Teslin najveći rival predstavio je tri luksuzna električna vozila

BIZNIS Forbes Slovenija 18. apr 2024. 14:06
featured image

18. apr 2024. 14:06

Glavni rival američke Tesle pokušava se pozicionirati u luksuznom segmentu s markom električnih vozila Fangchengbao.

Kineski proizvođač električnih vozila BYD, koji je prošle godine pretekao američku Teslu i postao najveći na svijetu, predstavio je tri nova modela automobila pod svojim premium brendom Fangchengbao, javlja Reuters.

U utorak navečer, BYD je predstavio električni SUV Bao 8 na događaju uživo u Šangaju, zajedno s hibridnim konceptom Super 3 i konceptnim sportskim automobilom Super 9. Kompanija će ih službeno predstaviti na sajmu automobila u Pekingu, koji počinje krajem sljedeće sedmice.

BYD nije objavio cijene niti pojasnio kada će automobili biti dostupni.

BYD Yangwang U9
BYD se testira i u luksuznom segmentu s modelom Yangwang U9 koji košta preko 100.000 eura, Foto: Profimedia

Izazov konkurenciji

Većina asortimana pod markom Fangchengbao uključuje plug-in hibridni sistem nazvan Dual Mode Off-Road (DMO). BYD je razvio sistem za poboljšanje off-road vožnje s boljom potrošnjom goriva i velikom snagom, rekao je na događaju glavni naučnik kompanije Lian Yubo.

BYD svojim vozilima izaziva vodeće igrače u segmentu terenskih vozila. To su, naprimjer, Toyotin Land Cruiser, Stellantisov Jeep i Tata Motorsov Jaguar Land Rover.

BYD je također predstavio dizajn za sportski automobil Super 9, za koji je zaslužan glavni dizajner Wolfgang Josef Egger. Egger je radio za evropske marke luksuznih automobila kao što su Alfa Romeo, Audi i Lamborghini.

BYD električna vozila
BYD je krajem prošle godine postao najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, kada je u prošlom kvartalu prodao više vozila od Tesle, Foto: Profimedia

Više luksuznih marki

BYD je lansirao Fangchengbao kao jednu od tri marke vrhunskih vozila krajem prošle godine. Ostala dva brenda su Denza i Yangwang.

Također je lansirao hibridni SUV i sportski automobil pod markom Yangwang koji se prodaje za više od milion juana (130.000 eura).

BYD je objavio da je isporučio gotovo 20.000 jedinica Bao 5, prvog modela marke Fangchengbao, otkako je hibridni SUV ušao na tržište u oktobru po cijeni od 289.900 juana (38.400 eura).