Kreće raspodjela imovine O.J. Simpsona: djeca i porodice žrtava neće lako doći do novca i ostavštine

NOVAC Forbes 20. apr 2024. 12:04
featured image

20. apr 2024. 12:04

Prije nego što je umro od raka sa 76 godina ranije ovog mjeseca, O.J. Simpson nikada nije dobrovoljno platio nijedan od 33,5 miliona dolara na ime odštete dosuđene protiv njega za ubistva njegove bivše supruge Nicole Brown i njenog prijatelja Rona Goldmana 1994. godine – ili barem tako tvrde Goldmani.

Bivši raning bek i sportski novinar bio je poznat po oslobađanju od tih ubistava na suđenju 1995. godine, ali dvije godine kasnije utvrđena je njegova odgovornost za te smrti na kasnijem građanskom suđenju. Odluka građanske porote: 8,5 miliona dolara u kompenzaciji porodici Goldman i po 12,5 miliona dolara u kaznenim štetama za svaku porodicu.

Troškovi i porezi imat će prioritet

Prošle sedmice, dugogodišnji advokat Simpsona, Malcolm LaVergne, dodao je so na ranu porodice Goldman. „Nadam se da Goldmani neće dobiti ništa, nula“, prvobitno je rekao novinarima nakon saznanja da je imenovan za izvršitelja Simpsonove imovine. „I učinit ću sve što je u mojoj moći kao izvršitelj ili lični zastupnik da pokušam da osiguram da ne dobiju ništa“.

LaVergne, koji nije odgovorio na zahtjev za komentar magazina Forbes, kasnije je malo ublažio svoje izjave, nazivajući svoju početnu izjavu „oštrom“. Ali nije prestao da priča. Tokom pojavljivanja prošlog petka u emisiji Chrisa Cuoma na NewsNation, prezrivo je nazvao novac koji se duguje porodicama Brown i Goldman „dugom slavne ličnosti“, govoreći da će troškovi i porezi imati prioritet. Geraldo Rivera, gost Cuoma, nazvao je tu karakterizaciju „nepristojnom“, a Cuomo je skratio pojavljivanje LaVergnea.

LaVergne nije potpuno pogriješio u svojoj karakterizaciji.

Zakon Nevade

Simpsonov testament podnet je Okružnom sudu Clark okruga u Nevadi 12. aprila 2024. godine, čime je u nadležnosti zakona te države. Zakon predviđa da se, nakon što budu plaćeni troškovi, preostala sredstva prelivaju u Revocable Living Trust Orentala Simpsona. Treba napomenuti da su i testament i trust izvršeni u januaru ove godine – Simpsonu je dijagnosticiran rak 2023. godine. Novi dokumenti mogli su zamijeniti prethodne. (Advokati koji su pripremali Simpsonove dokumente iz januara nisu odgovorili na naš zahtjev za komentar.)

Iako trust ne mora da bude predočen sudu, LaVerggne je rekao da ono što je u njemu ide Simpsonovoj djeci. Ima četvero djece iz dva braka – dvoje sa svojom prvom suprugom i dvoje sa Nicole Brown.

Ali šta bi moglo ostati za Goldmane – ili djecu Simpsona – i da li će javnost ikada saznati šta je u imovini?

Brooke M. Borg, advokat za planiranje imovine iz Nevade, napominje da kada je imovina podložna izvršenju prema testamentu u Nevadi, izvršitelj mora obavijestiti poznate povjerioce i objaviti obavještenje u novinama za bilo koje nepoznate povjerioce. U Nevadi, povjerioci imaju rok od 60 ili 90 dana (zavisno od vrijednosti imovine) da podnesu zahtjeve protiv posjeda. To se naziva periodom zahtjeva povjerioca.

Shutterstock/rblfmr

Zna se redosljed isplate

Zatim, počinje zakonski red za plaćanje troškova. To je ono što je LaVergne rekao. Zakonom se zahtijeva da se dugovi i troškovi imovine plate prema tom redosljedu. Na vrhu liste su troškovi administracije (uključujući pravne troškove i naknade izvršitelja), troškovi sahrane, trenutni dugovi za poreze i troškovi posljednje bolesti. Zatim dolaze dugovi umrlog – određeni dugovi imaju zakonsku prednost, poput nadoknada za zdravstveno osiguranje, plate koje se duguju zaposlenima, hipoteke i drugi osigurani dugovi.

Ako je stavljen zalog za novac koji se duguje porodicama Brown i Goldman (zapravo, zalog je zabilježen 2022. godine u Nevadi), dug se smatra „osiguranim dugom“ i ima prioritet nad neosiguranim dugovima.

To znači, kaže Borg, ako ima novca da se plati presuda u korist Goldmana nakon plaćanja bilo kojih drugih zakonskih povjerilaca, bit će plaćena. „Ako postoji izvršenje testamenta, i ima novca da se plate svi zahtjevi… izvršitelj će imati malo ili ništa što može da učini da izbjegne obavezu plaćanja presude Goldmanima“.

I, napominje, sud će vrlo pažljivo ispitati sve zahtjeve za administrativne troškove, advokatske troškove ili plate zaposlenih, kako bi se osiguralo da su legitimni, prije nego što ih odobri. Drugim riječima, sud će se pobrinuti da ti zahtjevi nisu pretjerano napuhani u pokušaju da se plate tako da na kraju ne ostane novca za presudu Goldmanima.

Ako su valjani, svi ovi zahtjevi i Simpsonovi dugovi bit će plaćeni prije nego što nasljednici – u ovom slučaju, odrasla djeca Simpsona – dobiju bilo šta.

Hoće li javnost ikada znati koliko ima imovine? Možda. U Nevadi, povjerilac (poput Goldmana) može zahtijevati formalni računovodstveni izvještaj o imovini, koji mora biti podnijet u roku od šest mjeseci, a zatim na godišnjem nivou, sve dok se imovina ne raspodijeli. Taj izvještaj će vjerovatno biti dio javnog sudskog zapisa.

Simpson sa suprugom Nicole Brown; Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Otežana naplata dugova

Nakon što su dobili presudu od 33,5 miliona dolara 1997. godine, porodice su počele da pritiskaju Simpsona da plati. Goldmani su prisilili da na aukciju bude iznijet Simpsonov Heisman trofej 1999. godine – prodat je za 250.000 dolara – i zaista su dobili taj novac. Sljedeće godine Simpson se preselio u Floridu koja je naklonjena dužnicima. (Njegova vila u raskošnom Brentvudu u Kaliforniji bila je izvršena i prodata na aukciji za 2,6 miliona dolara 1997. godine.)

Sunčana država ima nekoliko zakona koji čine teškom naplatu dugova – uključujući ono što neki smatraju najpovoljnijim izuzećem od prisilne prodaje domova u zemlji. Prema saveznom zakonu, ako imate kuću u kojoj živite u Floridi, vaša kuća je zaštićena od svih povjerilaca osim onih koji drže hipoteku ili zalog na vašem prebivalištu – obično, vaša kuća ne može biti opterećena zalogom za dug koji nema veze sa vašom kućom (poput građanske presude zbog ubistva). Takođe možete zaštititi zemljište oko vaše kuće do određene površine.

Važno je napomenuti da su mnogi prihodi Simpsona, prema zakonu Floride, uključujući socijalne beneficije, kompenzaciju radnika, naknade za nezaposlenost, beneficije za invalidnost i beneficije za veterane, izuzete od zapljene povjerilaca. Država takođe štiti prihode iz penzije: penzije, planovi 401(k), IRA, rente i neke polise osiguranja života takođe su izuzeti od naplate povjerilaca.

To znači da je Simpson imao pravo da zadrži svoju penziju iz Nacionalne fudbalske lige i Udruženja glumaca (za svoj rad u filmovima i televiziji), koje se procjenjuju na ukupno 400.000 dolara godišnje. Florida takođe ima neograničeno izuzeće od zapljene zarade za osobu koja tvrdi da je glava porodice.

Simpson je 2006. dogovorio izdavanje knjige pod nazivom „Ako sam to uradio“, navodno dobivši veliki avans. Knjiga je bila upravo onakva kako je zvučala – hipotetična ispovijest o ubistvima Brown i Goldmana. Knjiga je izazvala buru i trebalo je da bude povučena prije nego što je objavljena. Ali otac Goldmana, Fred Goldman, preuzeo je stvari u svoje ruke i tužio kako bi kontrolisao prava na publikovanje. Iako Goldman nije mogao da povrati avans, dobio je presudu kojom se Simpsonu zabranjuje dalje profitiranje od knjige. Konačno, sud za bankrot u Floridi dodijelio je prava na knjigu porodici Goldman. Takođe su objavili knjigu, skraćujući „Ako“ tako da se njen naslov uglavnom pojavljivao kao „Uradio sam to: Ispovijesti ubice“. (Još uvijek je dostupna na Amazonu).

Još pravnih problema

Simpson je 2007. ponovo uhapšen – ovaj put u Las Vegasu – i optužen za oružanu pljačku i otmicu. Ovaj put je osuđen na 33 godine zatvora. Dobio je uslovni otpust i konačno je pušten 2017. godine na uslovnu slobodu u Nevadi. Na kraju je Nevadu učinio svojim domom.

Iste godine kada je uhapšen, Kalifornija je uvrstila Simpsona na svoju listu najvećih poreskih dužnika. Tada je dugovao državi 1,44 miliona dolara (u trenutku smrti više nije bio na listi).

Nije to bio prvi put da je Simpson imao poreske probleme. Sredinom devedesetih, Simpson je navodno dugovao između 600.000 i 700.000 dolara za svoje poreze na dohodak 1994-95. Dodatne zaloge navodno su takođe stavljene za godine 2007. do 2010. i 2011. godine. Obično poreski organ ima 10 godina od datuma procjene da naplati dug – sa prolaskom vremena, poreske zaloge mogle su da isteku.

Reakcija Simpsona na oslobađajuću presudu; Foto: REUTERS/Myung J. Chun/Pool

Neizvjestan kraj

Fred Goldman je 2022. rekao THR-u da nije vidio ni centa od Simpsona. „To je smiješan iznos, nijedan dio tog novca nikada se nije pojavio“, rekao je Goldman. „[Simpson] nije platio ni jedan jedini peni. Sve što smo mogli da uzmemo bilo je putem naših sopstvenih napora da mu oduzmemo stvari“.

Advokat David Cook, koji zastupa porodicu Goldman, procijenio je da su današnja dugovanja povodom presude, uključujući neplaćene kamate, više od 114 miliona dolara. Cook je rekao za Forbes da njegov klijent razmatra opcije, uključujući angažovanje advokata u Nevadi da naplati novac koji im duguju.

Nevada možda nije jedino mjesto na kojem Goldmani treba da angažuju advokata. Borg napominje da ako je Simpson imao imovinu u drugim jurisdikcijama, njegova imovina možda bi bila podložna izvršenju i u tim jurisdikcijama, kao i u Nevadi. To bi takođe moralo da podrazumijeva slanje obavještenja povjeriocima i nasljednicima, što bi moglo potrajati godinama.

Pronalaženje sredstava takođe bi moglo potrajati neko vrijeme. Postojali su izvještaji da je Simpson posjedovao udjele u najmanje devet društava sa ograničenom odgovornošću u različitim jurisdikcijama. Društva sa ograničenom odgovornošću često se stvaraju sa slojevima vlasništva s namjerom da zamagle pravo vlasništvo i učine sredstva teško dostupnim.

Ako se pravilno uradi, korištenje društava sa ograničenom odgovornošću ili trustova koji se ne mogu ugasiti, da bi se zaštitila sredstva od povjerilaca, radi posao. Međutim, Abbe Flaum, partnerka u Homrich Bergu u Atlanti, naglašava da su sredstva smještena u takve entitete obično izuzeta samo ako su prenijeta prije sudskog postupka. Premještanje novca i drugih sredstava može se smatrati ništavim prenosom imovine, kaže ona, i još uvijek mogu biti dostupni povjeriocima.

Izvan onoga što možda drže bilo koji trustovi ili društva (ako posjeduju bilo kakva sredstva), ne čini se da je imovina Simpsona bila značajna. Vjerovatno je da će porodice Goldmana i Simpsona dobiti vrlo malo. Fred Goldman je dosljedno tvrdio da ovo nikada nije bilo pitanje novca. Sada, kako je rekao u saopćenju za ESPN, sa Simpsonovom smrću, „nada za pravu odgovornost je završena“.

Kelly Phillips Erb, Forbes