavljanje streljiva, hrane i drugih potrepština kroz zonu opasnosti jest da ih se natovari na kamione UAZ-452 Buhanka i pokuša zonu prijeći velikom brzinom. Ukrajinski piloti dronova redovito objavljuju snimke u kojima njihovi dronovi napadaju te kamione, a sada vozači opasnosti moraju tražiti i na tlu, ne samo u zraku.

Ukrajinski dronovi po cestama izbacuju maleno metalno oružje s četiri šiljka, dizajnirano tako da, kako god padnu, jedan šiljak je uvijek okrenut prema gore. Rimljani su ga zvali murex ferreus, odnosno “nazubljeno željezo,” ali ovo oružje još je starije. Postojalo je još 313. godine prije Krista: koristila ga je vojska Aleksandra Velikog protiv Perzije.

Rimski trošiljci bili su nazubljeni kako bi šiljak prodro u kopito konja i bilo bi ga teško ukloniti. Trošiljci su u raznim varijantama korišteni u antičkom dobu i srednjem vijeku, a mogli su se vidjeti sve do 18. stoljeća.

U 20. stoljeću, trošiljak se vratio, a meta su bile automobilske gume. Tijekom Drugog svjetskog rata, američki O.S.S. masovno je proizvodio trošiljke i dijelio ih članovima pokreta otpora u Europi. Oni su bili jednostavniji i pouzdaniji od eksploziva, a mogli su se rasuti po cestama i tako zaustaviti njemačka vozila.

I Nijemci su ih koristili u istom ratu. Razvili su verziju koja se u kanisterima mogla izbacivati iz zraka. Jedan kanister mogao bi rasuti tisuću trošljaka, a mete su uključivale zračne piste i ceste. Oni su bili izrađeni od tankih komada čelika, a svaki je težio oko 60 grama. Druge verzije, od kojih su mnoge bile improvizirane, korištene su u Vijetnamskom ratu i drugim sukobima. Efikasnost ovisi o postavljanju trošiljaka na put neprijatelja na mjestima gdje se ovo oružje možda ne očekuje.

Trošiljci u eri dronova

Dronovi, koji mogu izbaciti gomile trošiljaka velikom preciznošću, očita su kombinacija za ovo oružje. Jedna kineska kompanija predstavila je jedan upravo takav dron na vojnoj izložbi još 2019. godine.

Ukrajinci su 2022. godine počeli naveliko proizvoditi trošiljke, ali to su bile velike verzije koje su se uglavnom postavljale ručno. Nije ih se mnogo vidjelo dok nedavno društvenim medijima nisu počele kružiti slike.

Jedan ruski bloger požalio se: “Neprijatelj konstantno izmišlja neke nove, grozne stvari. Ne samo da iz dronova izbacuju mine, nego su doslovno počeli prekrivati opasne dijelove cesta na fronti šiljcima. Iz sigurnosnih razloga moramo doslovno ‘letjeti’ kroz ta područja, voziti maksimalnom brzinom. Zamislite što se automobilu dogodi kada dva ili više kotača u trenu probuše šiljci.”

Taj prijevoz obično se odvija noću, kada je opasnost od napada FPV dronovima manja, no vožnja velikom brzinom znači i manje izglede da će vozač primijetiti trošiljke na cesti. Vozilo na kojem se pri velikoj brzini probuši guma može izgubiti kontrolu i sletjeti s ceste. Ipak, moguće je kako najgore tek slijedi.

“Na tim mjestima, neprijateljski dronovi čekaju svoj plijen – čim vozilo stane, neprijateljska ‘ptica’ odmah se pojavi i izbacuje bombe. Podmukli gadovi! Tek jutros sam dobio fotografije i informacije o ovoj situaciji,” piše bloger.

Dronovi mogu izbaciti svašta i svugdje

Kao što je bloger naglasio, Ukrajinci su dronove koristili i za izbacivanje protutenkovskih mina, ali one su teže, kompliciranije ih je nabaviti i nisu uvijek pouzdane.

Trošiljci predstavljaju jednostavan, jeftin način za zaustavljanje kamiona koji se potom mogu uništiti granatom izbačenom iz drona. Ukrajinski piloti svjetski su lideri uništavanja meta dronovima, iako bi kamion mogao biti teža meta od tenka. To je zato što su tenkovi u pravilu natovareni streljivom, a granata ubačena kroz otvorenu kupolu obično uzrokuje požar koji izaziva detonaciju. Izazivanje požara u kamionu ponekad zahtijeva više pokušaja.

Taktika izbacivanja trošiljaka iz dronova sigurno će inspirirati čitav niz novih tehnika. Dronovi već mogu postavljati mine, senzore, čak i malene robote. Jedino ograničenje su granice mašte korisnika.

Autor originalnog članka: David Hambling, viši suradnik Forbesa
Link: Ukraine Drops Ancient Roman Weapons From Drones To Stop Russian Trucks
(Prevela: Nataša Belančić)