Amsterdam zabranjuje izgradnju novih hotela kao način borbe protiv prekomjernog turizma

featured image

18. apr 2024. 09:24

NizozemskiAmsterdam više neće dozvoliti izgradnju novih hotelskih zgrada u sklopu svoje borbe protiv masovnog turizma, saopštila je lokalna vlada u srijedu, 17. aprila.

„Želimo da grad učinimo i zadržimo pogodnim za život za stanovnike i posjetioce. To znači: nema prekomjernog turizma, nema novih hotela i ne više od 20 miliona noćenja turista u hotelima godišnje”, navodi se u saopštenju.

Novi hotel u Amsterdamu može se graditi samo ako se zatvori drugi hotel, ako se broj mjesta za spavanje ne poveća i ako novi hotel bude bolji – na primjer, održiviji.

Pixaby

Međutim, pravilo se ne odnosi na nove hotele koji su već dobili dozvolu.

Grad aktivno pokušava da ograniči broj turista, koji se kreće kroz milione godišnje, uglavnom vezanih za seks turizam i onaj povezan sa uživanjem dozvoljenih lakih droga u Red Light Districtu.

Ovo je posljednja u nizu mjera koje je nizozemska prijestolnica poduzela kako bi ublažila problem prekomjernog turizma u gradu.

Prošle godine, Gradsko vijeće Amsterdama izglasalo je zabranu brodova za krstarenje i zatvaranje terminala za krstarenje, piše CNN.

Grad je također zabranio upotrebu marihuane na javnim ulicama u Red Light Districtu i prekinuo obilaske s vodičem koji su prolazili pored prozora “seksualnih radnica”.

Prema uredbi iz 2021. pod nazivom „Amsterdamski turizam u ravnoteži“, gradsko vijeće je „obavezno intervenirati“ kada broj turizma dosegne 18 miliona ljudi.