Šta smo ove godine imali priliku vidjeti na Mostarskom sajmu privrede

Aktuelnosti Forbes BiH 20. apr 2024. 17:46
featured image

20. apr 2024. 17:46

“Slobodno možemo kazati da je ovo bilo najbolje izdanje sajma. Prema reakcijama izlagača i posjetitelja imali smo sajam kakvog se ne bi postidjeli ni veći gradovi u radije pa i u svijetu. Hvala svima koji su doprinijeli organizaciji, kako izložbenog tako i konferencijskog dijela sajma i tako Mostarski sajam čvrsto pozicionirali u sami vrh najboljih sajmova u regiji”, ovim riječima je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, označila završetak 25. Međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2024., na kojem je izlagalo više od 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ulaganja u BiH

Zemlja partner 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru bila je Republika Hrvatska, koja se na Sajmu predstavila na više od 400 m2 s 43 kompanije.

Jedna od tema u fokusu ovogodišnjeg sajma bila su ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, i u tom svjetlu potpisan je sporazum o saradnji s FIPA-om, o korištenju evropskih fondova, prekograničnoj saradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih, digitalizaciji, turizmu, intelektualnom vlasništvu, kao i IT sektoru.

Osim navedenih aktivnosti, u Mostaru su od 16. do 20. aprila održane i brojne konferencije i radionice, na kojima su poduzetnici razmijenili poslovna iskustva, ali i stvorili uslove za potencijalne saradnje u budućnosti. Treći mostarski ekonomski forum, u organizaciji Privredne komore FBiH i Hrvatske gospodarske komore svakako je bio zanimljiv posjetiteljima sa temom EU perspektiva BiH.

Osim poslovnih sadržaja, posjetitelji su imali priliku uživati i u kulturno-zabavnom programu za sve uzraste, kao i dodjeli nagrada najboljim vinarima, dok niđta manju pažnju nije pobudila ni dodjela priznanja najuspješniji izlagačima na ovogodišnjem sajmu.

Tako su prema izboru stručnoga sajamskog ocjenjivačkog suda najuspješnijim izlagačima proglašeni: Hrvatska gospodarska komora, Privredna komora Republike Srbije, Privredna komora Crne Gore, Turistička zajednica Grada Ljubuškoga, Guma M d.o.o. Mostar, Katarina d.o.o. Mostar, Violeta d.o.o. Mostar, Unikomerc d.o.o. Mostar, Zračna luka Mostar i Yimor d.o.o. Domaljevac.

Foto: N1
Foto: N1

Prvi sajam

Posebna priznanja i zahvalnice za promociju dobili su JP Autoceste FBiH za uspješno predstavljanje završenih i aktualnih projekata, HT Eronet d.d. Mostar za uspješno predstavljanje novih usluga i mobilnih telefona, Portale E-sport za najposjećeniji štand te Anetika d.o.o. Mostar i Balthazar Bar Academy Mostar.

Na ovogodišnjem sajmu prvi put su posjetitelji imali priliku vidjeti i sva postignuća vezana za biciklizam. Kako je kazao Toni Zorić, predsjednik Udruge HercegovinaBike, posljednjih 10 godina mnogo je napredovao cikloturizam.

“Ponosni smo što je Mostarski sajam postao simbol grada Mostara i naše Hercegovine, a Bosni i Hercegovini poveznica sa svijetom. Sajam je prolazio bolje i lošije dane, ali nismo se dali, nastavili smo rasti i pružati još više. Mostarski sajam se etablirao kao vodeći u BiH, ima važno mjesto i u regiji i razumljivo je da se velika većina poduzeća žele predstaviti na njemu”, kazala je za Forbes BiH direktorica Sajma Dalfina Bošnjak.

Bošnjak: Ponosni smo što je Mostarski sajam postao simbol grada Mostara i naše Hercegovine, a Bosni i Hercegovini poveznica sa svijetom, Foto ilustracija: Forbes BiH

Podsjećamo, prve sajamske manifestacije ovog tipa u Hercegovini, nakon rata, održavane su u Neumu, u organizaciji Privredne komore. Bio je to jedan mali sajam na kojemu su svoje proizvode izlagala tek rijetka preduzeća iz BiH i susjedne Hrvatske. Kako je sajam rastao po sadržaju, uslugama i kvaliteti javila se i potreba za prikladnijom lokacijom i infrastrukturom. Poslovno, političko i privatno umrežavanje u Mostaru imalo je veće značenje nego u drugim mjestima. Razrušenom gradu bila je potrebna izgradnja u svakom smislu. I krajem 90-tih organizaciju sajma je preuzela firma Mostarski sajam a izložbeni prostor premješten u paviljone u kojima se do danas održava sajam u južnom mostarskom naselju Rodoč.