Počeo 25. Međunarodni privredni sajam u Mostaru: Svoje proizvode predstavit će više od 800 izlagača iz 30 zemalja

Aktuelnosti Forbes BiH 16. apr 2024. 18:53
featured image

16. apr 2024. 18:53

Počeo je 25. jubilarni Međunarodni privredni sajam. Prilika je ovo za unapređenje poslovne zajednice, posebno u svjetlu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, poručili su počasni gosti, na čelu s hrvatskim premijerom i predsjednikom Srbije.

Od igle do lokomotive. Svoje proizvode različitih vrsta i namjene, više od 800 izlagača iz 30 država individualno, ili kolektivno, predstaviće posjetiocima Mostarskog sajma do 20. aprila.

„Došli smo ovdje predstaviti se našim štandom koji ima naglasak na ekologiji i održivosti i samoj toj ambalaži, kako bi pokazali mogućnosti naše nove tvornice, tipove ambalaža koju proizvodimo“, kaže Ivan Penava, učesnik sajma.

Foto: N1

Prošle godine Srbija bila partner, ove Hrvatska

Posebno su na jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija, ponosni, ko drugi nego, Hercegovci.

„Svaki sajam, ne samo mostarski, svi ostali sajmovi u BiH su dobrodošli, da se pokaže grad, država“, kaže jedan posjetilac, dok drugi dodaje: 

„Prošle je godine bila Srbija partner, sada je Hrvatska. Ja sam, inače, Hrvat, ali podržavam svaku opciju, kaže nam.

Zbog toga je ovogodišnje, jubilarno, izdanje, otvorio, upravo, premijer Hrvatske. Podsjetio je na važnost strateškog partnerstva između ove susjedne države i BiH, ne samo u ekonomskom, nego i političkom smislu. Posebno u svjetlu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom.

“Po meni je ovo ključna prekretnička odluka. Naravno da ćemo na taj širi evropski kontekst nastojati unaprijediti i bilateralne odnose”, kaže Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine dodaje da  ovo partnerstvo nije samo izraz međusobnih dobrih političkih odnosa i snažne privredne povezanosti, već je potvrda i zajedničke težnje, da kroz razmjenu znanja i iskustava saradnja između dvije država, dodatno bude osnažena. 

Izložbeni prostor samo nekih od firmi, učesnica ovogodišnjeg sajma, Foto: N1

Podsjetio je Plenković i na projekat Južne interkonekcije, gdje su za njega stvari jasne. U ovom projektu moraju se zaštititi i interesi hrvatskog naroda u BiH. Na potrebu jačanja odnosa u regiji, ukazao je i predsjednik Republike Srbije, koji je dan ranije stigao na mostarski aerodrom i tako ozvaničio uspostavljanje redovne avio-linije između grada na Neretvi i Beograda, koja će se odvijati tri puta nedjeljno.

Foto: N1

“Neće to lako ići, ali sam siguran da će za godinu ili dvije to biti jedna od najboljih linija koje će BiH da ima sa svijetom, ali će to biti i jednako važna linija koju će Beograd i Srbija da imaju sa svijetom”, kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, dodaje:

“Uz četiri središta: Zagreb, Beograd, Rim i Minhen, Mostar sada postaje povezan sa Evropom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavku da Međunarodni aerodrom Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i BiH”, ocjenjuje.

 Do 20. aprila ova značajna privredna manifestacija Mostar pozicionira u centar jugostočne Evrope. Sajam je pored izlagačkog prepoznatljiv i po svom konferencijskom dijelu koje nudi mnoštvo poslovno-korisnih tematskih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja, podsjeća Dalfina Bošnjak, direktor Mostarskog sajma.

Podsajamski sadržaji

Foto: N1
Foto:N1

Zbog velikog prisustva visokih zvaničnika, od BiH, preko Srbije, Hrvatske, do predstavnika Evropske Unije, biće održan i niz bilateralnih susreta na kojima će biti sagledani postojeći, te pokušati da budu unaprijeđeni budući političko-ekomomski odnosi.

Pored ovog zvaničnog dijela, posjetioci će tokom trajanja sajma moći da prisustvuju i različitim podsajamskim sadržajima, kao što su to sajam turizma, sajam vina, sajam IT tehnologija, modni sajam, ali i drugi zabavni i muzički sadržaji.  

Autor: Tatjana Drljić