Uprkos američkim sankcijama, srpska firma zabilježila rast neto dobiti od nevjerovatnih 28.000 posto

BIZNIS Forbes Srbija 18. apr 2024. 15:07
featured image

18. apr 2024. 15:07

Firma Soha Info iz Novih Banovaca prošle godine ostvarila je jedan od najboljih rezultata u privredi Srbije. Zabilježili su rast neto dobiti od nevjerovatnih 28.000 posto

Dobit iz 2022. od 4,49 miliona, prošle godine uvećana je na čak 1,27 milijardi dinara ili više od 10 miliona eura.

Ukupni prihodi firme su zabilježili gotovo desetostruki skok i povećani su sa 737 miliona na 7,26 milijardi dinara dok su ukupni rashodi skočili sa 731 milion dinara na 5,76 milijardi.

Poseban ugao cijeloj priči daje to što je Soha Info krajem februara dospjela na listu sankcija SAD zbog Rusije. Na listi se našao i vlasnik firme Dragan Dragaš.

Prodaja robe, a ne proizvoda i usluga

Provjera u registru Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija pokazuje da je Soha Info i dalje u njihovoj evidenciji. Navodi se da je to pravno lice označeno jer posluje ili je poslovalo u sektoru ruske ekonomije koji podržava rusku vojnoindustrijsku bazu. Na listi iz istog razloga i dalje je i Dragaš.

Soha Info osnovana je u junu 2022. Prošle godine imala je dva zaposlena i registrovana je za djelatnost računarsko programiranje. Firma praktično ne posluje na domaćem tržištu i poslovni prihodi joj dolaze isključivo iz inostranstva.

Ono što se s tim u vezi može vidjeti u dokumentaciji koja prati finansijski izveštaj jeste da je prošle godine prihod od prodaje proizvoda i usluga ove firme bio – nula.

Prihodi su došli od prodaje robe na inostranom tržištu, u ukupnom iznosu od 7,25 milijardi dinara (nabavna vrijednost prodate robe bila je 5,03 milijarde dinara).

Ova IT firma imala je i snažan skok troškova transporta robe kupcima, sa 816.000 u 2022. na 278,6 miliona dinara u prošloj godini. Takođe, pojavili su se prvi put troškovi špedicije i troškovi skladištenja u inostranstvu.

Značajno su se uvećale i zalihe kompanije, sa 240,4 miliona na čak 1,52 milijarde dinara.

U robi u magacinima, Soha Info je u 2023. imala 33,8 miliona dinara, a u robi u tranzitu još 21,9 miliona.

Mnogo veća vrijednost leži u avansima koji su plaćeni za robu i usluge u inostranstvu. Avansi su vrijedili 1,12 milijardi dinara od čega je najviše otišlo tajlandskoj firmi Lenitor company.

Za usluge u inostranstvu plaćeni su avansi od 340,8 miliona dinara, najvećim dijelom britanskoj firmi Achieve Trade LTD.

Foto: Shuttetstock/Leonid Altman

Ko su kupci robe

S obzirom na to da je na listu sankcija Soha info dospjela zbog poslovanja sa Rusijom, očekivano je bilo da se ruske firme pojavljuju u finansijskoj dokumentaciji.

Od kupaca u inostranstvu, Soha je na kraju prošle godine potraživala 1,13 milijardi dinara dok je u 2022. taj iznos bio 140 miliona.

Najviše novca potražuje od ruske firme Imkotrade LTD INN. Slijede češki Interclouds i ruska Bitteria OOO INN (firma koja je, takođe, na listi sankcija SAD).

Obaveze prema dobavljačima

Soha Info na kraju prošle godine imala je primljene avanse u iznosu od 141,2 miliona dinara od ruske firme Protechmarket LTD i njemačke Aurora KG.

Utrostručen je dug dobavljačima u inostranstvu sa 331,8 miliona na milijardu dinara.

Četiri najveća dobavljača po iznosu obaveza bili su Food Express gmbh iz Njemačke, Gstar Information Technology, Achieve Trade i Adata Technology.

Kako su poslovale druge firme sa liste sankcija

Na listi američkih sankcija našle su se i kompanije Goodforwarding, Kominvex i Research and Development Company TR Industries. Firmi Goodforwarding oduzet je PIB dok je Research u međuvremenu promijenio ime u Onderon systems, ali finansijski izvještaj ove kompanije za 2023. još nije objavljen.

Kominvex imao je slabiju godinu. Neto dobit kompanije u 2023. pala je sa 171,9 na 102,5 miliona dinara. Ova firma ne posluje isključivo sa inostranstvom, ali je tamo ostvarila više od 99 posto prodaje.

Finanijski izvještaj za 2023. firme Conex, koja se našla na listi sankcija EU, takođe još nije objavljen.

Poslovni partneri

U pokušaju da provjerimo ko su kompanije s kojima posluje Soha Info, pretraga na internetu za Adatu „izbacuje“ da je tajvanski proizvođač poluprovodničkih čipova. Tri ruske firme Protechmarket, Bitteria i Imkotrade su po opisu na njihovim sajtovima veletrgovci kompjuterskom i kancelarijskom opremom. Za tajlandski Lenitor na sajtu stoji da je veletrgovac tekstilom, odjećom, igračkama i asesoarom.

Achieve trade se ne navodi u britanskom registru, ali postoji istoimena firma iz nekadašnje britanske prekomorske teritorije Hongkonga. U opisu sajta koji sada ne radi navodi se da se bave rješenjima za IT infrastrukturu. Kada je riječ o Gstar Information Technology, pod ovim imenom se ne pojavljuje nijedna firma, ali postoji Gstar Technology iz Kine koji proizvodi LED rasvjetu. Za ostale firme bilo je teško potvrditi da su zaista one koje se pojavljuju u finansijskom izvještaju.