Koliku platu očekujete? Bh. direktori savjetuju kako odgovoriti na najteže pitanje na razgovoru za posao

NOVAC Amela Keserović Polić 19. apr 2024. 17:10 > 19. apr 2024. 17:12
featured image

19. apr 2024. 17:10 > 19. apr 2024. 17:12


Razgovori za posao često su prepuni izazova, ali među najtežim pitanjima svakako je ono vezano za visinu plate koju kao budući uposlenik očekujete. Često se ovo pitanje doživljava kao minsko polje gdje svaki korak može biti ključan za ishod intervjua. Mnogi kandidati upravo iz razloga da ostanu u utrci za posao, ponekad u svojim odgovorima iznose nerealna očekivanja; podcjenjuju svoje vrijednosti ili ih precjenjuju.

Na ovom skliskom terenu moguće je, međutim, samouvjereno se kretati i ne posrnuti, sa dobrom pripremom za intervju.

U nastavku donosimo vam odgovore rukovodećih ljudi u uspješnim kompanijama u BiH, iz čijeg velikog poslovnog iskustva sigurno možete crpiti znanje kako elegantno odgovoriti na pitanje o plati, i time sebi obezbijediti mjesto u željenom radnom timu.

Berina Stambol, generalna direktorica International Health, Foto: Lični arhiv

Berina Stambol: Ne pristajte na iznos koji je manji od iznosa koji je potreban za vaše troškove

“Imala sam priliku razgovarati sa dosta kandidata za različite pozicije, i ono što je sigurno, jeste da, kandidati najčešće nemaju spreman odgovor na ovo pitanje ili da odgovaraju sa strahom. Ono što želim istaći jeste da nema razloga za strah. Razgovor o očekivanjima i iznosu mjesečnih primanja je koristan za obje strane. Odgovorom kandidata poslodavac ima bolji uvid u to da li je očekivani iznos kandidata u rangu ranije predviđene plate za tu poziciju te, ono što je također važno, da li ima prostora za dalje pregovore. Poslodavac želi pronaći kandidata koji će biti zadovoljan sa predviđenom platom. Ukoliko poslodavac primjeti strah i nesigurnost, može posumnjati u vaše znanje i sposobnosti te to iskoristiti u svoju korist.

Ono šta preporučujem kandidatima jeste prije svega da se pripreme za razgovor za posao. To podrazumijeva da imaju dovoljno informacija o samoj kompaniji, o prosjeku plate za tu poziciju u BiH, ali i o tome da li ispunjavaju sve potrebne uslove za tu poziciju ili mogu ponuditi svojim znanjem i sposobnostima samom poslodavcu i više od očekivanog.

Kandidat prije razgovora treba razmisliti o svojim troškovima, te visini plate sa kojom će biti zadovoljan. Topla preporuka je da ne pristajete na iznos koji je manji od iznosa koji je potreban za vaše troškove. U tom slučaju nećete biti zadovoljan radnik.

Uvijek je dobro dati poslodavcu do znanja da ste spremni za pregovore. To možete učiniti na način da navedete raspon plate. Ukoliko se u tom rasponu nalazi predviđena plata, veća je mogućnost da se nastavi dalji razgovor pa i zaposlenje.

Razgovarajte sa poslodavcem šta su dodatni benefiti u toj kompaniji. Možda iznos plate nije nešto što vama odgovara, ali benefiti mogu dosta utjecati na vašu odluku”, smatra Berina Stambol, generalna direktorica International Health.

Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH, Foto: Sparkasse Bank BiH

Amir Softić: Prije razgovora o finansijskom paketu, moja preporuka svim kandidatima je da se upitaju zašto su kvalitetniji od konkurencije

“Prije nego što se počne pričati o finansijskom paketu moja preporuka svim kandidatima koji traže posao, koji žele da osiguraju bolji posao jeste da se upitaju zašto su oni kvalitetniji od svih onih kandidata koji će taj dan također proći kroz intervjue. Obično se na ta pitanja odgovara na način: “znate, ja imam dugogodišnje iskustvo, završio sam tu i tu školu…”, to nisu dobri odgovori. Oni su potrebni, ali nisu dovoljni. Moja preporuka kandidatima je da se prvenstveno dobro raspitaju o kompaniji za koju apliciraju, da analiziraju njen poslovni model, da vide šta su boljke te kompanije, šta su dobre i loše strane. Ispravan odgovor bi bio: da, ja sam bolji zbog toga što sam proučio vašu kompaniju, što znam da vaša kompanija ima određene teškoće u troškovima, pa bih ja mogao da to riješim, ili mogao bih vam donijeti određeni broj klijenata, ili mogao bih povećati prodaju za toliko, jer smatram da u toj niši niste toliko aktivni i dobri, a ja znam kako se radi taj dio…” To su odgovori koji vam omogućavaju da budete konkurentni i bolji i da postignete 10 do 20 posto veći finansijski paket u odnosu na konkurente u toj industriji”, pristup je koji na intervjuu za posao savjetuje Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.

Emir Bukvić, CEO Zira Group, Foto: Lični arhiv

Emir Bukvić: Kada formirate svoje očekivanje, nemojte se bojati dodati 10-15 posto kako bi ostavili prostor za pregovaranje

“Moj savjet je da na pitanje o očekivanoj plati svaki kandidat ima unaprijed spreman odgovor, što automatski čini da ovo pitanje bude manje teško. Kada ste spremni i u svoj odgovor sigurni, komunicirati ga na razgovoru za posao ne bi trebao biti problem. 

Kako bi imali spreman odgovor, prvo je potrebno formirati vlastito očekivanje, odnosno definisati iznos plate s kojim bi bili zadovoljni i koji smatrate da je korektan za poziciju za koju konkurišete. Kako bi se formiralo realistično očekivanje, jako je bitno  koristiti različite izvore da se informišete o tržišnim platama za slične pozicije. 

Druga bitna stvar je da budete svjesni činjenice da poziv na intervju ukazuje da poslodavac traži nekoga baš kao što ste vi. Budite sigurni da poslodavac ima svoja očekivanja i da zna kako se kreću plate za poziciju za koju konkurišete.

Napokon, kao i većinu transakcija koje uključuju novac, platu treba posmatrati kao dogovor dvije strane do kojeg se dolazi pregovaranjem. U većini slučajeva, poslodavac će smatrati da izraženo očekivanje ostavlja prostor za pregovaranje. Kada formirate svoje očekivanje, nemojte se bojati dodati 10-15 posto kako bi ostavili prostor za pregovaranje. Sve dok je vaše očekivanje unutar ili blizu okvira u kojem se kreće poslodavac, možete biti sigurni da će poslodavac pregovarati ili pristati na vaša očekivanja ako ste baš vi pravi kandidat”, kaže Emir Bukvić, CEO ZIRA Group. 

Amra Hašimbegović, vlasnica agencije za poslovno savjetovanje GMS d.o.o i predsjednica biznis kluba “Povelja”, Foto: Ladies In magazin

Amra Hašimbegović: Idealan odgovor ne smije biti kategoričan

“Pristup kompenzaciji trebao bi transcendirati tradicionalno shvaćanje plaće, obuhvaćajući kako ekonomske tako i osobne aspekte rasta i razvoja, čime se potiče cjelovita angažiranost i zadovoljstvo uposlenika. Idealan odgovor treba biti iskren i otvoren za dalju raspravu, nikako kategoričan jer takav pristup može stvoriti dojam o kandidatu kao o osobi koja je previše rigidna i potencijalno teško integrirana u već postojeći tim. Jedan od primjera uopštenog adekvatnog odgovora na upit za plaću bio bi:

„Plaća nipošto nije samo kompenzacija za uloženo vrijeme koja zadovoljava moje ekonomske potrebe, istina daje određenu finansijsku stabilnost koja mi obezbjeđuje priliku da ulažem u cjeloživotno obrazovanje koje je imperativ fleksibilnosti u današnjim brzim promjenama na tržištu. Uz to plaća je pokazatelj kako kompanija vrednuje moj trud i doprinos, omogućavajući mi da svojim kvalitetnim radom i sposobnostima odgovorim na izazove koji mi se postavljaju, te obavljam poslovne zadatke svojim punim kapacitetom“, predlaže Amra Hašimbegović, vlasnica agencije za poslovno savjetovanje GMS d.o.o i predsjednica biznis kluba “Povelja”.

Frančić Šarlija: Glavni finansijski direktor u kompaniji UTD Best, Foto: lični arhiv

Ivana Frančić Šarlija: Nikad ne bih rekla konkretan iznos, osim ako baš insistiraju

“Odgovorila bih: moja očekivanja o visini plaće očekujem da su u skladu sa mojim radnim zadacima ali i odgovornostima koje bih imala, ukoliko mi se pruži prilika. Nikad ne bih rekla konkretnan iznos, osim ako baš inzistiraju, tad bih rekla 30 posto više od moje trenutne ili moje zadnje plaće, ali naravno, prvo bih se raspitala o visini plaća u firmi u kojoj sam na razgovoru. Jer opće je poznato, da su visine plaća javna tajna. Međutim, puno mi je važnije radno okruženje i atmosfera  te mogućnost napredovanja i daljnje edukacije”, savjetuje kao odgovor Ivana Frančić Šarlija, glavni finansijski direktor u kompaniji UTD Best.

Jovana Marković, izvršna prodajna direktorica za aplikacije u Oracle za južnu i centralnu Evropu, Foto: Lični arhiv

Jovana Marković: Vaša fleksibilnost i otvorenost za pregovore mogu imati utjecaj na konačni dogovor

“Pitanje “Šta očekujete od plate?” je iznimno važno na razgovoru za posao iz nekoliko razloga, njime se procjenjuje usklađenost, jer poslodavac želi da utvrdi da li su vaša očekivanja u skladu s njihovim budžetom i platnim rasponom za tu poziciju, ali se i odražava vaša vrijednost – način na koji odgovarate na ovo pitanje pokazuje koliko cijenite svoje vještine i iskustvo. Vaš odgovor može odražavati i to koliko ste upoznati sa trenutnim platama na tržištu za slične pozicije.

Priprema terena za pregovore je jako važna. Odgovor na ovo pitanje možete započeti pregovorima o plati i pogodnostima koje biste željeli u okviru posla. Vaša fleksibilnost i otvorenost za pregovore mogu imati utjecaj na konačni dogovor.

Kako pristupate ovom pitanju može pokazati vaš profesionalizam i sposobnost da upravljate očekivanjima i da budete strateški u svojim odgovorima. I na kraju vaš odgovor osvjetljava prioritete, dakle, može otkriti šta vam je važno u vezi sa poslom – da li se fokusirate na platu, uslove rada, prilike za napredovanje ili druge aspekte posla.

Iskreno, iz iskustva, nakon 18 godina rada, bih rekla da je iznimno važno da budete pripremljeni za ovo pitanje i da pružite odgovor koji pokazuje vašu vrijednost, ali i vašu sposobnost da budete fleksibilni i prilagodljivi”, savjetuje Jovana Marković, izvršna prodajna direktorica za aplikacije u Oracle za južnu i centralnu Evropu.