Proizvođaču Orea prijeti višemilionska kazna

BIZNIS Forbes 17. apr 2024. 19:33
featured image

17. apr 2024. 19:33

Proizvođaču poznatog keksa Oreo, Mondelez Internationalu, prijeti kazna zbog sprečavanja prekogranične prodaje. Prema pisanju Financial Timesa, Evropska unija bi tu kaznu mogla izreći već idućeg mjeseca, a mogla bi iznositi više miliona eura.

Brisel će takođe narediti kompaniji Mondelez da prestane blokirati prodaju svojih proizvoda među članicama EU zbog “potencijalne štete za potrošače u vrijeme visoke inflacije”, izvijestio je FT pozivajući se na tri osobe upoznate s odlukom.

“Učestvujemo u istrazi s Evropskom komisijom kako bismo postigli proporcionalno rješenje ove situacije. Ne možemo detaljnije komentarisati pravni postupak koji je u toku,” prenio je FT saopštenje kompanije.

Foto: Reuters

Slučaj traje već tri godine

Podsjetimo da su antimonopolska tijela Evropske unije početkom 2021. godine pokrenula istragu protiv Mondelez Internationala zbog zabrinutosti da blokira prekograničnu prodaju svojih proizvoda unutar EU, čime potencijalno krši pravila o konkurenciji. Istraživalo se pokušava li kompanija ograničiti “paralelnu” trgovinu, gdje se proizvodi mogu prodavati po nižim cijenama jer su uvezeni iz zemlje u kojoj su jeftiniji.

Kompanija, koja posjeduje brendove poput Oreo, Cadbury i Toblerone, u januaru je izjavila da očekuje obaveze u iznosu od otprilike 340 miliona eura u vezi s ovim slučajem. Ako se utvrdi da je kompanija prekršila zakonodavstvo EU o konkurenciji, može biti kažnjena globom do 10 posto njenih svjetskih prihoda.