Ruski tenkovi kornjača se razvijaju, prvo su imali metalne oklope, a sada su dobili i radio ometače

Aktuelnosti Forbes 17. apr 2024. 19:47
featured image

17. apr 2024. 19:47

Ruski takozvani “tenk-kornjača” – stari T-72 s oklopom za zaštitu od dronova – nije bio prototip. Rusi očito grade čitav niz takvih tenkova, a u nekim slučajevima i poboljšavaju njihov nezgrapni dizajn.

Internetom se u utorak proširila snimka s jednog ukrajinskog drona, na kojoj se vide standardni tenk T-62, T-72, T-80 ili T-90, ali s oklopom protiv dronova koji poprilično podsjeća na krov nadstrešnice. Tenk je navodno učestvovao u napadu na ukrajinske položaje oko naselja Krasnohorivka na istoku zemlje.

Foto:Press Service 92. Separate Mechanized Brigade/Handout via REUTERS

Ometači u teoriji mogu blokirati signale dronova

Ovaj tenk – treći te vrste koji se pojavio na fronti posljednjih sedmica – ima dodatnu odbranu od dronova: skupinu radio-ometača.

Ometači u teoriji mogu blokirati signale koje koriste piloti eksplozivnih FPV dronova. Svaki novi sistem za elektronsko ratovanje koje Rusi osmisle među ukrajinskim vojnicima izaziva ogromnu znatiželju. Oni žele znati kako, ako i uopće, radi novi ometač.

Kada je ranije ovog mjeseca onesposobljen ruski T-72 opremljen radio-ometačima istočno od naselja Terni u Donjecku, 12. azovska brigada ukrajinske vojske organizirala je odvažnu misiju kako bi ukrala tenk i proučila ometače.

Ovakav tenk-kornjača bi, s ometačima i metalnim oklopima, trebao biti relativno dobro zaštićen od nekih 100.000 FPV dronova koje Ukrajinci u borbe šalju svakog mjeseca. To je veliko jato sićušnih eksplozivnih robota koji svakog dana unosi kaos među ruske redove.

Ipak, istina je da ti tenkovi imaju ozbiljen nedostatke. Potpornji za oklope sprječavaju okretanje kupole, ali i otežavaju mobilnost vozila. Što je još gore, instalacija ostavlja prostor između tenka i oklopa, a taj prostor i više je nego dovoljno širok za vješte pilote i njihove malene dronove.

Ruski tenk-kornjača. Foto: Forbes via Serhii Sternenko

Dodavanje ometača nije mnogo pomoglo. Ruski sistemi za elektronsko ratovanje ne funkcioniraju uvijek kako treba. Jedan ruski bloger naglasio je “apsolutno lošu kvalitetu” mnogih ometača. Ometači na tenku T-72 kojeg je uspješno ukrala 12. ukrajinska brigada bili su, prema riječima jednog vojnika, “improvizirani”, “iz kućne radinosti” i “iznimno nepraktični”.

Može li se tenk prikriti?

Mnogo govori i činjenica da ometači na trećem primijećenom tenku-kornjači nisu tenk uspješno prikrili od – drona.

Ti tenkovi također se ističu na fronti, mjestu gdje slava može biti poprilično opasna stvar. Samo dan ili dva nakon što se prvi takav tenk T-72 pojavio na fronti oko Krasnohorivke, ukrajinski tim za dronove slijedio ga je do hangara u okrugu Petrovs’kji u Donjecku.

Ukrajinska artiljerija nanišanila je hangar, navodno ga uništivši, kao i vozila koja su se u njemu nalazila. Među njima je bio i zloglasni tenk. Nikoga neće iznenaditi ako i drugi tenkovi-kornjače završe na isti način, ili ako ih unište upravo oni dronovi od kojih ih njihovi nezgrapni oklopi trebaju zaštititi.

Autor: David Axe, Forbes
Link: Russia’s Turtle Tanks Are Evolving. First, Metal Shells. Now, Radio Jammers
(Prevela: Nataša Belančić)