Kako je AI pomogla Amazonu da uštedi ambalažni otpad težak kao 7.750 aviona

BIZNIS Forbes 19. apr 2024. 11:39
featured image

19. apr 2024. 11:39

Gigant u maloprodaji izgradio je sopstveni model kako bi smanjio ambalažni otpad. Podaci kompanije pokazuju da sada pomaže u smanjenju barem 500.000 tona ambalaže godišnje.

Amazon svakog dana šalje 20 miliona paketa u 19 zemalja, što zahtijeva ogromnu količinu papira, kartona i plastične ambalaže. Pronalaženje efikasnog načina pakovanja svih tih predmeta dobro je za životnu sredinu i za profit.

Zato je 2019. godine Amazon pokrenuo sopstveni patentirani model vještačke inteligencije kako bi smanjio otpad od ambalaže. Rezultat: pet godina kasnije, pomaže mu u uštedi barem 500.000 tona ambalaže godišnje, prema podacima kompanije. To je otprilike jednako težini 7.750 aviona Boing 737.

„Ovo nam omogućava da donosimo odluke u velikom obimu“, rekla je Kajla Fenton (Kayla Fenton), viša menadžerka u Amazonovom timu za inovacije u ambalaži, za Forbes. „To je definitivno primjer gdje se održivost i poslovanje mogu lijepo uskladiti“.

Da bi se nosili s obimom, istraživači u Amazonu izgradili su AI model, koji nazivaju Motor odlučivanja o pakovanju, kako bi predvidjeli najefikasniji izbor ambalaže – osiguravajući da, na primjer, set tanjira dobije čvrstu kutiju dok će ćebe biti bez nje.

Model koristi obradu prirodnog jezika i tekstualne podatke o svakom predmetu iz njihove onlajn prodavnice, uključujući osnovne informacije poput naziva i opisa proizvoda. Takođe prikuplja povratne informacije iz povrata i recenzija proizvoda, uključujući informacije o proizvodima koji su stigli oštećeni. Sve te podatke kombinuje sa fotografijama snimljenim prilikom dolaska predmeta u skladište Amazona. Te fotografije daju kompaniji detalje o tačnim dimenzijama svakog predmeta i snimaju slike iz više uglova, pomažući joj da odredi najbolji način pakovanja.

Vremenom, model je dodao više nijansi u identifikaciji specifičnih predmeta tako da, na primjer, lični predmeti poput odraslih pelena neće biti poslati bez ambalaže kako bi se uštedjelo na materijalu, a proizvodi koji imaju jake magnete dobijaju dovoljno zaštite kako ne bi ostali zaglavljeni na trakama.

Velike količine podataka su ključna prednost

Foto: Shutterstock

U radu iz 2021. godine, istraživači iz Amazona Prasant Mejapan (Prasanth Meiyappan), naučnik sa doktoratom iz atmosferskih nauka sa Univerziteta u Ilinoisu, i Metju Bejls (Matthew Bales), fizičar koji je zadužen za mašinsko učenje u Amazonovom timu za korisničko iskustvo, napisali su da je kombinovanje podataka kako vizualnih tako i tekstualnih poboljšalo performanse modela za čak 30%.

Upotreba vještačke inteligencije za donošenje odluka o pakovanju neobično je, rekao je Euhark Li (Euihark Lee), asistent profesor u Školi za ambalažu Univerziteta u Mičigenu. „Mislim da je Amazon na čelu primene veštačke inteligencije s aspekta pakovanja jer imaju puno podataka“, rekao je. „Druge kompanije nemaju toliko podataka“.

Fenton je rekla da Amazon, koji ima prodaju od 575 milijardi dolara, trenutno koristi AI model širom Sjeverne Amerike i Evrope, i radi na njegovom proširenju u Indiji, Australiji i Japanu. Odbila je da navede datum kada će međunarodno širenje biti završeno, ali je napomenula da će to zahtijevati da se AI model nauči novim jezicima i uključi proizvode specifične za ta tržišta.

Amazon je saopštio da je njihov model pomogao da smanji više od dva miliona tona ambalaže između 2015. i 2022. To je povećanje od 500.000 tona od posljednjeg puta kada je gigant objavio smanjenje količine ambalaže 2021. godine. Tada je izvijestio da je uštedio više od 1,5 miliona tona od 2015. godine. Amazon ne otkriva koliko tona ambalažnog materijala koristi svake godine, što otežava utvrđivanje koliko je AI model značajno smanjio njegovu ukupnu upotrebu ambalaže.

Stručnjaci kažu za Forbes da su sva smanjenja pozitivna. „Mislim da je to značajno,“ rekao je Dejvid Feber (David Feber), partner u kompaniji Mekinsi (McKinsey) fokusiran na ambalažu. Rafael Auras, profesor održive ambalaže na Školi za ambalažu Univerziteta u Mičigenu, rekao je da je to impresivna količina koju je jedna kompanija smanjila, ali je problem toliko rasprostranjen da to jedva ima uticaja. „Postoji velika prilika ne samo za Amazon već za cijelu industriju da koristi vještačku inteligenciju kako bi smanjila otpad od ambalaže“, rekao je.

Korišćenje vještačke inteligencije u Amazonu nije samo u vezi sa otpadom ili održivošću, naravno, već i sa troškovima. U svom najnovijem godišnjem izvještaju, kompanija detaljno opisuje kako traži „da smanji promjenjive troškove po jedinici“, uključujući biranje pravilne ambalaže.

Problem s plastikom

Plastična ambalaža je poseban problem za Amazon. Plastika je teška za recikliranje, a nedavni izvještaj CalPIRG-a je otkrio da plastični otpad iz Amazona koji je ostavljen u prodavnicama (kako je zahtijevano za sve te plave i bijele plastične omote) rijetko stiže do centara za reciklažu.

Amazon je u oktobru najavio da će njegovo skladište u Iklidu, Ohajo, zamijeniti plastičnu ambalažu recikliranim papirnim i kartonskim materijalima kao dio višegodišnjeg napora da svoju distributivnu mrežu odvikne od plastike. AI model je pomogao da napravi tu promjenu tako što je odredio koje stavke mogu sigurno ići u papirne vreće – novu vrstu ambalaže koja je 90% lakša od čvrstih, kartonskih kutija istih dimenzija – a koje i dalje trebaju čvršće opcije, rekla je Fenton.

Foto: Shutterstock

Dodala je da je prelazak na papirnu i kartonsku ambalažu sada završen u skladištu u Ohaju, ali je odbila da navede ciljni datum kada će se Amazonova druga skladišta u SAD-u odreći plastike. U Evropi, gdje će nova regulativa uskoro zabraniti jednokratnu plastičnu ambalažu, Amazon je zamijenio svoje plastične dostavne vreće i vazdušne jastuke papirnim i kartonskim materijalima.

Amazon je rekao da je njegov cilj postizanje neto nulte emisije ugljenika do 2040. U svom najnovijem izvještaju o održivosti, za 2022. godinu, kompanija je rekla da je smanjila emisije ugljenika za 0,4%, dok je prodaja povećana za 9%, dijelom i zbog dostavljanja 145 miliona paketa širom svijeta pomoću svoje flote koja premašuje 9.000 električnih vozila. Izbor ambalaže takođe može indirektno uticati na emisije (i troškove) jer što su paketi manji, to više može stati u jedno vozilo. „Uticaj smanjene ambalaže osjeća se u samoj ambalaži i u transportu manjih i pravilno dimenzioniranih paketa do kupaca“, rekla je Fenton.

Ali da bi se potpuno smanjio uticaj svih tih paketa koji se dostavljaju potrošačima, smanjenje otpada je samo jedan dio. Drugi, možda teži izazov, biće natjerati fabrike papira koje ih snabdijevaju kutijama i vrećama da ih proizvode na održiv način.

Novi propisi o održivosti ambalaže mogu pružiti podsticaj. Feber iz Mekinsija je rekao da više od 700 propisa u 59 zemalja cilja održivost ambalaže, uključujući između 50 i 100 na državnom i lokalnom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama. „Pravi proboji u održivosti i troškovima“, rekao je, „doći će kada svi djelovi lanca snabdijevanja budu sarađivali“.

Amy Feldman, Forbes

How AI Is Helping Amazon Save Half A Million Tons Of Packaging Per Year