BiH i Slovenija imaju zajednički problem: kako “osloboditi” velike ušteđevine građana?

featured image

19. apr 2024. 19:03

“Danas je jedan od glavnih izazova kako osloboditi ogromne ušteđevine koje naši građani imaju kako bi ih mogli produktivno potrošiti. Dakle, umjesto o konkurentnosti evropske ekonomije, radije bih govorio o povećanju produktivnosti evropske ekonomije, također usmjeravanjem privatnog kapitala u većoj mjeri u najpropulzivnije investicije”, rekao je u četvrtak slovenački premijer Robert Golob na samitu Evropskog vijeća u sjedište EU-a u Bruxellesu.

Usmjeravanje privatnog kapitala u investicije

O potrebi “oslobađanja” novca bh. građana i usmjeravanja njihovog privatnog kapitala u investicije ukazuju već duže vrijeme ekonomisti u BiH. Izvještaji Centralne banke BiH pokazuju da depoziti stanovništva iznose 15,57 milijardi KM, što je za 9,5 posto više nego godinu ranije. Kojim intenzitetom oni rastu najbolje pokazuje podatak da je štednja građana za 10 mjeseci porasla za 300 miliona.

Slovenački premijer Robert Golob na samitu Evropskog vijeća u Brusselsu, Foto: Profimedia

Ovaj podatak ne iznenađuje, ustaljeni model ponašanja, koji se pokazao i pouzdanim, koriste ne samo naši građani, već svi, koji razumiju da su banke ipak najbolje čuvarice novca, odnosno štednje u izazovnim vremenima inflacije i recesije. A nakon njih, kao siguran način štednje pokazala se kupovina nekretnina, koja je u BiH doživjela strahovit zamah. No, je li ulaganje u nekretnine jedini izbor koji građanima treba biti na raspolaganju, i može li se investicijska klima kada je o građanima riječ usmjeriti i u druge mogućnosti ulaganja.

„Stalni rast depozita je posljedica činjenice da u našoj zemlji nema prilika da se novac investira na kvalitetan način. Iz istog razloga imamo i povećanu potražnju za nekretninama, iako u ovom slučaju imamo prisutno i značajno pranje novca, pri čemu je kupovina nekretnina i dalje najlakši način za to. Bez razvijenijeg tržišta kapitala, bez kreiranja poduzetničke klime i izgradnje poduzetničke infrastrukture i u narednom periodu ćemo govoriti o rekordnoj štednji, jer novac neće imati priliku da se profitabilno investira“, pojasnio je ranije za Forbes BiH Damir Bećirović, ekonomski analitičar i profesor na Internacionalnoj poslovno-informacionoj akademiji u Tuzli.

Bećirović: Bez razvijenijeg tržišta kapitala i u narednom periodu ćemo govoriti o rekordnoj štednji, jer novac neće imati priliku da se profitabilno investira, Foto: Faruk Zametica

Konzervativno tržište

Da je tržište neatraktivno za ulaganja dalo se zaključiti i iz našeg razgovora sa predsjednikom Uprave najveće domaće banke u BiH Asa banke, Samirom Mustafićem, koji kaže da je BiH jednostavno tržište na tržištu novca.

“Došlo je do nekih ulaganja u nekretnine, ali i pored toga tržište je konzervativno. Naša berza je mala, nismo otvorili prilike našim građanima da svoj kapital alociraju u druge indekse, u druge države, to nije navika na ovom tržištu. Ako pogledamo u Americi većina građana drži dionice u svom portfoliju. Mi moramo tržište otvoriti kao takvo, da napredujemo i da dajemo mogućnost našim ljudima da počnu adekvatnije da se pripremaju ili da štede i investiraju svoj novac”, kazao je u intervjuu za Forbes BiH Mustafić.