Cijene nafte skaču zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku

featured image

19. apr 2024. 08:51

Cijene nafte skočile su u petak, dok su azijska tržišta pala, a globalni investitori su zabrinuti zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što su zabilježene eksplozije u blizini iranskog grada Isfahana.

Fjučersi američke sirove nafte porasli su za 2,1% na 84,5 dolara po barelu tokom azijskih jutarnjih trgovačkih sati. Nafta Brent, globalna naftna referentna vrijednost, porasla je za 2%.

Izrael je izveo napad  unutar Irana, rekao je američki zvaničnik za CNN, potez koji prijeti da gurne regiju dublje u sukob. Izraelska vojska je rekla da “trenutno nema komentar”, na pitanje CNN-a o izvještajima o eksplozijama u Iranu.

U četvrtak je premijer Benjamin Netanyahu rekao da će Izrael  donijeti “sopstvene odluke”  kada će odgovoriti na iranske zračne napade bez presedana tokom vikenda, od kojih je većina presretnuta . Iran je pokrenuo napad u znak odmazde za izraelski napad na kompleks njegove ambasade u Siriji ranije ovog mjeseca.

“Tržište je na ivici otkako je Iran tokom vikenda lansirao rakete i dronove u napadu na jevrejsku državu”, rekli su analitičari ANZ-a u petak. “Odgovor Izraela mogao bi odrediti jesu li zalihe nafte na kraju ugrožene.”

Na drugim mjestima, tekući poremećaji u nafti i dalje su visoki, dodali su analitičari.

A drone view of the Bolivariana de Puertos La Guaira port in La Guaira, Venezuela April 17, 2024. REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Sjedinjene Američke Države najavile su da će ponovo uvesti sankcije venecuelskoj naftnoj industriji, što bi moglo poremijetiti njen izvoz. Meksiko je također ranije ovog mjeseca rekao da će smanjiti izvoz zbog jake domaće potražnje.

Cijene zlata su skočile na više kako su trgovci požurili u sigurno utočište, a fjučersi su nakratko porasli za 1% i trgovali po 2.422,4 dolara po unci tokom azijskih sati.

Cijena bitkoina je u međuvremenu pala ispod 60.000 dolara u petak ujutro, jer je apetit za rizičnom imovinom opao. Neke od tih gubitaka je smanjio do petka u podne na 62.406 dolara, ali je i dalje bio manji za 2% u odnosu na prethodnu sesiju.

Potonule su i berze u Aziji .

Japanski Nikkei 225 pao je za 2,6%. Južnokorejski Kospi izgubio je 2,3%. Hongkonški Hang Seng indeks pao je za 1,3%. Kineski Shanghai Composite pao je za 0,4%.

Ali dionice dobavljača nafte su skočile, poništavajući slab tržišni trend.

U Hong Kongu, PetroChina, najveći azijski dobavljač nafte i gasa, napredovala je za 2,3%. CNOOC, najveći kineski proizvođač sirove nafte na moru, porastao je za 2,8%. Sinopec, najveća svjetska kompanija za preradu nafte po kapacitetu, porastao je za 1,3%.

U Tokiju je rafinerija Cosmo Energy porasla za 1,5%. Energetski gigant Eneos Corp. dodao je 0,7%. U Seulu je S-Oil Corp porastao 2,1%.