Nakon povlačenja bogatih Rusa, tržište najvećih superjahti palo 40 posto

BIZNIS Forbes Hrvatska 19. apr 2024. 08:29
featured image

19. apr 2024. 08:29

Bogati Rusi voljeli su kupovati najekstravagantnije i najveće superjahte. Njihovo povlačenje s tržišta glavni je razlog sve manje prodanih superjahti.

Rat u Ukrajini značajno je smanjio prodaju superjahti u svijetu. Izvještaj o stanju na tržištu jahti navodi kako je broj prodanih jahti s 313 u 2021. godini prvo pao na 245 u 2022., a potom na samo 203 u 2023. godini.

Navedeni podaci odnose se na brodove duže od 30 metara. Kako navodi CNBC, kod jahti dužine 60 do 200 metara pad je još veći – čak 40 posto. Ključni razlog je udaljavanje bogatih Rusa s tržišta zbog rata u Ukrajini. Oni su bili skloni kupnji najekstravagantnijih i najvećih jahti.

Nekim zapadnim bogatašima to je i olakšalo kupnju jahte. Forbes Hrvatska u ožujku je objavila kako je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg kupio jahtu originalno namijenjenu ruskom oligarhu.

Veliki broj postojećih jahti koji je pripradao sankcioniranim ruskih bogataša je i zaplijenjen. Jedna od njih u Hrvatskoj. Nakon nekoliko mjeseci na vezu u Trogiru, 92-metarski Royal Romance predan je ukrajinskim vlastima.

U ožujku je najavljena njegova aukcija, no čini se da ona još nije organizirana. S obzirom na navodnu dokumentaciju prema kojoj je sankcionirani vlasnik prodao jahtu prije njezine zapljene i pokušaj odvjetnika da spriječe predaju jahte, ova priča će vjerojatno imati sudski epilog.

Unatoč padu prodaje, zainteresirani za kupnju jahti dužih od 60 metara, trenutno moraju čekati na svoj brod između tri i četiri godine. Ključni razlog za to je kašnjenje koje je nastalo još u vrijeme pandemije. Rast cijena rada i troškova materijala utjecao je i na rast cijena jahti. U izvještaju se navodi i kako se očekuje da će trište superjahti padati i u 2024. godini.